• Més de 70 responsables d’Auditoria i Control Intern de 26 Autoritats Portuàries espanyoles i de Ports de l’Estat es reuneixen hui i demà en l’Edifici del Rellotge per a abordar els reptes del Sistema Portuari Espanyol des d’un model de governança basat en la cultura del control, l’ètica i la integritat
  • L’Autoritat Portuària de València (APV) agafa així el testimoni organitzatiu a Ports de l’Estat amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de procediments, instruments i estratègies en el marc de la prevenció i del control del compliment normatiu
  • Els plans de control intern, la revisió de la gestió de fons i subvencions europees -especialment els fons MRR-, les eines de la lluita contra el frau i la corrupció, els sistemes interns de comunicació són uns altres dels aspectes en els quals s’aprofundirà durant aquestes Jornades

València, 25 d’abril de 2024.- Valenciaport acull els dies 25 i 26 d’abril les II Jornades de Control Intern de Ports de l’Estat i Autoritats Portuàries. Baix el nom ‘La cultura del control, l’ètica i la integritat en el Sistema Portuari Espanyol’, més de 70 responsables de 26 Autoritats Portuàries espanyoles i de Ports de l’Estat es reuneixen per a estudiar, proposar i debatre fórmules eficients per abordar els reptes del Sistema Portuari Espanyol des d’un model de governança basat en el control, la integritat i l’ètica.

L’Autoritat Portuària de València (APV) agafa així el testimoni organitzatiu a Ports de l’Estat amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge de procediments, instruments i estratègies en el marc de la prevenció i del control del compliment normatiu i de marcar línies de treball comú. Amb tot això, es pretén contribuir a la millora i el desenvolupament de la cultura del control i el bon govern en les Autoritats Portuàries Espanyoles.

La inauguració de les Jornades ha estat a càrrec de la presidenta de l’APV, Mar Chao, i de la directora Corporativa de Ports de l’Estat, Pilar Parra. Mar Chao ha posat en valor el contingut que es desenvoluparà en esta trobada perquè “posant el focus, en el core del negoci i en la gestió marítim-portuària, hem de considerar els valors d’integritat en les nostres actuacions, protegint la creació de valor i el patrimoni públic que gestionem”.

Així mateix, la presidenta ha destacat que: “en l’APV la cultura de la millora contínua i del control en la gestió és fonamental, si volem continuar sent un port capdavanter hem d’aplicar sistemes de gestió robustos. Funcions com el control intern, l’auditoria i el compliment normatiu, són pedra angular en la nostra organització”.

Per part seua, Pilar Parra, ha introduït les claus del context actual marcat per una profunda transformació de la logística i del comerç internacional i ha parlat de la importància d’establir dins del marc estratègic un model de Governança que fomente en igual proporció una gestió òptima i resilient en totes les dimensions: l’econòmica, l’ambiental i la social.

“Els ports hem de liderar els canvis en el marc de la transformació energètica, digital i industrial -entre altres- hem de liderar els processos i ser exemple per a les administracions públiques, convertir-nos en models d’ètica i integritat”, ha assenyalat Pilar. Al que ha afegit que “és imprescindible l’autosuficiència financera de cada port seguint estrictament els criteris que regeixen l’activitat: eficiència, connectivitat, digitalització, innovació, sostenibilitat, seguretat i transparència”.

Per a Parra, les Autoritats Portuàries han de crear valor afegit en totes les dimensions amb l’objectiu de millorar la competitivitat utilitzant eines adequades que permeten afrontar els reptes del mercat. “En este sentit, el model aplicat per a la construcció de la Terminal Nord del Port de València és un exemple en el qual s’han minimitzat riscos ja que es va fer un concurs públic per a la seua explotació abans de posar en marxa l’obra. Així es garanteix l’èxit de la inversió i el retorn”.

Durant la resta de la jornada de hui i demà, els responsables de Control Intern i Auditoria portuaris aprofundiran en les claus dels plans de control intern, la revisió de la gestió de fons i subvencions europees -especialment els fons MRR-, les eines de la lluita contra el frau i la corrupció, els sistemes interns de comunicació.