Amb esta exposició l’Autoritat Portuària de València ha reprès l’organització d’activitats culturals obertes al públic en general en l’Edifici del Rellotge.

L’exposició “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixà del Port de València” situada en l’Edifici del Rellotge ha tancat les seues portes amb un balanç molt positiu. Al voltant de 5.000 persones s’han aproximat a l’emblemàtic edifici del port de València per a conèixer l’evolució històrica del recinte portuari valencià a través d’imatges i maquetes.

La mostra, que ha estat oberta des del 21 de desembre fins al 14 de gener, ha suposat la recuperació de l’Edifici del Rellotge per a l’organització d’activitats culturals obertes al públic general, enclavament referent per a tota la comunitat portuària valenciana i de la relació del port amb la ciutat de València. La xifra de visitants registrada demostra el seu èxit i l’interès dels valencians per conèixer la història del port de València.

L’exposició arreplega la història gràfica de l’evolució del Port de València a través de 10 imatges i 15 maquetes de vaixells elaborats per fusters de ribera, coneguts en terres valencianes com “Mestres d’Aixa i Calafats”. Les 15 maquetes que es van mostrar en l’exposició són fruit de dècades de treball de Joaquín López Martínez, un dels últims “Mestres d’Aixa” i José Carrión Vicente, reconeguts mestres del modelisme naval que confereixen a estes obres el rigor en l’execució, basat en la investigació històrica i el profund coneixement d’un antic ofici.

L’exposició també va permetre conèixer a través d’imatges i plànols, la creació, evolució i transformació del port de València al llarg de la història. D’esta manera, s’observava els usos canviants que ha experimentat la façana litoral de València des de l’esquemàtic dibuix de la Vilanova del Grau traçat en 1563 per Antoni Van Donen Wijngaerde per a Felip II, passant per les obres del port que es van realitzar en la platja de València en 1800 o les d’eixample i millora de 1894. L’última imatge aèria està presa a l’octubre de 2017; una contundent fotografia zenital que contrasta amb el que era la línia de costa de la València romana –situada dos quilòmetres a l’interior de la línia actual, a l’altura de la Font de Sant Lluis-, i que mostra la importància actual del port, la principal plataforma logística de la Comunitat Valenciana, generadora de 37.000 llocs de treball.