• Els 12 líders portuaris amplien el Programa d’Acció Climàtica per a un transport marítim més ecològic en la cimera del World Port Climate Action Program (WPCAT)

València, 31 de maig de 2023.- Valenciaport s’ha adherit als objectius dels grans ports del món i s’ha compromés a assumir el Programa d’Acció Climàtica per a aconseguir un transport marítim més ecològic amb inversions en terra en matèria d’energia, amb projectes d’inversió en nous combustibles i amb la planificació de corredors marítims més ecològics.

Valenciaport, juntament amb els altres 11 ports líders mundials membres del grup WPCAP (World Port Climate Action Program) compromesos en el Programa d’Acció Climàtica subscriu en la seua integritat el comunicat conjunt anunciat consensuat a Rotterdam durant l’última reunió de presidents i directors generals del referit grup, del qual formen part els ports de Rotterdam, Anvers/Bruges, Hamburg, Nova York/Nova Jersey, València, Yokohama, Vancouver, Göteborg, Barcelona, Le Havre, Long Beach i Los Angeles.

Durant la cimera de Rotterdam el president de l’Autoritat Portuària de València, Joan Calabuig va exposar els projectes en matèria de nous combustibles que s’estan desenvolupant a València, Sagunt i Gandia (plantes fotovoltaiques, hidrogenera, proveïment de GNL per a vaixells, etc.); així com les inversions en terra contra el canvi climàtic (subestacions per a connectar a la xarxa a vaixells en port i inversions en ferrocarril); totes elles són accions en línia amb el document conjunt que ara es dona a conéixer.

Però a més de l’enumeració de les accions concretes i alineades en el compromís mediambiental que Valenciaport comparteix amb els grans ports del món, Joan Calabuig va voler reforçar durant les seues intervencions a Rotterdam la necessitat de fomentar la investigació amb recursos de les Autoritats Portuàries i col·laborar amb altres ports més xicotets per a lluitar junts contra el canvi climàtic. També, en l’oportunitat d’ajudar a les empreses i clients dels recintes portuaris per a accelerar la supressió dels combustibles fòssils; i en la necessària col·laboració entre administracions i organismes internacionals per a establir unes regles uniformes per a tota l’activitat portuària.

Després de les sessions de treball dutes a terme a Rotterdam, els ports membres del WPCAP s’han compromés a divulgar la següent nota conjunta:

Comunicat /Nota de Premsa de la WPCAP:

El Programa d’Acció Climàtica en els Ports del Món (WPCAP) s’ampliarà per a centrar-se en l’energia en terra, els nous combustibles i els corredors marítims ecològics. Així ho van acordar els consellers delegats i dirigents de 12 ports líders en una reunió celebrada a Rotterdam amb motiu dels primers cinc anys del programa. Els membres del WPCAP van elogiar el programa per la seua important contribució a l’adopció de normes de sostenibilitat en el sector del transport marítim.

“El món ha canviat dràsticament en els últims cinc anys i el clima ocupa hui un lloc prioritari en l’agenda internacional, també en el sector del transport marítim”, va declarar Allard Castelein, conseller delegat del Port de Rotterdam. “Això es deu en part a programes com el WPCAP, i encara tenim un paper important que exercir. El sector continua necessitant el lideratge dels ports i hem de demostrar ara que som part de la solució i que podem crear l’impuls per a un canvi real.”

Adopció més ràpida de l’energia en port

En els últims anys, el WPCAP ha contribuït significativament a una adopció més ràpida de l’energia en terra en els ports, ajudant a reduir les emissions de CO₂ i contaminants mentre els vaixells estan atracats.

Els membres del WPCAP van elaborar una panoràmica global de les instal·lacions existents i de les directrius de millors pràctiques sobre la seua aplicació tècnica, operativa i econòmica, i els ports del nord-oest d’Europa van acordar l’adopció més ràpida de l’energia en port en un Memoràndum d’Entesa.

Jarl Schoemaker: “Hem vist com es passava d’una situació en la qual els ports desenvolupaven uns pocs projectes a programes d’inversió a gran escala: els ports del WPCAP presents ací a Rotterdam tenen previstos més de 160 punts de connexió amb un pla d’inversió total de més de 500 milions d’euros. Però encara no hem arribat a aqueix punt: diversos ports mundials segueixen ressagats en aquest àmbit, a pesar que els estudis demostren que l’energia en terra tindrà un impacte tremendament positiu, tant a curt com a llarg termini”.

Els directors generals van parlar dels avantatges de l’energia elèctrica en port, com la millora de la qualitat de l’aire i de les condicions de treball de les tripulacions. També van intercanviar punts de vista sobre com estimular la seua adopció, assenyalant que les terminals i les navilieres també tenen un paper important que exercir en aquest sentit.

