Fins hui, 28 d’abril, l’APV ha abonat 6,41 milions d’euros als seus proveïdors dels ports de Gandia, Sagunt i València i preveu que esta xifra arribe als 51 milions d’euros.

L’APV estima que la reducció de taxes suposarà un import de 6,2 milions d’euros.

València, 28 d’abril de 2020.- Les mesures urgents i compensatòries que s’aplicaran en l’Autoritat Portuària de València (APV) en 2020 per a pal·liar els efectes econòmics del COVID-19 permetran al teixit econòmic-empresarial relacionat amb Valenciaport disposar d’una liquiditat i d’un marge pressupostari anticipat per valor de 57,2 milions d’euros. Esta xifra es desprén després de l’anàlisi realitzada pels tècnics de l’APV, tenint en compte quines són les demandes i necessitats més apressants per als proveïdors dels ports de València, Sagunt i Gandia.

Entre estes mesures destaca l’avançament del pagament a 250 empreses proveïdores de la comunitat portuària per a facilitar liquiditat entre les companyies que desenvolupen els treballs per als ports de Gandia, Sagunt i València. Fins hui 28 d’abril, l’APV ha avançat 6,41 milions d’euros i preveu que els avançaments de pagaments que es realitzaran en 2020 ascendiran al final de l’exercici a 51 milions d’euros.

L’objectiu d’esta iniciativa és realitzar pagaments setmanals fins que finalitze l’Estat d’Alarma amb l’objectiu de minimitzar les dificultats de tresoreria que pogueren tindre els proveïdors o prestadors de serveis de l’APV.

Així mateix, la reducció de taxes derivada del Reial decret llei de 21 d’abril de 2020 portarà aparellat una disminució de taxes per a este exercici per un import de 6,2 milions d’euros, quantitat que no es llevarà dels comptes de les empreses, ampliant-se d’esta manera la capacitat de reacció de les mateixes davant els efectes econòmics de la crisi del coronavirus.

Per al càlcul de l’impacte en les rebaixes de taxes afectades per l’aplicació del Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per a donar suport a l’economia i l’ocupació, s’ha tingut en compte la seua afecció a la taxa del vaixell T-1, a la taxa d’ocupació, a l’ajust per incompliment del límit mínim de la taxa d’activitat i a les penalitzacions per tràfics mínims.

En concret, per al càlcul de la taxa del vaixell T-1 s’ha valorat l’ingrés mig diari des de l’1 de gener al 8 d’abril de 2020 i s’ha aplicat el 50% de reducció a partir del 23 d’abril a l’import mitjà diari dels vaixells ro-ro de curta distància i el 10% a la resta de vaixells. Pel que respecta a la taxa d’ocupació, el càlcul s’ha realitzat sobre l’import mitjà diari per a esta taxa en 2019, aplicant a partir del 23 d’abril un 60% de reducció a l’import diari de les terminals de passatge i un 20% a la resta de terminals. Igualment, el càlcul realitzat per l’APV inclou una disminució del 10% de la taxa d’activitat respecte als registres de 2019 així com l’eliminació de la penalització per tràfics mínims.