Connectivitat, eficiència i responsabilitat: compromisos de l’Autoritat Portuària de València (APV) amb els ports intel·ligents

El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Diez, ha participat en ACI’s Digitalised Smart Ports Conference a Londres

Destaca que “els Smart Ports seran els recintes més sostenibles, eficients i neutres en carboni”

València, 21 de novembre de 2021.- El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’Autoritat Portuària de València (APV), Juan Manuel Díez Orejas, ha explicat el projecte de port intel·ligent de Valenciaport en la ACI’s Digitalised Smart Ports Conference celebrada a Londres.

Connectivitat, eficiència i responsabilitat són els pilars sobre els quals se sustenta l’estratègia de l’APV per a situar als recintes de València, Sagunt i Gandia com a ports de referència en col·laboració amb tota la comunitat portuària per a millorar la competitivitat i sostenibilitat de la seua àrea d’influència.

Durant la seua presentació, Juan Manuel Díez, ha explicat que Valenciaport porta anys treballant en la connectivitat de la cadena logística a través de la cooperació, la informació, la intel·ligència artificial, la transparència o la ciberseguretat amb eines com ValenciaportPCS, un dels primers Port Community Systems del món, que continua sent un element clau de la nostra competitivitat i que comparteixen més d’un miler d’empreses de la comunitat portuària que operen amb esta plataforma tecnològica. Respecte a l’eficiència en les operacions, el Port de València està desenvolupant una visió de la cadena logística intermodal i sincromodal, l’automatització de molts processos o l’optimització de l’espai. Així mateix, el responsable de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha explicat que “en estos objectius com a port intel·ligent juga un paper essencial la nostra responsabilitat amb la ciutadania i la societat. D’ací, el nostre compromís amb zero emissions, l’economia circular, la integració amb el territori, l’economia blava o la lluita contra el canvi climàtic.

Més de 200 projectes en I+D+i

Díez Orejas ha assenyalat en la ACI’s Digitalised Smart Ports Conference que l’APV ha desenvolupat més de 200 projectes d’I+D+i en els últims anys, molts d’ells focalitzats en temes de sostenibilitat. “La innovació ens ha ajudeu a créixer com a port i, al mateix temps, a créixer responsablement. Els smarts ports seran els recintes més sostenibles, eficients i neutres en carboni, un compromís fonamental per a Valenciaport i que es constata en les iniciatives que estem duent a terme en este sentit”. Així, el responsable de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha explicat als participants en aquesta conferència de projectes com el SuperLab Ports, un espai de projecció internacional dissenyat i pensat per a la innovació i l’emprenedoria en el sector marítim i portuari en matèria de canvi climàtic, fruit de la col·laboració amb Climate-KIC Spain. També ha fet referència al fons Ports 4.0. creat pel sistema portuari espanyol per a fomentar l’impuls de l’emprenedoria per a la innovació dins del sector portuari.

La ACI’s Digitalised Smart Ports Conference ha renunido a alts executius i experts de la indústria marítima, autoritats portuàries, consultors, innovadors tecnològics i analistes líders del mercat per a debatre els últims desafiaments i millores dins de la indústria portuària. A més, del cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, també han participat Raoul Tan, Digital Business Solutions del Port de Rotterdam; Justin Atkin, representant del Regne Unit i Irlanda del Port d’Anvers; Martin Male, soci de Negoci de Serveis Professionals de Verizon; Dmitry Rostopshim, de l’empresa finlandesa Wärtsilä per a solucions de control i gestió del trànsit marítim; o Carles Rua, cap d’Estratègia i Innovació del Port de Barcelona.