- El Consell de l’Autoritat Portuària de València otorga a TIL – oferta seleccionada pel Consell al setembre de 2019 – la concessió per a la posada en marxa de la nova terminal publica de contenidors en la zona nord del Port de València
- La nova terminal nord enfortirà la posició del recinte valencià com a port hub estratègic al Mediterrani i la connectivitat comercial dels exportadors espanyols
- Representa la major inversió privada realitzada fins ara en el sistema portuari espanyol, sent un model de referència de col·laboració públic – privat
- La nova infraestructura s’ha concebut i dissenyat sota la premissa de maximitzar la seua operativa multimodal, a més de sota uns estrictes criteris de respecte mediambiental, que inclouen la seua total electrificació amb operativa autosuficient i origen 100% renovable
València, 26 de setembre de 2024.-El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha fet un pas més endavant en la tramitació administrativa, en otorgar a Terminal Investment Limited (TiL), la concessió administrativa per a la construcció i explotació d’una terminal marítima de contenidors oberta al trànsit general, en l’Ampliació Nord del Port de València per un termini de 50 anys.
Cal recordar que l’oferta de TiL va ser la seleccionada pel Consell d’Administració al setembre de 2019 a proposta de la Mesa de Qualificació. La inversió privada prevista en l’oferta presentada ascendeix a MIL NORANTA-HUIT MILIONS DOS-CENTS TRENTA-SET MIL EUROS (1.098.237.000 €) i engloba totes les inversions necessàries per a la posada en funcionament, l’explotació i el manteniment de la nova Terminal que no vagen a ser executades per l’APV.
La nova terminal implica la major inversió públic – privada realitzada fins a la data en el sistema portuari espanyol i suposa un referent respecte al model de col·laboració públic-privada. L’APV – responsable de la construcció del moll- té compromesa una inversió de fins a 656 milions d’euros (Valor Total Estimat del Contracte) i TiL (empresa seleccionada per a l’atorgament de la concessió) en la seua oferta contempla una inversió de 1.100 Milions.
En matèria mediambiental la nova terminal de contenidors serà autosuficient energèticament, alineada amb l’objectiu “port zero emissions” de Valenciaport. Un espai sense fums que minimitzarà l’emissió de CO₂ mitjançant el subministrament elèctric a grues, màquines de pati i a vaixells portacontenidors que, durant la seua estada a València, connectaran els seus motors a la xarxa elèctrica (amb font d’origen 100% renovable).
Des del punt de vista ferroviari, la nova superfície portuària suposa generar una nova terminal ferroviària de sis vies de 1.000 m de longitud com a instal·lació de càrrega/descarrega de mercaderia ferroviària, la qual cosa convertirà a València en un hub multimodal de primer ordre.
Este projecte suposa la implementació d’una infraestructura del màxim nivell per a assegurar la competitivitat del Sistema Portuari de titularitat estatal i, per tant, del teixit productiu i del comerç exterior d’Espanya. Esta terminal és una inversió estratègica a nivell nacional amb una indubtable repercussió econòmica en termes de generació d’ocupació i riquesa.