• L’any 2023, les empreses adherides a Ecoport II -programa de millora mediambiental dirigit a les empreses portuàries promogut per Valenciaport- van augmentar un 75% la valorització de residus amb un total de 2.025.434 kg reutilitzats
  • En la iniciativa Ecoport II participen 32 empreses que operen en els recintes gestionats per l’Autoritat Portuària de València (APV)
  • Entre els objectius complits es troben a més la disminució dels consums d’aigua, d’energia o de combustibles
  • Les empreses de la comunitat portuària que formen el grup Ecoport II, a més de complir amb els objectius mediambientals marcats, han realitzat un autodiagnòstic del compliment dels ODS

València, 24 d’abril de 2024.- Un port 100% verd implica que les empreses que treballen en ell se sumen a l’estratègia mediambiental zero emissions del recinte en el qual operen. I eixe és precisament l’objectiu de l’Autoritat Portuària de València (APV) que, en paral·lel al desenvolupament de les seues pròpies accions mediambientals, fomenta que les empreses que treballen en els molls valencians desenvolupen les seues pròpies iniciatives a través del grup Ecoport II.

Gràcies al treball d’Ecoport II, el passat exercici, les empreses adherides a este programa mediambiental van augmentar un 75% la valorització de residus amb un total de 2.025.434 kg reconvertits en un material útil (bé en energia o en nova matèria primera).

L’any 2023 les 32 empreses participants van formular voluntàriament nou objectius ambientals: valorització de residus; disminució del consum d’aigua (van aconseguir reduir-lo una mitjana del 13%, equivalent a 1.921.504 litres); menor consum de combustibles (disminució en un 8% com a valor mitjà de cada empresa, cosa que representa un total de 20.763.695 litres); menor consum d’electricitat (amb una mitjana de reducció de cada empresa del 13%, equiparable a 23.468.764kw/h.); ús de fonts d’energia alternatives (alguns exemples són el desplegament de plaques solars, l’ús de vehicles elèctrics, el desenvolupament d’una planta fotovoltaica amb bateries d’emmagatzematge o l’ús d’hidrogen); càlcul de la petjada de carboni; participació en iniciatives ambientals; foment de l’economia circular (aprofitament de plàstics, i d’aigües residuals del safareig o instal·lació de A/A elèctric en els vehicles); i formació i sensibilització (s’han emprat un total de 4.428 hores/home, sobre el total de treballadors que componen totes les empreses).

Les empreses que formen part de Ecoport II

Les empreses que constitueixen el grup Ecoport II són 32: Amarradores  del Puerto de Valencia, S.L., APM Terminals Valencia, Autoridad Portuaria de Valencia, Baleària Eurolineas Maritimas, S. A., Centro Portuario de Empleo de Valencia, S.A, COSCO SHIPPING Lines (Spain) S.A, Productos Asfálticos, S.A.(CEPSA), Fertiberia, S.A., Galp Energía España, S.A.U., Garbaport, Infoport, Intersagunto Terminales, S.A, ID Logistics Iberia, MSC Terminal Valencia, S.A., Navarro y Boronad, Noatum Terminal Sagunto, CSP Iberian Valencia Terminal S.A.U, Portuaria Levantina, S.A. (PORLESA), REFIT & REPAIR, Remolcadores Boluda, S.A, Planta de Regasificación de Sagunto, S.A. (SAGGAS), Infraportva S.L.U., Terminales Portuarias, S.L. (Tepsa), , Transportes Remedios Torres, S.L., Seroil-Reciclamas, Sertego Puerto de Valencia, Servmar Balear, Toyota Logistic Services España, S.L , Trasmed, Valencia Terminal Europa S.A. (VTE), Vareser96, S.L, y Velas Lluch.

Autodiagnòstic sobre els ODS

En paral·lel a estes accions, les empreses que formen part del grup de treball Ecoport II han realitzat un autodiagnòstic dels ODS, identificant els mateixos i les accions concretes que desenvolupen baix el seu paraigües. Entre els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, els seleccionats per la majoria de les empreses han sigut:

ODS 5.- IGUALTAT DE GÈNERE. Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar a totes les dones i xiquetes.

ODS 6.-AIGUA NETA I SANEJAMENT. Garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a tots.

ODS 7. ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna.

ODS 8. TREBALL DECENT I CREIXEMENT ECONÒMIC. Fomentar el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva, i el treball decent per a tots.

ODS 9. IDUSTRIA, INNOVACIÓ I INFRASTRUCTURAS. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització sostenible i fomentar la innovació.

ODS 12. PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLE. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.

ODS 13. ACCIÓ PEL CLIMA. Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

ODS 14. VIDA SUBMARINA. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, mars i recursos marins per a aconseguir el desenvolupament sostenible. Donat els resultats obtinguts, de manera voluntària, pel conjunt de les empreses participants, l’any 2023 ha suposat una millora qualitativa i quantitativa en l’estat del medi ambient en els ports gestionats per l’APV.