Valenciaport ha sigut convidat al panell “Infraestructures sostenibles per a Europa” de la 18a edició de la Setmana Europea de Regions i Ciutats

Juan Manuel Díez Orejas, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha explicat el procés d’execució d’infraestructures respectuoses amb el medi ambient en Valenciaport

València, 25 d’octubre de 2020.-  El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’Autoritat Portuària de València, Juan Manuel Díez Orejas ha assegurat que “les noves infraestructures portuàries requereixen terminals sostenibles d’última generació per a fer front als desafiaments mundials. En Valenciaport tots els nostres projectes, en les seues diferents fases de planificació, licitació, construcció i operacional, estàn sotmesos a un rigorós control i seguiment ambiental perquè volem ser referents com a ports sostenibles i complir el nostre compromís de 2030, zero emissions”.

El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha participat en el encontre digital “Infraestructures sostenibles per a Europa” en el que també han intervingut Luc Rens, director general de l’Associació Europea de Paviments de Formigó; Veronika Safrankova, Cap de l’Oficina del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA); Suzanne de Vós-Effting, assessora del Ministeri d’Infraestructures i Gestió de l’Aigua dels Països Baixos; i moderat per Katharina Knapton-Vierlich, Cap d’Unitat de la Comissió Europea.

Durant la seua intervenció, Díez Orejas ha exemplificat el compromís de Valenciaport amb les infraestructures sostenibles amb els projectes de la nova Terminal Nord i la nova Terminal de Passatgers. “Per a tots dos projectes hem inclòs en la fase de licitació requisits que han de complir estas instal·lacions que estan centrats en crear terminals ecològiques, intel·ligents i accessibles que combinen la generació de riquesa i ocupació amb respecte al medi ambient”, ha indicat.

Així, entre els requisits de l’APV per a esta mena d’infraestructures s’inclou, en el plec de licitació, un pla ambiental que contemple el compromís amb el desenvolupament dels sistemes de gestió ambiental (EMAS) de Ecoport, un programa de protecció ambiental per a la fase de construcció, mesures específiques de reducció de CO₂, ús d’energies renovables, el reciclatge o utilització de maquinària i equipaments ecoeficients, entre altres mesures.

Terminals verdes

El projecte presentat per TIL per a la nova Terminal Nord del Port de València està concebut per a minimitzar les emissions de CO₂ i el consum energètic. Així, compta amb mesures per a fomentar la intermodalitat ferroviària, estarà totalment electrificada per al proveïment a vaixells, el 98% de la maquinària utilitzarà subministrament elèctric i el 100% de l’energia procedirà de fonts renovables. A més, l’automatització dels equips, l’ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d’eficiència energètica i el sistema d’il·luminació externa amb lluminàries tipus LED, permetran minimitzar el consum energètic.

En esta línia, el projecte de nova Terminal de Passatgers presentada per Balèaria disposarà del 100% de l’energia d’origen renovable, el reciclatge de residus recuperats dels vaixells i l’estació marítima per a la producció de biocombustibles, xarxa de subministrament elèctric per als vaixells atracats, disseny de cobertes de les edificacions per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques o la protecció del patrimoni històric-cultural dels edificis.