El Port de València va gestionar més de dos milions de tones de productes agroalimentaris durant els tres primers mesos de l’any. Les exportacions van registrar un increment pròxim al 40%
Valenciaport disposa de 3.000 connexions per a contenidors refrigerats a més de magatzems frigorífics per als productes peribles
Xina, els Estats Units, el Brasil, el Canadà i l’Aràbia Saudita són els principals destins dels productes agroalimentaris valencians i espanyols
La comunitat portuària està realitzant importants inversions per a garantir el trànsit de productes peribles des dels molls de Valenciaport
València, 26 d’abril de 2021.- En el primer trimestre de l’any els molls de Valenciaport van gestionar l’entrada i eixida de 2.197.233 tones de productes del sector agroramader i alimentari, un 13,88% més que en el mateix període de 2020. D’este total, el 51,5%, és a dir 1.133.525 tones, correspon a les vendes a l’exterior de la indústria espanyola amb destinació a diferents punts del món. Esta dada representa un augment del 40% respecte als primers tres mesos de 2020 i és tota una mostra del dinamisme del sector agroalimentari, que té en Valenciaport el port estratègic d’eixida i entrada de les seues mercaderies.
Taronges, llimes, productes carnis, cebes, alls, porros, llegums, vins, creïlles, encisams, xocolates o codonys són algunes de les principals fruites, vegetals i altres gèneres alimentaris frescs que cada dia parteixen del Port de València a algun dels 1.000 ports amb els quals els molls valencians tenen connexió per a deixar els productes valencians i espanyols per a ser consumits a Àsia, Amèrica del Nord o Oceania. Una indústria, l’agroalimentària, que s’ha posicionat com un motor de la generació d’ocupació i que està contribuint a l’activació de l’economia espanyola, i que té en Valenciaport el seu principal aliat per a continuar creixent.
Valenciaport és un port fonamental per a la indústria que es confirma any rere any en l’aposta de la comunitat portuària per dotar dels serveis i instruments necessaris per a facilitar els moviments de productes agroalimentaris tant no peribles com peribles. En este últim cas, el transport marítim refrigerat es realitza en contenidors reefer, que estan equipats amb un motor refrigerador que permet el transport de mercaderies sensibles a la temperatura com a fruites, verdures, peixos o carns, però també altres productes com els químics o farmacèutics.
Segons les últimes dades de Valenciaport, la Xina, amb 11.188 contenidors refrigerats encapçala les exportacions de productes frescos espanyols, seguit pels EUA amb 8.300 TEUs, el Brasil amb 7.031, Canada amb 5.958 o l’Aràbia Saudita amb 5.896. És aquest trànsit reefer, que parteix dels molls de Valenciaport, el que permet prendre un vi d’Utiel-Requena en un restaurant japonés a Tòquio, gaudir d’una taronja valenciana en un supermercat de Nova York, trobar alls de Castella-la Manxa en una fruiteria de Toronto o gaudir d’una ensalada amb tomaca de l’horta murciana a Dubai.
Aposta pel trànsit reefer
Per a això, és important l’aposta que està fent la comunitat portuària de Valenciaport per instal·lacions i serveis que permeten mantindre la cadena de fred d’aquests productes que ixen i entren per València. En este sentit, cal destacar la inversió pel trànsit reefer que estan realitzant les tres principals navilieres del món que tenen presència en el port de València a través de les seues tres terminals de contenidors (Maersk, MSC i Cosco). En concret, la terminal CSP Iberian disposa de 1.500 connexions reefer, APM compta amb 750 connexions per a aquesta mena de contenidors mentre que MSC disposa de 576 connexions. A estes infraestructures se li afigen el magatzem d’Agro Merchants Group que compta amb 16.000 m² destinats exclusivament a la logística dels productes refrigerats i el lloc d’inspecció fronterera de 17.000 m² que, a través de la Marca de Garantia, garanteix que qualsevol contenidor que siga portat a estas instal·lacions ha de ser revisat en un temps inferior als 45 minuts.
En esta línia, MEDLOG, una extensió empresarial del grup MSC, desenvoluparà en la ZAL una nau logística especialitzada en el transport per contenidor en fred per a congelats i productes refrigerats per al que té previst una inversió de 35,76 milions d’euros. L’ocupació anunciada és de 25 llocs de treball directes i 500 ocupacions indirectes. Una aposta pel trànsit refrigerat on és important la intermodalitat, d’ací la importància de comptar amb un servei ferroviari per a esta mena de productes com el que va posar MEDLOG per a unir València amb Saragossa amb una freqüència de dos trens setmanals.
L’exportació, clau per a les empreses agroalimentàries
Segons les últimes dades del Butlletí estadístic de l’Autoritat Portuària de València (APV), corresponents al mes de març, dels molls de València van partir 1.133.525 tones de productes agroalimentaris per a exportació, un 39,79% més que el primer trimestre de 2020 -quan l’economia espanyola i mundial encara no estava condicionada per la pandèmia de la COVID-19.
Dins de la indústria agroalimentària, els vins, beguda i derivats van mobilitzar per a exportació entre gener i març un total de 424.595 tones, un 48,15% més que en 2020. A continuació, se situen altres productes alimentaris, amb 263.504 tones i un creixement del 48,18%. A continuació, se situen olis i grasses, amb 109.233 tones i un augment del 32,18%, i li segueixen les fruites, hortalisses i llegums amb 98.567 tones i una reculada de 13,5%.