El Port de València serà el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions

Està previst que este prototip opere durant dos anys en MSC Terminal València

València, 23 d’abril de 2021.- La Reach Stacker d’hidrogen, un dels pilots del projecte H2PORTS que es testarà en el Port de València, està actualment en ple desenvolupament en les instal·lacions de Hyster. Esta Reach Stacker, que serà propulsada per piles de combustible alimentades amb hidrogen, està previst que es prove durant 2 anys, en operacions reals, en MSC Terminal València. Per al proveïment de carburant comptaran amb la Hidrogenera mòbil, desenvolupada pel Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2), que garantirà el subministrament d’este combustible en condicions adequades tant per a este pilot com per al tractor de terminal 4×4 que es provarà a València Terminal Europa, del Grup Grimaldi, i que també utilitzarà piles de combustible.

Una vegada que estiga completament desenvolupada, s’espera que la Reach Stacker de Hyster amb pila de combustible oferisca un rendiment comparable al d’un carretó dièsel en termes de conducció, capacitat i velocitats d’elevació, permetent mantindre nivells de productivitat similars. A més, comptarà amb tracció i hidràulica independents amb diferents motors elèctrics per a donar servei a funcions específiques. Hyster estima que esta Reach Stacker tindrà una autonomia d’un dia complet, sempre que es combinen l’aplicació i la intensitat de funcionament adequades. Per a major comoditat i flexibilitat la connexió a la hidrogenera es realitzarà seguint estàndards internacionals (norma SAE), permetent el seu ús global.

El disseny inclou com a opció estàndard quatre depòsits d’hidrogen per a emmagatzemar aquest combustible dins de la Reach Stacker. L’hidrogen és un portador d’energia neta que ofereix l’avantatge d’un fàcil emmagatzematge i, quan s’utilitza, no produeix més emissions que calor i aigua. La pila de combustible d’hidrogen converteix este combustible en electricitat actuant com un extensor de l’autonomia de la Reach Stacker. La màquina resultant és un equip de zero emissions que, si es combina amb l’ús d’hidrogen verd, també és neutre en carboni. Esta tecnologia presenta alguns avantatges en comparació amb altres tecnologies de zero emissions disponibles, com les versions purament elèctriques. La solució amb hidrogen i pila de combustible és més compacta per als mateixos requisits (un paquet de bateries per a la Reach Stacker hauria de ser quasi tan gran com la meitat del carretó per a treballar durant tot un dia) i permet un proveïment de carburant més ràpid (l’emplenat dels depòsits d’hidrogen pot realitzar-se en tan sols 10-15 minuts, un temps molt inferior al de la recàrrega de les bateries elèctriques), la qual cosa marca la diferència des del punt de vista operatiu.

H2PORTS

El projecte europeu “H2PORTS, coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, i finançat pel programa Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCH DJ.), té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.

Gràcies a esta iniciativa el Port de València serà el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions.

Fuel Cells and Hydrogen Joint undertaking (FCH DJ.)

Esta entitat de col·laboració públic-privada és l’organisme europeu que promou l’adopció de l’hidrogen com a alternativa baixes emissions i rep suport a través dels programes d’Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, Hydrogen Europe Research i Hydrogen Europe.