Multiplicarà per cinc el pressupost dedicat a esta partida que inicialment estava inclosa en la DIA de 2007

L’Autoritat Portuària de València sol·licita a la Demarcació de Costas que prioritze les actuacions de regeneració de les platges de València

València, 30 d’abril de 2021.- Valenciaport invertirà 15 milions d’euros en la regeneració de les platges de València, una xifra que multiplica per cinc el pressupost inicial per esta iniciativa que era de tres milions d’euros i que es contempla en la Declaració d’Impacte Ambiental de 2007. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha explicat els punts que s’han abordat en el Consell d’Administració que s’ha celebrat este matí.

El president de l’APV ha demanat a la Demarcació de Costas “que prioritze el pla de regeneració de les platges que ja té el compromís ferm de Valenciaport d’aportar 15 milions d’euros”. Martínez ha explicat que des dels anys 90 el calfament global ha fet que les platges hagen retrocedit 7 metres. A més, l’acció humana, les intervencions en els rius i el creixement del Port de València també són factors que influeixen a les platges.

En este sentit, la informe “Anàlisi dels factors que han condicionat l’evolució històrica de les platges a l’entorn del Port de València”, elaborat pel catedràtic de Ports i Costas, José Serra de la Universitat Politècnica de València, assenyala que l’efecte més destacat del canvi climàtic sobre les platges “ha sigut l’a causa de la sobreelevación del nivell mitjà de la mar a partir dels anys 90, amb un augment total d’uns 120 mm fins a l’actualitat. Este augment suposa una taxa de reculada mitjana de la línia de riba de 6.90 m entorn del port de València”.

Sobre l’afectació per les actuacions en els rius, l’informe apunta que “tant el riu Palància com el riu Túria van reduir de manera dràstica les seues aportacions sòlides a la costa durant el segle passat. Les aportacions de sediment de tots dos llits a la costa són actualment molt reduïts”.

També apunta que “el riu Túria ha deixat d’aportar 3,191,000 m³ a la costa al sud del port des de l’any 1867, a causa del procés d’aprofitament i regulació de la seua conca. Per part seua, el port ha retingut al sud un total de 4,800,000 m³. Per tant, les intervencions en el riu han generat el 48% de les pèrdues d’aportacions a la costa, sent el 52% restant de les pèrdues degudes al creixement del port”.