- El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat en la seua reunió de hui les condicions d’explotació de la base de l’Alinghi i l’adjudicació directa d’un dret de superfície sobre esta instal·lació – després del tràmit de competència de projectes i exposició pública- a Lanzadera Emprenedores S.L.U, empresa del hub emprenedor de la Marina de València
- Els consellers també han sigut informats de l’elecció del Port de València com a seu del 10è Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques que se celebrarà en el tercer trimestre de 2025
- En la reunió s’han aprovat els pressupostos corresponents al Memoràndum d’Entesa subscrita amb l’UNCTAD i Ports de l’Estat per a l’exercici de 2024
- El Consell d’Administració de l’APV ha donat el vistiplau a la donació -efectuada per AIMPLAS- de mobiliari i material per a l’àrea infantil que va parella a les diferents mostres que acull al llarg de l’any l’Edifici del Rellotge
València, 29 de maig de 2024.- El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha aprovat en la seua reunió de hui les condicions d’explotació de la base de l’Alinghi i l’adjudicació directa d’un dret de superfície sobre l’antiga base de l’equip de vela suís a Lanzadera Emprenedores, SLU, del hub, Marina d’Empreses. El vistiplau a esta empresa s’atorga una vegada transcorregut el termini legal de 30 dies hàbils – establit per l’article 137.5 de la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del Patrimoni de les Administracions Públiques (LPAP)- sense que l’APV haja rebut cap sol·licitud addicional. Per tant, “es prossegueix amb la tramitació de la sol·licitud presentada”.
Lanzadera Emprenedores va sol·licitar l’adjudicació directa d’un dret de superfície sobre l’antiga Base de l’Equip Alinghi amb la finalitat d’implantar en la mateixa un espai dedicat a l’emprenedoria i a la creació d’empreses, projecte que aconsegueix des de la formació de joves emprenedors, la seua integració en iniciatives emprenedores mitjançant el suport integral dels seus projectes, fins a, finalment, la creació d’empreses consolidades, nascudes, precisament, d’estes iniciatives.
El dret de superfície sobre l’antiga base de l’equip Alinghi de l’America´s Cup s’efectua mitjançant adjudicació directa a esta mercantil – en virtut del recollit en l’article 137.4 lletra c) LPAP – en estar previst realitzar en la mateixa una funció d’interés general, com ho és la realització d’un projecte que aconsegueix des de la formació de joves emprenedors, la seua integració en iniciatives emprenedors mitjançant el suport integral dels seus projectes, fins finalment, la creació d’empreses consolidades.
Per tot això, el Consell d’Administració ha resolt:
i) Aprovar les Condicions d’Explotació d’un dret de superfície sobre l’antiga Base de l’Equip Alinghi de l’America´s Cup. Quedant establit que la duració del dret de superfície serà com a màxim de 40 anys, comptats a partir de la data de formalització de l’acta de lliurament, amb possibilitat de pròrroga per un termini màxim de 25 anys addicionals, de manera que, íntegrament el termini del dret de superfície no podrà superar els 65 anys.
ii) Atorgar a Lanzadera Emprenedores, S.L.U, un dret de superfície sobre l’antiga Base de l’Equip Alinghi de l’America’s Cup, mitjançant adjudicació directa en virtut del recollit en l’article 137.4 lletra c) LPAP.
Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques
Així mateix, en el transcurs de la reunió, els consellers han sigut informats de l’elecció de Valenciaport com a seu del 10° Fòrum Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques. Este fòrum, que depén de l’Organització Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques, se celebrarà en el Port de València en el tercer trimestre de 2025 (després de l’estiu) i estarà coordinat amb l’Associació de Carregadors d’Espanya (ACE) i amb l’Associació de Dones en Logística i Transport (MELYT).
L’Organització Mundial de Ciutats i Plataformes Logístiques ha considerat que el fòrum ha de realitzar-se a València “per ser este Port un important node per a les operacions des d’Amèrica Llatina. A més, València és part d’un important eix del Corredor Mediterrani i les seues connexions amb el corredor Atlàntic i l’Eix Central a Espanya”.
Altres assumptes del Consell d’Administració de l’APV:
Avanços en el Memoràndum d’Entesa subscrita amb l’UNCTAD i Ports de l’Estat
En la reunió s’han aprovat els pressupostos corresponents al Memoràndum d’Entesa subscrita amb l’UNCTAD i Ports de l’Estat per a l’exercici de 2024. L’APV col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en programes de formació portuària des de l’any 2001. A més, des de 2007 és un dels set ports associats al programa Train for Trade gràcies a la signatura d’un conveni de col·laboració.
Així, Valenciaport forma a treballadors i tècnics portuaris en parla hispana en el marc del programa Train for Trade i desenvolupa accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris. El programa Train For Trade, impartit des de fa prop de deu anys, té com a objectiu ajudar a les comunitats portuàries de països llatinoamericans (en espanyol), en països francòfons (en francés) i en gran part dels països de la Commonwealth (en anglés) a millorar les capacitats dels seus comandaments mitjans. Des dels seus inicis, centenars de professionals portuaris han rebut la formació impartida.
L’Autoritat Portuària de València és un dels set ports associats a aquest programa al costat de Ghen Port Company de Bèlgica, l’Autoritat Portuària de Gijón, el Port Autonome de Marseille i el Port Autonome de Dunkerque a França, Dublín Port Company d’Irlanda i l’Administraçao dues Portos do Douro e Leixoes de Portugal.
Donació d’AIMPLAS
En un altre ordre de coses, el Consell d’Administració de l’APV ha donat el vistiplau a la donació efectuada per l’Associació d’Investigació de Materials Plàstics i Connexes (AIMPLAS) a favor de l’APV. Aquesta donació s’emmarca en un projecte de col·laboració entre AIMPLAS i Plàstic Preciós La Safor la finalitat de la qual ha sigut la fabricació de tamborets, taules i clauers a partir de fems marins. En concret, 20 tamborets i sis taules s’han cedit a l’espai infantil per a l’educació ambiental de l’edifici del Rellotge de la ciutat de València, i 200 clauers s’han repartit entre els assistents als tallers d’educació ambiental realitzats en l’Edifici del Rellotge en el marc de Marlice 2024, III Fòrum Internacional sobre Fems Marins i Economia Circular, celebrat del 22 al 24 a València.