L’Edifici del Rellotge del Port de València presenta l’exposició ‘El Port de València creixent en igualtat’ que estarà oberta fins al diumenge 12 de març. Es pot visitar de manera gratuïta d’11.00 hores a 18.30 hores

Es recullen 10 professions lligades a la comunitat portuària amb presència de població femenina, i s’explica el camí formatiu per a accedir a elles

A través de ‘El Port de Valencia creixent en igualtat’, Valenciaport anima a les dones a formar part de l’equip professional en activitats lligades amb la comunitat portuària

València, 8 de març de 2023.- Amarradores, remolcadores, estibadores, transportistes, operàries d’emergències,…són professions lligades a l’activitat portuària que cada vegada compten amb major presència de dones. La comunitat portuària ha posat el focus en estes professionals i en les possibilitats que ofereix la seua activitat per atraure a noves treballadores a un sector com el portuari-logístic amb grans possibilitats i un potencial de present i futur.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Valenciaport ha inaugurat en l’Edifici del Rellotge l’exposició ‘El Port de València creixent en igualtat’, una acció que ha estat coordinada per la Comissió d’Igualtat de l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb la comunitat portuària. En l’acte d’inauguració de la mostra han participat representants de Valenciaport, sindicats i comunitat portuària.

 

Elena Oliver, cap de Recursos Humans de Valenciaport ha destacat en la inauguració de l’exposició que “en els últims cinc anys s’ha passat d’un 14% de dones treballant a l’APV a un 21%, un avanç important, però encara amb molt de marge de millora”. En canvi, la paritat sí que es dona en l’òrgan de direcció de l’APV que compta amb 13 alts càrrecs dels quals 6 són dones (46%) i 7 homes (54%). Un pas més en l’evolució cap a la igualtat entre tots dos gèneres. De fet, esta xifra fa tres anys era d’11 homes enfront de 6 dones.

Carmen Jordán, tècnica economic-financera de l’APV, ha explicat que “esta exposició que representa un bosc mostra el creixement dels arbres, com a metàfora del creixement de les dones en l’àmbit portuari, en els seus drets i en les seues capacitats i responsabilitats”. En esta línia, Isabel Ruiz, tècnica de Prevenció de Riscos Laborals ha posat en valor que l’exposició “reflecteix la formació i capacitació necessària per a accedir a aquesta mena de llocs de treball”.

Per la seua part, el president de l’APV, Aurelio Martínez, ha indicat que ‘El Port de València creixent en igualtat’ té l’objectiu de “reconéixer el treball de la dona en la nostra activitat, fer un balanç dels avanços aconseguits en els últims anys, establir objectius assolibles i animar a totes les dones al fet que assumisquen càrrecs de responsabilitat”.

Un bosc que simbolitza el creixement en igualtat

L’exposició, que romandrà oberta fins al diumenge 12 de març entre les 11.00 hores i les 18.30 hores, recrea un bosc que simbolitza el creixement en igualtat del Port de València. El bosc s’alça sobre un substrat de valors d’igualtat, equip, solidaritat, esforç,… Sobre ells s’alcen uns arbres de l’equip humà que compon l’activitat de la comunitat portuària i la labor que desenvolupa la població femenina. En la part superior hi ha una vista de la copa dels arbres amb el simbolisme del creixement.

La mostra està composta per 10 cilindres on està el contingut de l’exposició. En concret, es representen 10 professions portuàries amb exemples de dones amb l’objectiu de donar a conéixer entre esta població les activitats que es desenvolupen en el recinte portuari i l’àmbit logístic en el qual poden dur a terme la seua vida professional i formar part d’este equip humà.

En estos arbres s’expliquen els perfils de cada professió, la formació que es requereix per accedir a ella i uns codis QR on s’explicar el llocs on es duen a terme els cursos formatius i dades d’ús de cada sector. També s’ofereix informació sobre empreses i institucions que ofereixen este tipus d’ocupació. En concret, els perfils professionals que recull la mostra ‘El Port de València creixent en igualtat’ són estibadora, amarradora, remolcadora, operadora d’emergències, policia portuària, informàtica, transportista, operadora elèctrica, tècnica i responsable d’operacions i serveis portuaris de trànsit ferroviari.

Professions que cada vegada compten amb major presència de població femenina. En el cas del Centre d’Emergències, a l’APV, la plantilla d’operadors d’emergència està formada per un 50%, tant d’homes com de dones. El Centre Portuari d’Ocupació de València disposa de 242 dones que representen el 16,38% de la plantilla d’estibadors/es. El CPE de València és el primer centre portuari d’Espanya amb dones en totes les categories o grups professionals.

Amarradores, informàtiques, transportistes, tècniques en electricitat, policies portuàries, remolcadores….són altres professions portuàries que es mostren en l’Exposició, que compten amb població femenina, però encara lluny de la masculina. Són una oportunitat i amb esta mostra volem animar a totes les dones al fet que se sumen a l’equip humà de la comunitat portuària.