Mèxic és un dels mercats més dinàmics de Valenciaport. En els primers onze mesos de l’any el trànsit de mercaderies entre el Port de València i els seus homòlegs mexicans ha crescut un 19,5%.

El Vaixell Veler Escola Cuauhtémoc de l’Armada de Mèxic, que es pot visitar tots els dies fins a les 20.00 hores, romandrà fins al 2 de gener atracat el Port de València.

Representants de l’Autoritat Portuària de València, la Fundació Valenciaport i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana han explicat a la delegació mexicana les relacions entre amb dues regions.

Valenciaport manté 30 línies regulars amb els principals ports del país asteca com Veracruz, Altamira, Manzanillo, Mazatlán o Ensenada.

El Vaixell Veler Escola Cuauhtémoc de l’Armada de Mèxic romandrà estos dies atracat al Port de València, una visita que s’emmarca en les bones relacions entre el recinte valencià i els seus homòlegs mexicans. El país asteca és un dels principals socis comercials de Valenciaport, de fet, en els primers onze mesos de l’any el trànsit de contenidors amb ports mexicans ha crescut un 18% i les mercaderies un 19,5%, sent un dels mercats més dinàmics de 2021.

Néstor Martínez, subdirector General i Adjunt a Direcció, ha donat la benvinguda per part de l’Autoritat Portuària de València (APV) als integrants del Vaixell Veler Escola Cuauhtémoc i els ha convidat a recórrer l’exposició “Quino. Mafalda i molt més” que estos dies acull l’Edifici del Rellotge del Port de València, una mostra que rendix homenatge al creador argentí Joaquín Salvador Lavado Tejón Quino, i el seu treball universal.  Un reconeixement que durant estes dates també se celebra a Ciutat de Mèxic amb una exposició sobre Mafalda.

En este acte també han estat presents Cristina Rodríguez, Cap de Comercial i Clients de l’APV, i Miguel Garín, Director Desenvolupament Internacional de la Fundació Valenciaport. Cristina Rodríguez ha explicat les importants relacions comercials que uneix el Port de Valéncia amb les autoritats portuàries mexicanes. De fet, Valenciaport manté 30 línies regulars amb els principals ports del país asteca com Veracruz, Altamira, Manzanillo, Mazatlán o Ensenada. Rodríguez ha assenyalat que en el que portem d’any el trànsit de mercaderies amb Mèxic ha aconseguit 1.227.258 tones, un 19,5% més que en el mateix període de 2020, destacant una pujada del 29,5% de les exportacions des del Port de València als Estats Units Mexicans. Una activitat que es reflecteix en els 131.776 TEUs (contenidor estàndard de 20 peus) que s’han mobilitzat des de les terminals valencianes amb origen/destinació Mèxic, la qual cosa representa un augment del 18%.

Per la seua part, Miguel Garín ha subratllat les històriques relacions entre l’APV i els ports mexicans que es tradueixen en una estreta col·laboració en àrees com a formació o projectes d’innovació marítima. De fet, Mèxic és un dels països que més alumnes aporta als cursos i màster relacionats amb el sector marítim que lidera la Fundació Valenciaport, entre ells el Màster en Gestió Portuària i Transport Intermodal que l’APV ha exportat a terres asteques. El director de Desenvolupament Internacional de la Fundació Valenciaport ha explicat que esta institució és un pont entre València i Llatinoamèrica, especialment amb Mèxic, on es treballa en experiències conjuntes des de fa molts anys. Garín també ha destacat la labor de l’APV a través de la Fundació Valenciaport en el desenvolupament de projectes d’I+D+i per al clúster portuari que es tradueix en més de 300 iniciatives que s’han dut a terme amb la col·laboració de més de 60 països.

En esta presentació, que s’ha realitzat a l’Edifici del Rellotge del Port de València, també han participat Sergio Soler, responsable d’Iberoamèrica de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Inmaculada García, directora gerent de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i Ricardo Miralles, director d’Economia i Anàlisi de la CEV. Per part del Vaixell Veler, la representació ha estat encapçalada per Luis Alberto Celis Mejía, Comissionat de la Secretaria de Relacions Exteriors dels Estats Units de Mèxic a bord del Vaixell Veler Escola Cuauhtémoc, el Tinent Felipe de Jesus Azamar, Juan Mayolo Ramírez Santiago, Agregat Naval Adjunt de l’Ambaixada de Mèxic a Espanya, Capità de Navili i 31 cadets i oficials del vaixell de l’armada mexicana.

Els representants de la CEV han explicat la importància de l’activitat industrial de la Comunitat Valenciana, una regió exportadora -representa l’11% de les vendes a l’exterior de l’economia espanyola- que compta amb sectors capdavanters com la ceràmica, l’agroalimentari, el calçat, el moble o el joguet. Després de les presentacions realitzades pel Port de València, la Fundació Valenciaport i la CEV, s’ha dut a terme una visita a les instal·lacions del recinte portuari i al Vaixell Escola de l’Armada de Mèxic.

El Vaixell Escola Cuauhtémoc de l’Armada de Mèxic romandrà a València uns dies al costat de l’edifici Veles i Vents. Esta nau, construïda en les drassanes Celaya de Bilbao fa quasi 40 anys, compta amb 90,5 metres d’eslora i 12 de manga, amb 3 mastelers, 23 veles, i un calat màxim de 5,4 metres, una joia de la mar que se’l coneix com el “Ambaixador i cavaller de les mars”.