En els últims vuit anys, el port de València ha augmentat un 31,4% el tràfic de contenidors mentre que ha reduït les emissions de CO2 un 17%.

Fins a dijous que ve 18 d’octubre, el port de València acull la celebració del GreenPort Cruise & Congress.

La directora de medi ambient de Medcruise, Valeria Mangiarotti, ha apostat per l’ús del gas natural liquat en els creuers per a reduir les emissions de gasos contaminants.

València, 16 d’octubre de 2018. – L’Autoritat Portuària de València (*APV) ha inaugurat hui el XIV GreenPort Cruise & Congress. L’acte, ha comptat amb la presència de Francesc Sánchez, director general de l’Autoritat Portuària de València; Rafael Company, director de projectes de I+D de la Fundació Valenciaport; i Màxim Caletrio, director de Creuers de Turisme València; a més de representants dels ports més importants d’Europa.

Durant la trobada, el director de l’APV ha donat la benvinguda als assistents presentant les principals xifres que defineixen al port de València. “El creixement del port no està renyit amb la millora del medi ambient. De fet, el port de València és un exemple de sostenibilitat ambiental. En els últims vuit anys hem augmentat en un 31,4% en tràfic de TEUs, (dels 3,62 milions de contenidors de l’any 2008, als 4,73 milions de 2016) i en un 19,5% els tràfics mesurats en milions de tones (dels 60 milions de l’any 2008 als 71 milions de tones de l’any 2016); mentre que durant aqueix període hem reduït en un 17% les emissions de CO2”, ha destacat el director general.

En aquest sentit, ha recordat que “Valenciaport és el primer port d’Espanya en tràfic de contenidors, primer del Mediterrani i cinquè d’Europa”. Igualment, ha explicat que “malgrat aquestes bones xifres, estem preocupats pel creixement del tràfic de creuers. No volem multiplicar-nos per dos perquè pensem que aquest creixement ha d’estar en equilibri amb els serveis de la ciutat per a poder oferir als nostres passatgers la millor comoditat”. De la mateixa manera ha indicat, per citar alguns exemples, que “estem promovent les bicicletes per als nostres passatgers i diferents excursions a les àrees més naturals de la ciutat de València com a l’Albufera o les plantacions de xufa, al nord de la ciutat”.

Posteriorment, Valeria Mangiarotti, directora de medi ambient de Medcruise, ha realitzat una ponència sobre “Grans bucs de creuers i noves estratègies mediambientals” en la qual ha indicat que “actualment, la millor alternativa per a combatre els sorolls i les emissions contaminants procedents dels bucs de creuers és la substitució dels combustibles fòssils per l’ús del gas natural liquat (GNL), ja que és la solució més realista i factible a curt termini”.

Conferència relaciones creuers i ciutat

Després de la inauguració oficial, ha donat començament la primera sessió del dia amb la conferència sobre relacions entre els creuers i la ciutat. En ella, Sacha Rougier, directora general de Cruise Gate Hamburg, ha explicat l’experiència del port alemany en aquesta matèria. En concret, ha destacat que “en el port d’Hamburg portem diversos anys lluitant per a reduir les emissions contaminants, especialment, l’òxid de nitrogen. Per això, estem realitzant importants inversions perquè quan els creuers es troben atracats en les nostres terminals utilitzen únicament energia elèctrica”.

D’altra banda, Rafael Company, director de I+D de la Fundació Valenciaport ha presentat diverses iniciatives per a millorar l’efectivitat i l’eficiència del sector de creuers en el port de València. Així mateix, ha indicat que “el nostre principal objectiu és posar en balança el medi ambient amb la indústria de creuers. Hem de definir una estratègia futura per a millorar l’impacte econòmic i mediambiental de forma conjunta.”

Finalment, Màxim Caletrio, director de creuers de Turisme València ha començat la seua ponència “Cruise Friendly City” assenyalant que el creixement del sector turístic en la ciutat de València es deu tant a l’increment del turisme de creuers del port de València com a la millora en els serveis de la ciutat. “L’Autoritat Portuària de València i Turisme València hem treballat de forma conjunta els últims anys i ara volem promoure l’oferta turística a les àrees properes als tres ports de València, Sagunt i Gandia, com la ciutat romana de Sagunt, l’àrea Utiel- Requena, el castell de Xátiva, el Puig, Meliana, Alboraia, Tavernes Blanques, Manises i el parc natural de l’Albufera, entre uns altres”

Així mateix, Caletrio ha recalcat que “apostem per una sostenibilitat social i mediambiental, promovem la bicicleta com a mitjà de transport en la ciutat. València és una ciutat plana i molt còmoda per a circular, a més d’explicar un magnífic carril bici en pràcticament tota la ciutat”. A més, ha volgut destacar els llocs on es concentra el turisme en la ciutat de València, “El creixement del turisme en la ciutat de València es deu en gran part als creuers que arriben a la ciutat, el 20% es concentra en Bioparc, el 35% en la Ciutat de les Arts i les Ciències i el 45% en el casc històric de València”.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Greenport Cruise & Congress València 2018

En aquesta XIV edició, Greenport Cruise & Congress se centrarà en temes com la qualitat de l’aire, el consum d’energia, la petjada de carboni o les relacions entre les comunitats.  Els continguts es presentaran al llarg de les tres jornades  a través de presentacions interactives, panells de discussió, case studies o networking.

El Congrés, que en edicions anteriors va arribar a reunir a delegats de més de 30 països, s’ha convertit en una de les cites mediambientals del sector portuari més rellevants d’Europa i s’ha celebrat en edicions anteriors en ciutats com Hamburg, Barcelona, Copenhaguen, Venècia o Amsterdam.