L’Autoritat Portuària de València (APV), la Fundació Valenciaport, la comunitat portuària i Ports de l’Estat comencen els treballs de l’Observatori del Canvi Climàtic

Forma part del projecte SAMOA, un sistema de consulta de la informació meteorològica i oceanogràfica per a les autoritats portuàries

València, 20 de març de 2023.- L’Autoritat Portuària de València (APV), la Fundació Valenciaport i Ports de l’Estat van organitzar una reunió amb membres de la comunitat portuària que formen part del projecte Ecoport, la Direcció General de la Marina Mercant i Salvament Marítim per a continuar treballant en l’Observatori del Canvi Climàtic. Este Observatori és una iniciativa liderada per l’APV, mitjançant la qual es pretén monitoritzar l’evolució i els impactes del canvi climàtic en l’operativa i infraestructures portuàries dels ports de València, Sagunt i Gandia.

Les recents interrupcions de la cadena de subministrament a conseqüència del COVID-19 i el conflicte del Mar Negre, ha permés prendre consciència de la importància del transport marítim en l’economia local i en la qualitat de vida dels ciutadans. Per tant, millorar la resiliència de les infraestructures portuàries enfront dels efectes del canvi climàtic és crucial per al correcte funcionament de les economies nacionals a les quals donen suport. La capacitat dels ports per a anticipar-se, preparar-se, respondre i recuperar-se dels impactes dels esdeveniments climàtics extrems és crucial, i requereix invertir en la gestió de riscos i en la preparació de la resposta coordinada amb tota la comunitat portuària.

La sessió es va centrar en definir les característiques de l’eina que donarà suport a l’observatori i que formarà part de SAMOA, un sistema de consulta de la informació meteorològica i oceanogràfica per a les autoritats portuàries. L’objectiu és que les empreses definisquen quina informació els pot ser útil i com necessiten que l’eina mostre aqueixa informació. Per a això, també s’han tingut en compte els resultats del projecte europeu ECCLIPSE – Avaluació del canvi climàtic en ports del Sud-oest d’Europa-, finalitzat recentment i el principal objectiu del qual era analitzar l’impacte del canvi climàtic en els ports, desenvolupant eines i models de predicció que permeteren una comprensió profunda del seu impacte a escala local.

Sobre este tema, Federico Torres cap de Transició Ecològica de l’APV, ha destacat que “salvaguardar la integritat de la cadena de transport marítim és un imperatiu del desenvolupament sostenible. El projecte ECCLIPSE ha permés identificar les vulnerabilitats i les fortaleses dels ports gestionats per Valenciaport i preparar un pla d’actuació que garanteix la continuïtat de l’activitat, millorant les capacitats de gestió de riscos. No sols és necessari estar preparat per a fer front a les amenaces que són conseqüència del canvi climàtic, sinó també cal estar atents a les oportunitats que la nova situació ofereix”. “En concret, -ha continuat- els resultats del projecte ECCLIPSE permeten a l’APV millorar la planificació dels trànsits i de les infraestructures portuàries. També constitueixen un suport fonamental al desplegament d’energies renovables que ha iniciat l’APV i que permetran ser autosuficients energèticament i consolidar el creixement sostenible de la infraestructura, i per tant, de la indústria valenciana”.

En el marc d’aquest projecte, cofinançat pel programa Interreg-Sudoest, l’APV i la Fundació Valenciaport, al costat de Ports de l’Estat i la Fundació per a la Investigació del Clima, es va treballar en l’elaboració d’una estratègia d’adaptació dels ports de València, Sagunt i Gandia a l’efecte del canvi climàtic. Més concretament, es va definir una metodologia comuna d’anàlisi dels impactes del canvi climàtic i els seus efectes en l’entorn marítim portuari, elaborant models de predicció dels efectes del canvi climàtic a nivell local. A més, i en col·laboració estreta amb la comunitat portuària, es van analitzar els possibles impactes del canvi climàtic en les operacions i infraestructures portuàries.

El Marc Estratègic del Sistema Portuari d’Interés General marca precisament com un dels objectius estratègics contribuir a l’adaptació al canvi climàtic. En cooperació amb Ports de l’Estat, i amb el suport de la Fundació Valenciaport, l’APV està definint el seu pla d’adaptació amb aquest Observatori de Canvi Climàtic. Es tracta d’una experiència pilot que servirà com a punt de partida per a replicar la metodologia i el coneixement generat en la resta dels ports d’interés general. Esta iniciativa formarà part de les activitats de ECOPORT.

La reunió, celebrada en format híbrid, en línia i presencial, va comptar amb la participació de ponents experts de primer nivell: Mercedes de Juan Muñoyerro, Cap de Projectes de la Fundació Valenciaport i coordinadora del Projecte ECCLIPSE; Begoña Pérez, Cap de Medi físic, i Antonio Góngora Subdirector de Connectivitat, Sostenibilitat i Medi físic de Ports de l’Estat.

SAMOA, Sistema de Suport Meteorològic i Oceanogràfic de l’Autoritat Portuària, és un projecte co-finançat per les Autoritats Portuàries i Ports de l’Estat, que pretén dotar als ports de sistemes de consulta i explotació de la informació oceanografia i meteorologia personalitzats.

L’objectiu principal del projecte és la posada a la disposició de cada Autoritat Portuària de la informació oceà-meteorològica personalitzada i adaptada a les seues necessitats. El servei consta de diversos mòduls (instrumentació millorada i nous sistemes de predicció), que van acompanyats per sistemes de valor afegit que permeten una millor explotació d’esta.