- La jornada ha sigut organitzada per ICEX -en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València- amb l’objectiu de reforçar el suport a les empreses de l’àmbit de la logística i cadenes de subministrament
- Les empreses i ports participants han tingut ocasió de compartir estratègies i experiències relacionades amb la incorporació de noves tecnologies disruptives
València, 30 de maig de 2024.- El ICEX España Exportació i Inversions fa una ferma aposta per les empreses que treballen en l’àmbit de la logística i cadena de subministrament i, en el marc de la seua estratègia d’internacionalització, organitza una “Jornada sobre Solucions tecnològiques per a les cadenes globals de valor”, amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària de València (APV).
La jornada, que se celebra hui 30 de maig a València, és la tercera d’una sèrie de sessions itinerants per la geografia espanyola iniciada l’any passat a Madrid i a Algesires, per a facilitar l’adopció, per part de les empreses amb vocació internacional, de tecnologies aplicables a transport, gestió intel·ligent d’inventaris, automatització de magatzems i distribució última milla.
El director general d’Internacionalització de l’Empresa de ICEX, Pablo Conde, amb Mar Chao, presidenta de l’APV, han inaugurat la jornada, consolidant els llaços de col·laboració entre l’un i l’altre.
Mar Chao ha explicat que l’Autoritat Portuària de València està bolcada a dinamitzar iniciatives relacionades amb noves tecnologies en el marc de la logística i promovent un sistema innovador. “Fora del port tot va molt ràpid, per tant, hem d’incorporar solucions tecnològiques a la cadena logística perquè Valenciaport és una empresa de serveis per a atendre el sector empresarial i exportador”, ha assegurat. Per la seua part, Pablo Conde ha afirmat que València s’ha convertit en epicentre del sector exportador espanyol i Valenciaport és un exemple, “la incorporació de tecnologies disruptives i el IoT (internet de les coses) són fonamentals per a millorar la cadena de subministrament. Motiu pel qual el ICEX està centrant el seu suport a les empreses de l’àmbit de la logística”.
Durant la jornada, Isabel Álvarez, cap de departament ICEX; Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’APV; Paloma Groizard, analista Ofecomes Sao Paulo; Manuel Valle, conseller Efecomes Bogotà; i Jorge Marcos, director de Opentop, han moderat taules amb directius empresarials de tot tipus d’empreses logístiques en el que ha sigut una gran demostració de la rellevància cada vegada major que té la innovació i la tecnologia per a competir en el món logístic.
D’altra banda, Elisa Carbonell, consellera delegada de ICEX, acompanyada per Mar Chao han clausurat la jornada, oferint amb això un ferm suport al sector i tractant d’influir en la competitivitat de les empreses espanyoles, per a la seua millor internacionalització a través de la incorporació de tecnologies disruptives i la digitalització i automatització de determinats processos de les seues cadenes de valor.
En la clausura de la jornada, la consellera delegada de ICEX, Elisa Carbonell, ha destacat que “l’adopció de noves tecnologies en la cadena de subministrament és una realitat present, no futura”. En este sentit, ha assenyalat que “així ho han pogut comprovar els representants dels ports del Brasil i de Colòmbia que es troben aquests dies a Espanya, coneixent el sistema portuari espanyol i les capacitats del nostre teixit empresarial, donant continuïtat a la participació espanyola en la fira Intermodal South America”.
La jornada ha reunit empreses espanyoles internacionalitzades, operadors logístics, transitaris i startups desenvolupadores de solucions tecnològiques aplicables a les cadenes logístiques. Les empreses i ports participants han tingut ocasió de compartir estratègies i experiències relacionades amb la incorporació de noves tecnologies disruptives i l’impacte directe que té en l’agilitat de les cadenes de subministrament. I això, des de diferents perspectives: navilieres, carregadors, operadors logístics, i startups desenvolupadores de solucions tecnològiques.
Missió de ports brasilers i colombians
La jornada coincideix amb una missió inversa de ports brasilers i colombians que es desenvolupa del 27 al 31 de maig i que sorgeix arran de la participació espanyola en la fira Intermodal South America que va tindre lloc el mes de març passat en Sao Paulo (el Brasil), en la qual el Pavelló Espanya va agrupar quinze empreses i ports espanyols.
L’objectiu d’aquesta missió és que els ports convidats coneguen projectes de desenvolupament tecnològic portuari i projectes d’infraestructures que puguen replicar-se en els seus respectius ports. Per a això, els integrants de la delegació, representants de ports de Santos, São Sebastião, Itajaí, Riu, i Paraná (del Brasil), i Cartagena, Santa Marta i Buenaventura (de Colòmbia), han començat el seu programa amb una presentació de Ports de l’Estat que els permet tindre una visió conjunta del sistema portuari espanyol. A continuació, la delegació visita el port de Barcelona i el port de València, a més de visitar Insomnia l’acceleradora d’empreses.
Comparteixen, a més, els seus plans de desenvolupament i inversió amb les empreses espanyoles del sector, amb la finalitat d’identificar possibles oportunitats de negoci en la “Jornada sobre solucions tecnològiques per a cadenes globals de valor” esmentada que se celebra demà 30 de maig, conjuntament amb l’Autoritat Portuària de València, com en una “Jornada sobre infraestructures portuàries” que tindrà lloc el 31 de maig en la seu central de ICEX i en la qual els ports participants presentaran els reptes i projectes relacionats amb solucions i tecnologia per a construcció, dragatge, electrificació, automatització, infraestructures d’atracada, terminals de creuers, ús d’hidrogen com a combustible, i sostenibilitat.
Esta activitat, emmarcada en l’estratègia d’ICEX de reforçar la internacionalització del sector de logística i cadena de subministraments, és el resultat de l’escolta activa per part de ICEX a les empreses del sector que veuen a ICEX com un soci estratègic que les secunda en el seu procés d’internacionalització. Comptant, a més, en aquesta ocasió, amb ports brasilers i colombians com a socis estratègics per al comerç internacional de mercaderies entre Amèrica i Europa.