• Així ho ha assenyalat la APV en les seues al·legacions a la iniciativa europea ETS (emissions trading system) que cobrarà de drets d’emissió sobre la base de la ruta del vaixell: trajectes més llargs suposaran una taxa major i viceversa
  • L’Autoritat Portuària de València (APV) preveu que amb la posada en marxa del nou impost mediambiental europeu hi haurà un desplaçament del negoci de transbord (transferència de càrrega d’un vaixell a un altre) cap a ports no comunitaris que captaran trànsits amb destinació Europa
  • Esta pràctica suposa la pèrdua de competitivitat per als recintes europeus que reduiran el negoci de transbord actual a favor de ports de fora de la Unió Europea com Tanger Med (el Marroc) i East Port Said (Egipte)

València, 20 de setembre de 2023.- Pèrdua de competitivitat, reducció del negoci de transbord (transferència de càrrega d’un vaixell a un altre, fugides de carboni i desviament de vaixells a ports no europeus (però molt pròxims a recintes comunitaris). Estos són els riscos que ha detectat Valenciaport en l’eminent posada en marxa de la taxa mediambiental europea -Emissions Trading System (ETS)- que s’aplicarà de manera gradual des d’enguany fins a la seua total implantació en 2026.

En este sentit, l’Autoritat Portuària de València (APV) alerta a la Comissió Europea dels previsibles canvis de ruta dels vaixells d’origen asiàtic i americà -amb la inclusió d’una parada en un recinte pròxim a Europa, però no comunitari- per a eludir els drets d’emissió. “Cal garantir que no es produeixen fugides de carboni vinculades a la reordenació de les xarxes marítimes”, assenyala l’APV en les seues al·legacions. Per això, amb l’objectiu de crear un llistat amb els ports que podrien ser utilitzats a aquest efecte, Valenciaport ha identificat els recintes a monitoritzar. A més, reclama en les seues al·legacions que s’apliquen les taxes mediambientals als vaixells que facen parada en ells. D’esta manera, es garantiria la competitivitat dels ports europeus i espanyols i s’asseguraria l’aplicació de mesures a favor de la reducció d’emissions.

I és que, esta reordenació de rutes suposarà la pèrdua de competitivitat dels recintes comunitaris que reduiran el negoci de transbord actual de manera imminent a favor de dos ports de fora de la Unió Europea: Tanger Med (el Marroc) i East Port Said (Egipte). Per això, segons assenyala en les seues al·legacions, “l’Autoritat Portuària de València està totalment d’acord amb la inclusió de tots dos en virtut de la Directiva 2003/87/CE del Parlament Europeu i del Consell”.

Així mateix, Valenciaport també preveu que el port turc Tekirdag Asyaport -un altre dels recintes no comunitaris però molt pròxims a Europa- també és susceptible de convertir-se en el curt termini en un recinte que capte negoci de transbord -que ara mateix es realitza en ports europeus-. Per això, demana a la UE que siga inclòs en la llista de ports a monitoritzar ja que “compleix els criteris fixats per la Directiva en estar situat a menys de 300 milles nàutiques d’un port sota jurisdicció d’un Estat membre”.

A més, l’APV sol·licita que es valore incloure altres ports que podrien ser utilitzats per les navilieres amb la mateixa fi: Ambarli, Aliaga, i Mersin (Tuquía); Ashdod i Haifa (Israel); i Beirut (Líban). I que es controle el creixement dels recintes de Damietta II (Egipte), Nador West Med (el Marroc) i Cherchell (Algèria). “Entenem que la UE ha de prestar la deguda atenció a l’evolució d’altres ports situats en l’àrea mediterrània ja que compten amb capacitat operativa instal·lada que els converteix en potencials enclavaments als quals podrien derivar-se importants volums de transbord”. Així ho ha assenyalat l’APV en les seues al·legacions a la iniciativa europea ETS (emissions trading system) que preveu el cobrament de drets d’emissió sobre la base de la ruta del vaixell: trajectes més llargs suposaran una taxa major i viceversa.