Aurelio Martínez, ha intervingut en la jornada organitzada per la Fundació Conexus a Madrid, sota el títol “Com les infraestructures connecten i potencien territoris”.

Aurelio Martínez: “Valenciaport és per a les mercaderies el que l’aeroport de Frankfurt per a les persones”.

“Volem ser la porta d’Aragó al Mediterrani i, per a això, volem poder competir en igualtat de condicions amb altres ports”, ha indicat.

El president de l’APV també ha recordat que Valenciaport està mobilitzant inversions públiques i privades per valor de més de 2.000 milions d’euros.

València, 29 de gener de 2019.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha participat hui en la jornada organitzada per la Fundació Conexus a Madrid sota el títol “Com les infraestructures connecten i potencien territoris”. La jornada, que ha comptat amb la col·laboració d’Aragonex i la CEV, ha permès analitzar la proposta de valor del Corredor Càntabre-mediterrani i ha comptat també amb les intervencions de Manuel Broseta, president de la Fundació Conexus; José Luis Santa Elena, president de la Comissió d’Infraestructures i Urbanisme de la CEV i president de Fecoval; Francisco Toledo, president del port de Castelló; i Pedro Saura, Secretari d’Estat d’Infraestructures.

Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha ressaltat les principals xifres de Valenciaport: primer port d’Espanya i del Mediterrani en trànsit de contenidors, cinqué d’Europa i primer al nostre país a superar la xifra dels 5 milions de TEUs en un únic any. Martínez ha recordat que, actualment, Valenciaport canalitza el 36% de tot el trànsit import-export d’Espanya i manipula més del 30% de tots els contenidors del sistema portuari espanyol. Pel que respecta al trànsit d’automòbils, encara que encara no es disposen de les dades definitives, el president de l’APV ha destacat que “previsiblement hem superat els 800.000 cotxes, sent el segon port del sistema portuari espanyol i, en igualtat de condicions, amb bones connexions terrestres, esperem convertir-nos en líders també en aquest tipus de trànsit. A Espanya, 1 de cada 5 cotxes que s’exporta ix per Valenciaport”. Així mateix, Martínez també ha posat en valor les xifres de l’impacte econòmic dels ports gestionats per l’Autoritat Portuària de València que posen de manifest que Valenciaport genera 40.000 llocs de treball i representa el 2,4% del PIB de tota la Comunitat Valenciana.

“Amb aquestes xifres -ha indicat- queda clar que el de València és un gran port, un enclavament logístic que es beneficia de les connexions entre l’àrea econòmica del continent asiàtic amb l’Atlàntic, a través del Mediterrani. On conflueixen les rutes que connecten la Xina, l’Índia, Indonesia i el Japó amb el nord d’Europa o on els països del Golf i tot l’Orient Pròxim enllacen amb Amèrica. Ací al mig està Espanya i a la meitat de la franja mediterrània es troba el port de València”.

Aurelio Martínez també ha assenyalat que “Espanya és una potència logística a nivell mundial ja que, com a país, representem poc més del 6% del PIB europeu, però, comercialment, en els nostres ports, es mouen el 12% de les mercaderies d’Europa. Si ens endinsem en xifres autonòmiques, la Comunitat Valenciana representa el 2,3% de les economies del Mediterrani Occidental, però per Valenciaport entren i ixen més del 17% de les mercaderies del costat occidental del nostre mar. És a dir, atraiem 7 vegades més trànsits que el pes econòmic que representem. Som per a les mercaderies, la qual cosa l’aeroport de Frankfurt significa per a les persones un port que porta qualsevol mercaderia a qualsevol part del món”.

Línia ferroviària València-Aragó

Durant la trobada, Martínez ha recordat que, hui dia, per a poder competir les empreses necessiten accedir al major nombre possible de mercats, en el menor temps possible, amb la major seguretat i fiabilitat, i de la manera més competitiva. Per això, el president de l’APV ha recordat que “per a aconseguir aquests objectius és imprescindible tindre bones connexions amb el nostre hinterland. En el cas de Madrid, les connexions viàries i ferroviàries són bones, però, en el cas d’Aragó, la situació és ben diferent. Per carretera, l’autovia actual és suficient, però, per ferrocarril, la infraestructura és molt deficient. Per a nosaltres, és una aposta estratègica, hem compromés per als pròxims exercicis quasi 100 milions d’euros per a la millora de les nostres connexions ferroviàries amb Aragó, la qual cosa suposa, sens dubte, un important esforç inversor per al port”.

“És cert – ha continuat- que, en els últims temps s’han fet passos i és un fet que les primeres inversions realitzades en la línia ja han fet efecte. El nombre de trens s’ha quintuplicat, encara que partíem d’uns nivells molt baixos. Això demostra que qualsevol mínima inversió en la línia millora notablement les condicions, temps i la capacitat d’aquesta”. Martínez ha defensat que Valenciaport “vol ser la porta d’Aragó al Mediterrani i, per a això, volem poder competir en condicions d’igualtat amb altres ports. Aragó es mereix poder triar i triar la considere la millor opció”.

Pròximes inversions

El president de l’APV ha culminat la seua intervenció exposant els principals projectes en els quals es troba immersa Valenciaport per a planificar el port dels pròxims 25 anys. I ha destacat que “en conjunt, estem mobilitzant inversions públiques i privades per valor de més de 2.000 milions d’euros”. Entre aquests projectes, Martínez ha assenyalat l’ampliació nord que suposarà una inversió públic-privada de 1.200 milions d’euros i que ampliarà la capacitat del port en 5 milions de TEUs; l’accés nord, que suposarà una inversió de 400 milions d’euros, i que és essencial per al correcte desenvolupament de les àrees logístiques de València i Sagunt; la imminent comercialització de la ZAL i la venda de la parcel·la de Parc Sagunt I, la signatura de la qual es produirà la setmana vinent, i que permetrà el desenvolupament de Parc Sagunt II. Així mateix, el president de l’APV també ha esmentat a la terminal intermodal de Font Sant Lluís respecte a la que ha indicat que “tenim el repte conjunt, el Ministeri de Foment, l’APV, Adif, la Generalitat i l’Ajuntament, de la posada en marxa de la qual hauria de configurar-se com la gran terminal ferroviària per a mercaderies” i ha tornat a recordar l’interès de l’APV per participar en la nova terminal intermodal de Vicálvaro.