El Pla d’Empresa de l’Autoritat Portuària de València (APV) 2021-2025 contempla inversions per valor de 1.098 milions d’euros.

Més de 60 milions d’euros aniran dirigits a projectes d’energies alternatives com la subestació elèctrica, la ubicació de plantes fotovoltaiques a València o Gandia o l’instal·lació d’aerogeneradors.

Entre les actuacions previstes per al Port de València destaquen: 397 milions d’euros per a la terminal nord de contenidors; 27,4 milions d’euros per a la terminal de passatgers; 100 milions d’euros per a accessos ferroviaris i viaris o; 56,4 milions per a actuacions ciutat-port.

Per al Port de Sagunt destaquen l’accessibilitat ferroviària amb més de 50 milions d’euros; la generació i condicionament d’atracades i superfícies en el Moll Centre 2 i Dic Nord amb 19,5 milions o; 8,5 milions d’euros per a la integració de la zona nord i el pantalà.

L’APV invertirà 14,5 milions d’euros en les obres del moll Serpis 2; 2,8 milions en el dragatge d’entrada del port i; 2 milions per a les actuacions lligades al concurs d’idees del Port de Gandia.

Un port més sostenible i descarbonizado, un port més innovador que atraga el talent i genere projectes disruptius, un port referencia en energies alternatives, un port digitalitzat i segur, un port que fomente nous espais per als seus veïns o un port que cree sinergies amb el ferrocarril. Estos són alguns dels objectius estratègics de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a convertir als recintes de València, Sagunt i Gandia com a referents d’infraestructures que conjuguen sostenibilitat i creixement econòmic al servei del teixit empresarial i de la societat. Per això, Valenciaport invertirà en el Pla d’Empresa 2021-2025 un total de 1.098 milions d’euros, una despesa per a les persones com a centre de les seues actuacions. Una inversió que té l’objectiu de fer als recintes més competitius, eficients, eficaços i intel·ligents sota el paraigua comú de la comunitat portuària de vincular totes les iniciatives al medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, potenciar la relació ciutat-port i, generar riquesa i ocupació en la seua àrea d’influència.

El Pla d’Inversions de l’APV, validat pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de Ports de l’Estat, escometrà projectes per afermar a Valenciaport com hub estratègic del Mediterrani, per on entren i ixen el 41% de les mercaderies per via marítima d’Espanya, i que tancarà l’exercici 2021 amb un augment del trànsit total i de contenidors, en un sector, el transport marítim, que continuarà creixent en els pròxims anys. La proposta de l’APV secunda que els recintes portuaris continuen modernitzant-se i creixent per a donar resposta a les necessitats de les empreses import/export. Al mateix temps, realitza un clar compromís amb les energies alternatives a les que destinarà per a projectes com la subestació elèctrica del Port de València, la ubicació de plantes fotovoltaiques a València o Gandia, la instal·lació d’energia eòlica, l’escomesa elèctrica del Port de Sagunt o actuacions d’eficiència energètica més de 60 milions d’euros.

A més, l’APV reforçarà la relació ciutat-port per a fomentar la connexió amb els seus veïns i turistes que visiten la Comunitat Valenciana. Entra altres actuacions, destinarà més de 65 milions a iniciatives com l’edifici de serveis múltiples i els plans en l’àrea de Natzaret, la recuperació de l’Escala Real en el Port de València, el concurs d’idees de les àrees per a la dinamització i ús ciutadà del Port de Gandia, l’ordenació de la zona nord i adequació del pantalà del Port de Sagunt.

Port de València

Així, entre les principals inversions en el Port de València, el Pla d’Empresa 2021-2025 preveu 397 milions d’euros per al dragatge i Terminal Nord de contenidors que se situarà en les aigües interiors del dic d’abric de l’ampliació nord. Una infraestructura que compatibilitza el creixement de l’activitat econòmica i de la generació d’ocupació qualificada amb la sostenibilitat, ja que serà la terminal més ecoeficient amb una clara aposta per l’electrificació, les energies renovables i l’accés ferroviari. La proposta també contempla 27,4 milions d’euros per al condicionament de la parcel·la i rehabilitació de l’antiga drassana, adequació d’atracades d’Espigó del Túria i Moll Graderia i Fons, així com altres instal·lacions destinades al trànsit internacional de la nova Terminal Pública de Passatgers.

El Pla preveu 25,1 milions d’euros per al condicionament del moll Sud, fase 1 per a la generació i adecuamiento de noves superfícies i atracades. En matèria d’accessibilitat ferroviària es destinaran 44,4 milions d’euros per a la remodelació en la xarxa viària i ferrocarril entre els molls de Ponent i Costa; 12,6 milions per al subministrament d’aparells de via, remodelació de la xarxa del ferrocarril entre el moll de Ponent i de Llevant, adaptació i electrificació de la xarxa ferroviària nord i; 39,9 milions d’euros per a xarxes viàries i ferroviàries vinculades a la terminal i accés nord.

En actuacions port-ciutat, s’invertiran 54,6 milions d’euros en l’edifici de serveis múltiples enfront de Natzaret, la recuperació de l’Escala Real, la urbanització de la zona al costat de Natzaret i actuacions compensatòries per les obres d’accessibilitat viàries i ferroviàries.

Port Sagunt

Respecte al Port de Sagunt, el Pla de l’APV estableix entre les actuacions més destacades les obres de condicionament del Moll Centre 2 amb 7,5 milions d’euros o el Dic Nord amb 12 milions d’euros. En matèria d’accessibilitat, cal assenyalar la xarxa interior de ferrocarril amb 14,6 milions d’euros o el nou accés sud amb 9,2 milions d’euros. En la integració de la ciutat amb el recinte portuari, s’han previst 5,7 milions d’euros per a l’ordenació per a ús ciutadà de la zona nord o 2,8 milions per a l’adequació del pantalà. A més, hi ha que incloure altres actuacions com les millores en la línia Sagunt-Terol-Saragossa, l’accés ferroviari al recinte de Sagunt o l’execució de la platja de vies.

Port Gandia

El Pla d’Empresa 2021-2025 contempla, entre les principals inversions per al Port de Gandia, un total de 14,5 milions d’euros per a les obres d’abric, recinte i atracada del moll Serpis 2, mentre que preveu 2,8 milions d’euros per al dragatge del canal d’entrada al port, 1,7 milions d’euros per a l’edifici d’oficines i serveis o 1,3 milions d’euros per a la reordenació dels espais comercials de l’antic accés. També inclou 2 milions d’euros per a les actuacions lligades al concurs d’idees de les àrees per a ús ciutadà del Port de Gandia.