• La Generalitat Valenciana reconeix l’esforç de l’Autoritat Portuària de València (APV), de la Fundació Valenciaport i del sector logístic-portuari a través d’un conveni que impulsa noves accions per a la Formació Professional (FP) 
  • El programa d’immersió portuària que des de 2021 s’imparteix en les aules de Valenciaport, aconsegueix el seu objectiu amb la contractació del 100% dels alumnes participants: 40 estudiants del Grau Superior de Comerç Internacional dels Instituts: Grau, Mislata, Ausiàs March i Pere Boïl 
  • El conveni signat entre la GV i la Fundació Valenciaport mostra un nou pas en el compromís de l’administració amb el desenvolupament del programa d’especialització logístic portuari pioner de Valenciaport, el qual va arrancar ja en 2023 en els propis instituts 
  • En el marc d’aquest conveni s’està desenvolupant a més un programari de simulador d’empreses de les operacions d’importació i exportació vinculat al port, basat en la metodologia learning by doing, que millorarà la formació i l’ocupabilitat 
  • L’elevada quantitat de perfils professionals de difícil cobertura en el sector han convertit a la formació logístic-portuària en una de les línies estratègiques de Valenciaport

València, 14 de juny de 2023.- La col·laboració entre la Fundació Valenciaport (FV), l’Autoritat Portuària de València (APV), la Generalitat Valenciana i el sector privat per a fomentar una Formació Professional ajustada a les necessitats del sector logístic/portuari ja és un referent en el panorama formatiu espanyol. La totalitat dels estudiants d’FP en Comerç Internacional i Màrqueting que van integrar les dues primeres promocions del programa desenvolupat per FV i per la Generalitat han trobat ocupació en empreses del Port de València amb la col·laboració de Propeller València (Associació de directius i empresaris logístics), i enguany altres 96 alumnes ja s’estan formant en el Programa d’especialització logístic portuari que va arrancar al setembre de 2022 en els centres.

“Estem molt satisfets pels assoliments aconseguits i hem de felicitar la Fundació Valenciaport i al personal de la Generalitat -com Manuel Gomicia, director general de Formació Professional, i José Miguel Rivas, assessor tècnic docent de la Direcció General d’FP- per haver teixit una estreta relació públic-privada que ja està generant ocupacions de qualitat en l’entorn portuari valencià”. En estos termes es manifestava el president de la Fundació Valenciaport i de l’Autoritat Portuària, després de conèixer els avanços del programa de col·laboració i dels objectius plantejats en el conveni Generalitat-Valenciaport.

Segons Calabuig, “Valenciaport és essencial per a l’activitat comercial de les empreses valencianes, i, per tant, per a la generació d’ocupacions que atenguen les necessitats d’un sector emergent com el de la logística. Les empreses portuàries atenen nombroses especialitats que requereixen de tècnics especialitzats, en un entorn canviant, i aquesta col·laboració públic-privada, s’ha demostrat, és possible i ampliable; com tenim previst fer”.

Per a reforçar, actualitzar i garantir aquest programa de formació, el director de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa i el director general de Formació Professional de la Generalitat Valenciana, Manolo Gomicia han formalitzat un conveni que converteix el programa formatiu experimental -elaborat per la Fundació Valenciaport- en un currículum oficial integrat en el Grau Superior de Comerç Internacional.

Objectius: més IES i més especialitats

Els dos directius, acompanyats de la directora de Formació de l’FV, Ana Rumbeu i Rivas han exposat hui al president de l’APV i de l’FV, Joan Calabuig, els avanços realitzats en matèria de formació i els objectius per als pròxims anys. Uns objectius que compten ja amb la col·laboració de 4 instituts valencians (El Grau, Mislata, Ausiàs March i Pere Boïl) tots ells compromesos per a donar resposta a una necessitat de formació especialitzada i reclamada per les empreses del sector logístic-portuari amb una FP dual moderna i innovadora.

L’elevada quantitat de perfils professionals de difícil cobertura en el sector han convertit a la formació logístic-portuària en una de les línies estratègiques de Valenciaport. Per això, amb este conveni presentat aquest matí es facilita la incorporació del nombre de centres de Formació Professional adscrits al projecte i l’augment del nombre de places oferides.

A més, s’està desenvolupant un programa de formació anual per a professors dels IES, materials pedagògics nous i un programa de pràctiques en empreses per a acostar-los a la realitat del sector. Al mateix temps, l’objectiu és estendre aquesta especialitat a altres graus com a robòtica, descarbonització, transport o electromecànica, entre altres, ja que els ports són ecosistemes complexos que necessiten de perfils de tota mena.

Una vegada implementat aquest programa de manera íntegra l’objectiu de l’Autoritat Portuària de València, i la Generalitat és replicar el model d’FP Dual a altres comunitats portuàries de la Comunitat Valenciana, especialment en els ports d’Alacant i Castelló.

Innovació i noves competències

A més de crear la primera Formació Professional dual especialitzada en l’àmbit logístic-portuari aquest acord permet la consecució d’objectius ambiciosos en l’àmbit de la innovació i la formació en noves competències relatives al sector.

Exemple d’això és el programari que està desenvolupant la FV i per al qual la Generalitat, a través de la signatura d’aquest conveni, es compromet a aportar un total de 56.000 euros durant els pròxims quatre anys. Aquest simulador de gestió portuària mimetitza operacions reals i permet als estudiants fer pràctiques virtuals. Una vegada desenvolupat anirà a totes les FP dual en les quals s’impartirà aquesta especialització. Amb este programa, els estudiants podran realitzar una simulació de gestió empresarial i aprendre el treball diari abans d’entrar a fer pràctiques i/o treballar en una empresa del sector.

En paral·lel al desenvolupament del simulador i en el marc de la promoció de la innovació en el sector, Valenciaport i la generalitat es comprometen a la realització d’una anàlisi de necessitats de contractació dels ports valencians, en l’actualitat i en el futur, derivat de les noves tendències del sector (digitalització, automatització, transició energètica, canvi en els models de negoci, etc.) i definició de perfils professionals i noves competències professionals associades a la indústria de ports 4.0.

Així mateix, es pretén afavorir el desenvolupament de noves metodologies actives orientades a l’aprenentatge col·laboratiu per al desenvolupament de les competències que s’identifiquen i la integració del projecte d’FP Dual “Immersió portuària” en el hub d’innovació del Port de València. 

Impuls a la formació Internacional

La signatura d’aquest conveni promou a més la creació d’una xarxa internacional de ports/centres de formació, recolzada en l’experiència desenvolupada en el programa Erasmus+ i el projecte europeu de cooperació euro mediterrània YEP-MED, així com la pertinença de l’Autoritat Portuària de València i de la Fundació Valenciaport a MEDPORTS (associació de ports del mediterrani). Tot això serà clau per a realitzar pràctiques duals a l’estranger i un programa d’FP internacional.

Observatori de formació i ús del sector

Una altra de les claus d’aquesta signatura és la creació del primer Observatori de la formació i l’ocupació vinculada a la FP i al projecte YEP MED, en l’entorn logístic-portuari amb participació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, els IES, les empreses del sector logístic-portuari, liderat per la FV.

En este entorn físic i digital s’analitzarà, compartirà i dissenyarà noves iniciatives i potenciarà l’FP. Anualment s’emportaran cap estudis d’actualització de perfils i competències; gestió d’una borsa d’ocupació en Connexió directa amb LABORA; organització d’un congrés d’FP a nivell Comunitat Valenciana i/o nacional per a compartir experiències; i trobades amb empreses, IES, i alumnes per a millorar les pràctiques en DUAL.