La mostra s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i estarà oberta al públic del 5 al 9 de juny en l’Edifici del Rellotge del port de València.

L’objectiu de l’exposició és donar a conéixer les iniciatives desenvolupades per l´APV i la comunitat portuària en matèria mediambiental.

València, 29 de maig de 2019.- L’Edifici del Rellotge del port de València acollirà una mostra de les iniciatives en matèria de protecció del medi ambient que es desenvolupen en l’entorn portuari. L’exposició, que s’emmarca en el Dia Mundial del Medi Ambient, estarà oberta el públic del 5 al 9 de juny i permetrà donar visibilitat a les accions i projectes que desenvolupa periòdicament l’Autoritat Portuària de València (APV), per a preservar l’entorn natural en els seus recintes. Tretze empreses de la comunitat portuària valenciana exposaran les seues iniciatives. En concret la mostra recull els projectes en matèria mediambiental de Tepsa, Boluda, Balearia, Temagra, MSC, SAGGAS, APORTEM, VARESER, SEROIL, Trasmediterranea, CSPV i Amarradores. L’exposició compta a més amb la col·laboració de Fertiberia; Intersagunto; Transports Torres; Noatum Sagunt; Cepsa; Galp i APM.

A través de panells l´APV exposa els projectes en els quals treballa en matèria mediambiental. En concret es recull informació sobre les actuacions desenvolupades per a millorar la petjada de carboni; els controls periòdics per a mesurar la qualitat de les aigües i de l’aire; la gestió de residus dels vaixells i instal·lacions portuàries o les mesures per a previndre la contaminació marina i preservar la qualitat acústica. Així mateix, en l’exposició es podran veure detalls de la biodiversitat existent en els recintes portuaris. Per part seua, les empreses col·laboradores presentaran les seues iniciatives a través de vídeos i panells informatius.

L’exposició compta a més amb tallers didàctics dirigits a xiquets, atesos per animadors infantils, així com i material didàctic, làmines i jocs especialment dissenyats per a l’ocasió.L’exposició és gratuïta i estarà oberta al públic des de les 10.30 hores fins a les 14.40 hores i a les vesprades des de les 17 hores fins a les 20 hores. Els tallers infantils s’habilitaran en cap de setmana. A més, està previst organitzar el dissabte 8 de juny una visita guiada al port de València que tindrà lloc de 13 a 14 h. La visita s’atendrà per rigorós ordre d’arribada fins a completar el nombre de places previstes.

Medi Ambient

L`APV, erigida com a referent europeu en gestió ambiental en l’àmbit portuari, treballa en un pla eòlic que li permeta anticipar-se als objectius marcats per la Unió Europea en matèria d’eficiència energètica, emissió de gasos d’efecte d’hivernacle, reducció de la seua petjada de carboni i ús de fonts renovables. Aquest pla contempla la instal·lació d’aerogeneradors, 3.000 plaques fotovoltaiques i la construcció d’una subestació elèctrica que permeta proveir als vaixells.

L´APV disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), l’ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l’àmbit europeu. L´APV també disposa de l’ISO 50001 de Gestió Energètica.

Un dels objectius en els quals està compromesa l´APV és la millora ambiental dels recintes portuaris que gestiona. En aquest sentit, es va crear el grup denominat Ecoport II l’objectiu del qual és treballar en la millora de l’estat ambiental portuari dels ports de Sagunt, València i Gandia. Com a mostra del seu compromís, el Comité Ambiental va establir per a 2018 com a objectius:  l’Increment del percentatge de residus valorats; la disminució del consum d’aigua en un 1%; la posada en marxa de programes de formació i sensibilització per a empleats; la reducció del consum del combustible i consum elèctric en un 1%; l’ús de fonts d’energia alternatives; o el càlcul de la Petjada de Carboni, entre altres.