Una delegació del Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) va visitar les instal·lacions del Port de València

CEDEX és un organisme públic d’avantguarda en l’àmbit de les obres públiques, la mobilitat, el medi ambient i el canvi climàtic que depén dels ministeris de Transport i Transició Ecològica

La delegació, composta per 40 representants, va recórrer l’Ampliació Nord on se situarà la nova terminal de contenidors i les terminals de MSC i València Terminal Europa

Valenciaport ocupa la primera posició de ‘Smart Port’ en el sistema portuari espanyol segons CEDEX

València, 9 de novembre de 2022.- Els tècnics del Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX), -organisme públic orientat a l’àmbit de les obres públiques, la mobilitat, el medi ambient i el canvi climàtic, van destacar l’aposta que està realitzant Valenciaport en el desenvolupament d’infraestructures que conjuminen creixement i sostenibilitat. El grup de Ports i Costas d’esta institució va realitzar una visita al Port de València per a conéixer el funcionament diari del primer port de contenidors d’Espanya i el quart d’Europa.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, va realitzar una presentació a la comitiva de CEDEX que va estar encapçalada per la seua directora, Àuria Perucho i el director del Centre de Ports i Costas, José María Grassa. Durant esta reunió, l’APV va explicar iniciatives com la nova terminal de contenidors que se situarà en les aigües interiors de l’ampliació nord o la terminal pública de passatgers, dos exemples de col·laboració públic-privada d’actuacions sostenibles d’última generació per a fer front als desafiaments globals. En el encontre també es van explicar projectes com la instal·lació de plantes fotovoltaiques, la construcció de subestacions elèctriques o l’ús de l’hidrogen en operacions portuàries.

En la presentació realitzada pel responsable de Valenciaport, es va posar en valor la importància del recinte valencià, primer port de contenidors d’Espanya i quart d’Europa, per a la seua àrea d’influència. Des dels molls valencians s’emporten mercaderies espanyoles a qualsevol país del món gràcies a la seua connexió amb més de 1.000 ports i les seues relacions comercials amb 168 països. A més, es va recordar les inversions que s’estan realitzant per a millorar la intermodalitat i l’ús del ferrocarril, o l’aposta per la innovació oberta per a atraure el talent i buscar solucions tecnològiques en l’àrea logística i de mobilitat.

La delegació, composta per 40 professionals del Centre de Ports i Costas de CEDEX, va visitar les instal·lacions del Port de València per a conéixer in situ l’activitat del primer port de contenidors d’Espanya i el quart d’Europa. En concret, van estar en el Contradic Sud i en el mirador de l’Ampliació Nord, on van contemplar una panoràmica de la futura terminal de contenidors que se situarà en les aigües abrigades d’aquesta infraestructura. Els representants d’este organisme públic també van recórrer la terminal de contenidors de MSC i les instal·lacions d’automòbils de València Terminal Europa i Ford.

CEDEX és un organisme públic d’avantguarda en l’àmbit de les obres públiques, la mobilitat, el medi ambient i el canvi climàtic, que està molt relacionat amb la història del port de València, ja que en les seues instal·lacions es van realitzar els models i assajos dels últims desenvolupaments portuaris, com pot ser els dics d’abric de l’Ampliació Nord a principi de la dècada del 2010 o més recentment l’estudi d’agitació de la pròxima terminal nord de contenidors.

La missió de CEDEX està orientada a la resolució de problemes tradicionals i emergents en els seus diferents àmbits d’especialització, contribuint a l’avanç del coneixement aplicat i a la introducció i difusió de la innovació. Està adscrit orgànicament al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i depén funcionalment del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Valenciaport, el port més intel·ligent

Cal recordar que CEDEX ja va destacar l’aposta de Valenciaport per estes accions i el seu desenvolupament tecnològic. Així, segons un informe elaborat per la revista d’Enginyeria Civil d’este organisme en 2020, Valenciaport ocupa la primera posició de ‘Smart Port’ en el sistema portuari espanyol i lidera també les categories de Medi ambient i Social. L’informe avalua 32 paràmetres agrupats en les categories econòmic-operacional, social, polític-institucional, mediambiental, als quals cal sumar el grau de digitalització.

Valenciaport lidera el rànquing espanyol de ports intel·ligents amb una puntuació total de 299,47. En el conjunt dels pilars avaluats, Valenciaport es posiciona entre els tres primers llocs del Top 10 en considerar qualsevol de les categories: Mediambiental (67,73), Econòmic-operacional (88,83), Social (82,24), Polític-institucional (60,67) i Grau de digitalització (70,26).