El de València va ser l’únic port espanyol que va assistir en Tianjín a la reunió internacional de major transcendència en Xina sobre ports i ciutats relacionades amb la nova Ruta de la Seda.

El 48% del tràfic que gestiona Valenciaport te origen/destí l’Orient Llunyà i Xina s’erigeix com principal soci comercial del recinte portuari valencià.

L’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha marcat com objectiu estratègic per a este any continuar potenciant la seua aliança amb Xina. Des de l’APV es considera a Xina i a tot el continent asiàtic una peça fonamental per al futur de les instal·lacions portuàries valencianes. Esta decisió s’emmarca en les pròximes projeccions de creixement econòmic mundial. En concret, l’últim informe McKynsey assenyala que Àsia serà junt a Àfrica els grans mercats en creixement durant els pròxims 50 anys. Per a això, l’APV preveu posar en valor la seua ubicació estratègica en línia amb el corredor Est-Oest, així com les seues infraestructures per al transport marítim.

En esta mateixa línia, cal destacar que les relacions comercials i de cooperació entre Xina i Valenciaport s’han incrementat de manera considerable durant 2017. El passat mes de abril, l’ambaixador de Xina en Espanya va visitar el port de València, acompanyat d’una nodrida representació d’empresaris xinesos, amb l’objectiu de conèixer els plans d’expansió futurs del recinte valencià. Posteriorment, en setembre va visitar Valenciaport una delegació del govern de la regió xinesa de Tianjin, el port natural de Pequín, on se’ls van mostrar les instal·lacions del port de  València, la ZAL, així com l’ampliació nord del recinte.

Esta visita va propiciar que el port de València fora l’únic recinte portuari espanyol convidat a assistir al “International Forum on the Belt and Road Port Cities”, considerat en Xina com la reunió internacional de major transcendència sobre ports i ciutats relacionades amb la nova Ruta de la Seda. L’assistència de Valenciaport al esdeveniment va suscitar un gran interès en el país asiàtic, tal i com ho demostra l’amplia cobertura mediàtica que va dedicar la televisió xinesa al director general de l’APV, Francesc Sánchez. Així mateix, este encontre va propiciar la signatura d’un acord de col·laboració entre Valenciaport i el port xinés de Tianjin per a potenciar la col·laboració mútua entre ambdós recintes i desenvolupar projectes en matèria mediambiental.

En 2017, Valenciaport també va rebre la visita de la Silk Road Internacional (SICO), una de les més importants organitzacions no governamentals de Xina dedicades al foment de les relacions comercials, econòmiques i culturals, que estudia la possibilitat d’obrir la seua seu mediterrània a València. Igualment, s’interessaren pel port de València la Fundació per a l’Intercanvi entre Yiwu i Espanya, un organisme que, entre d’altres funcions, té com a objectiu promoure la  normalització de les operacions de la línia ferroviària entre Madrid i la ciutat xinesa de Yiwu.

Tràfics amb Xina

Actualment, el 48% del tràfic que gestiona Valenciaport te origen/destí l’Orient Llunyà i Xina s’erigeix com principal soci comercial del recinte. El recinte valencià està connectat en l’actualitat amb 80 ports del país asiàtic, front als 50 amb els que mantenia relacions comercials en 2016, sent els més destacats els de Xangai, Ningbo, Yantian, Qingdao, Xiamen, Tianjin, Hong Kong, Shekou, Chiwan i Nansha.

En l’acumulat fins el mes de novembre, Xina va canalitzar 6’48 milions de tones amb origen/destí Valenciaport, xifra que suposa un creixement del 3,18%. En quan a TEUS plens, a tancament del mes de novembre, el port havia canalitzat 532.000 TEU, un 4,87% més.