El projecte ha sigut elaborat per l’Institut Tecnològic del Plàstic, amb el finançament de CaixaBank i Fundació Bancaixa.

S’ha instal·lat en la Marina de València un banc de 840 quilos i sis metres fabricat 100% amb material plàstic reciclat que inclou en la seua composició un 15% de xarxes de pesca fora d’ús i altres fems marins.

L’Autoritat Portuària de València (APV) aposta per projectes que afavorisquen la sostenibilitat ambiental i l’economia circular.

L’APV, a través de la Fundació Valenciaport, participa en el projecte RepescaPlas per a l’obtenció de productes d’alt valor afegit de residus de la mar.

A més, de d’Aportem es contínua amb la campanya No Plàstic per a l’eliminació de recipients plàstics en la comunitat logístic-portuària de València per altres materials reciclables.

L’Autoritat Portuària de València (APV) està realitzant una aposta ferma per projectes que afavorisquen la sostenibilitat ambiental i l’economia circular. Un exemple d’este compromís és que l’APV ha donat suport a la presentació del projecte de valorització de fems marins en mobiliari urbans que ha desenvolupat AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic. Esta iniciativa ha fet possible la fabricació de nous elements de mobiliari, concretament d’un banc de 840 quilos i sis metres fabricat al 100% amb material plàstic reciclat que inclou en la seua composició un 15% de xarxes de pesca fora d’ús i altres fems marins. El banc s’ha situat en la Marina de València, en les instal·lacions de Innsomnia, i forma part d’un projecte que ha comptat amb el finançament de CaixaBank i Fundació Bancaixa.

El mobiliari s’ha realitzat gràcies al reciclatge mecànic de residus plàstics que ha permés donar-los una nova vida en forma de banc amb un disseny innovador que emula les ones del mar. El projecte que ha presentat Sonia Albein, investigadora principal del projecte i líder de Reciclatge Mecànic de AIMPLAS, ha comptat amb la participació de l’empresa CM Plastik i la col·laboració de Mars Circulars i Associació Abocats Zero. El cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez Orejas, ha incidit en la presentació d’esta iniciativa “en la importància per a la comunitat portuària d’estas accions que van en la línia dels objectius estratègics de Valenciaport 2030, zero emissions, uns propòsits que es plasmen en fets concrets”.

Altres iniciatives

En este sentit, entre les actuacions que duu a terme l’APV, destaque el projecte RepescaPlas, en el qual participa amb la Fundació Valenciaport, que compleix el seu quart any retirant plàstic i altres residus de la mar, estudiant com afecten l’ecosistema marítim i valorant-los per a transformar-los en nous recursos que servisquen a la societat. Una iniciativa en la qual també formen part AIMPLAS, l’Associació Abocats Zero, la Confraria Pescadors de Gandia, la Confraria de Pescadors de la Restinga, Fundació Global Nature, Port de Marín i Universitat de Vigo, i compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a través del Programa Plenamar, cofinançat pel FEMP.

La Fundació Valenciaport també coordina el projecte europeu “LOOP-Ports Circular Economy Network of Ports” que finança el European Institute of Innovation and Technology (EIT) a través d’EIT Climate-KIC. Esta iniciativa facilita la transició cap a una economia més circular en el sector portuari, on els productes, materials i recursos no siguen considerats com a residus sinó que puguen tornar-se en models de negoci sostenibles i replicables en ports de similars característiques. El projecte, a través de la creació d’una Xarxa d’Economia Circular en Port, proporcionarà un ecosistema d’innovació per a estimular aquestes accions, que se centraran en materials com els plàstics, metalls, ciments i biomaterials.

D’altra banda, l’APV participa activament en la campanya No Plàstic que coordina Aportem-Port Solidari València, un projecte amb un doble objectiu molt ambiciós: d’una banda, canviar el paradigma en la utilització del plàstic i substituir-lo per materials reciclables en el Port de València; i, per un altre, conscienciar de la problemàtica generada per l’ús abusiu dels materials derivats el plàstic.