Un estudi recent de CE Delft per al grup de treball del WPCAP mostra que l’energia en terra formarà part de la combinació de combustibles marítims a llarg termini i, especialment, quan els vaixells hagen de canviar a combustibles sense fòssils, que són cars. El grup de treball està transmetent aquest missatge al sector del transport marítim i continua advocant per la seua aplicació a escala mundial.

Establir normes per a combustibles més nets

La segona àrea d’interés per al WPCAP en els pròxims anys és facilitar el proveïment de combustible i l’adopció de combustibles més nets. Els ports han col·laborat amb el grup de treball sobre combustibles marins nets de la IAPH per a crear un Marc de preparació portuària, una eina d’autoavaluació i comunicació que permet a les diferents parts interessades conéixer els diferents nivells d’investigació, desenvolupament i desplegament de nous combustibles en els ports de tot el món.

“Donada la urgència de la crisi climàtica i els compromisos del transport marítim per a reduir les emissions d’acord amb la normativa internacional, hem d’actuar ja. El transport marítim va tardar quasi nou anys a adoptar el GNL com a combustible marí. No podem esperar tant per a implantar l’amoníac, el metanol, l’hidrogen i altres combustibles nets”, va declarar Namrata Nadkarni, presidenta del grup de treball sobre combustibles marins sostenibles i fundadora de la consultora marítima Intent Communications. “El nostre nivell de preparació portuària és un mitjà ideal perquè els ports avaluen la seua capacitat per a acollir escales de vaixells o proveir-se de combustibles individuals, el comuniquen a les parts interessades i identifiquen les àrees en les quals es necessiten més recursos per a complir les seues ambicions en matèria de combustibles i tecnologies alternatives”. “

S’espera que l’eina estiga llesta per al seu ús voluntari pels ports cap a finals d’any.

Els corredors verds exerciran un paper clau en la transició

Mentre que el marc de preparació per a l’ús de combustibles establirà les normes per al subministrament de nous combustibles, les iniciatives de corredors verds es consideren fonamentals per a facilitar el desplegament de combustibles en la pràctica, sobretot en les rutes marítimes internacionals més llargues.

“S’ha parlat molt de la necessitat de canviar a nous combustibles en el sector i s’han anunciat múltiples iniciatives de corredors verds per a abordar-lo”, afirma Heather Tomley, Directora General de Planificació i Assumptes Mediambientals del Port de Long Beach (Califòrnia). “Ara és el moment de posar això en acció i treballar junts com a ports per a portar a bord als proveïdors de combustible i als carregadors perquè vegem els primers vaixells sostenibles en aquestes rutes internacionals en els pròxims anys.”

Els ports membres de WPCAP ja formen part de cinc iniciatives de corredors verds, que abasten rutes de tot el món, des de Singapur i Shangai fins a Los Angeles, Vancouver i Rotterdam, i els membres de WPCAP van acordar donar exemple i permetre el desplegament de més vaixells amb baixes o nul·les emissions de carboni al llarg d’aquestes rutes en els pròxims anys.

La directora general del Fòrum Marítim Mundial, Johannah Christensen, també va posar l’accent en la importància dels corredors verds per a estimular l’ús de nous combustibles, juntament amb la regulació: “Necessitem aconseguir el nivell d’adopció de nous combustibles que conduïsca a un punt d’inflexió, en el qual la nova tecnologia enlaire per si mateixa. Els corredors verds consisteixen a fer aqueix primer pas que permet als usuaris provar combustibles i tecnologies a una escala menys complexa i una oportunitat per a emprendre accions que es reforcen mútuament”.

Necessitat de lideratge i cooperació regionals

Els directors executius van fer una crida a les coalicions regionals de voluntaris perquè establisquen normes i marquen el camí a seguir perquè l’OMI i el sector del transport marítim internacional establisquen una normativa que permeta el desenvolupament sostenible del sector en igualtat de condicions. En el debat també es va posar l’accent en la necessitat d’una transició justa i es va assenyalar que l’hemisferi sud també hauria de beneficiar-se, en particular, de les oportunitats que ofereix el desenvolupament de fonts d’energia i combustibles renovables. La cooperació entre els ports mundials, la IAPH i altres líders exercirà un paper clau en aquest sentit. 

Sobre WPCAP

WPCAP és una cooperació de ports internacionals líders que intercanvien millors pràctiques i actuen com a pioners en la reducció d’emissions de la indústria naviliera. Els seus membres són els ports d’Anvers – Bruges, Barcelona, Göteborg, Hamburg, HAROPA PORT (Le Havre – Rouen – París), Long Beach, Los Angeles, Nova York / Nova Jersey, Rotterdam, València, Vancouver i Yokohama.