L’Autoritat Portuària de València (APV) formarà a tècnics de municipis de les comarques valencianes per a adaptar l’oferta turística a les necessitats dels creueristes

Es fomentarà el turisme experiencial i actiu, els paisatges singulars i parcs naturals, la multiaventura, les rutes saludables o les pràctiques gastronòmiques i culturals

Valenciaport ha presentat aquesta iniciativa en la fira internacional més important del sector que se celebra aquests dies a Miami

Segons l’últim estudi, la indústria del creuer deixa a València i voltants més de 70 milions d’euros anuals

El creuerista que ve a la província és cada vegada de major qualitat, amant de la cultura valenciana, la seua múltiple oferta d’excursions i d’un destí que està molt lluny de la saturació

València,27 d’abril de 2022.- L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Diputació de València estan preparant un pla per a dinamitzar l’activitat del turisme de creuers a les comarques d’interior i els municipis de la província que vulguen atraure a aquests turistes que atraquen al llarg de l’any en els molls del Port de València. L’objectiu és que més municipis de tota la província sumen el seu potencial turístic basat en experiències, naturalesa, sostenibilitat, patrimoni i gastronomia per a captar als milers de visitants que cada any arriben als molls del Port de València.

Valenciaport ha posat en valor aquesta nova oferta turística del destí València en la principal fira mundial del sector de creuers, la Seatrade Cruise Global, que se celebra aquests dies a Miami. El Port de València, que acudeix amb un estand amb Ports de l’Estat, mostra en aquest certamen una oferta diversificada basada en les necessitats del creuerista i les navilieres. Un sector que deixa cada any més de 70 milions d’euros a València i voltants segons recull l’últim estudi sobre l’impacte d’aquesta indústria elaborat per la Universitat Politècnica de València i la Fundació Valenciaport.

La delegació de l’APV, encapçalada per la cap de Creuers i Màrqueting, Francesca Antonelli, està explicant en les reunions que manté amb aquesta nova oferta. Així, a l’àmplia gamma d’activitats urbanes o en el camp, se sumen noves alternatives per als amants de l’aire lliure, l’esport o el senderisme, opcions més sostenibles com a tours amb bicicleta o monopatí. A més, es promocionen les experiències gastronòmiques, culturals, vitivinícoles, musicals o històriques que fan de València una experiència múltiple i variades que facilita la mobilitat i evita la saturació dels destins.

En el Pla que han dissenyat Valenciaport i la Diputació de València, els especialistes del port de València formaran a tècnics i agents econòmics de les comarques i municipis d’interior de la província per a adaptar-se als paquets d’excursions per als creueristes. Un turista que cada vegada demanda més accions exclusives basades en un turisme actiu i sostenible, recorreguts per paisatges singulars i parcs naturals, excursions multiaventures o experiències gastronòmiques i culturals.

La formació, que es realitzarà en les instal·lacions de Valenciaport, comptarà amb aspectes generals per a tots els municipis als quals se sumarà una part adaptada a les demandes i opcions de cada municipi. Una iniciativa que l’organisme provincial està promocionant entre les localitats i que compta amb el suport del president de la Diputació, Toni Gaspar, que serà l’encarregat d’inaugurar aquests cicles formatius que començaran en les pròximes setmanes.

Una oferta diversificada per a una destinació de moda

El Port de València s’ha consolidat com a destí de navilieres especialitzades, tant en públic familiar que arriba en grans creuers, com aquelles dirigides a un visitant premium que atraca en els seus molls en xicotetes embarcacions de luxe. Durant l’atur operatiu provocat per la pandèmia, l’APV en coordinació amb els organismes públics i els operadors turístics han treballat per a adaptar els tours a la nova normalitat i a l’evolució de les necessitats de les navilieres i els creueristes.

Per això, s’està ampliant l’oferta d’excursions, afegint alternatives per als amants de l’aire lliure, l’esport i el senderisme a l’àmplia gamma de visites a la ciutat. Així, a les diferents opcions per a recórrer la ciutat de València i conéixer els museus, la ruta de la seda, les Falles o el Sant Greal, la Ciutat de les Arts i les Ciències, les platges i l’Albufera; se sumen excursions a localitats com Sagunt, Requena, Xátiva, Alboraia, Manises, Tavernes Blanques, Meliana o Vall d’Uixó, entre altres.

Unes excursions basades en experiències úniques, sostenibles, segures allunyades dels llocs massificats i dissenyades perquè els creueristes les visquen intensament i queden en la seua memòria perquè tornen a visitar una destinació turística que està de moda a nivell mundial tal com han acreditat diversos mitjans de comunicació i estudis internacionals.

Un destí mitjà molt ben valorat

La ciutat de València és un destí mitjà i sostenible en creuers, amb creixements anuals del 2%. En 2019, el port de València va rebre 203 escales de creuers i 435.000 creueristes. Segons l’estudi elaborat per la UPV, la despesa associada a l’activitat dels creuers ha donat lloc a un impacte econòmic total sobre l’economia de la ciutat de València i el seu entorn d’aproximadament 71 M€ en termes de producció. Cada creuerista que va desembarcar en el Port de València realitza una despesa mitjana de 146,5 euros.

El creuerista que visita la província de València és el d’una persona amant de la gastronomia, l’artesania, el medi ambient i les singularitats de la vida valenciana; unes preferències que troba a la Comunitat Valenciana, lluny de qualsevol mena de saturació, com ja succeeix en alguns destins.

Les dades de l’informe assenyalen que la gran majoria dels visitants procedeixen d’Europa: en concret el 19,3% d’Itàlia, el 19% d’Alemanya, el 17,9% d’Anglaterra i el 10,6% de França. Destaca entre els països de fora del vell continent el 10,2% de turistes que arriben des dels Estats Units.

La duració mitjana de l’estada d’aquests visitants a València és de 4,1 hores per als creueristes amb alguna excursió contractada i de 4,7 hores per als quals desembarquen sense visita guiada des del vaixell. El turista de creuers que fa escala a València és una persona de 52 anys d’edat mitjana. Per grup d’edat, el 37,9% són majors de 60 anys, el 33,2% entre 41 i 60 anys, el 15,4% amb edats compreses entre els 21 i 40 anys, i menors de 20 són el 13,6%. Pel que respecta al gènere, un 52,4% són dones i un 47,4% homes.