Hui s’ha inaugurat l’exposició del 130 aniversari del Port de Gandia als Moll dels Borja

S’han instal·lat 13 elements que representen les 13 dècades del recinte portuàri amb 13 fotografies que mostren la història i evolució del Port de Gandia

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha indicat que la mostra “reflexa els diferents períodes del port y la ciutat”

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha destacat que “la ciutat ha prosperat i crescut de la mà del Port”

Els actes continuaran demà amb visites guiades, una ponència sobre la història del recinte, concerts, fideuà popular i un esdeveniment institucional

València, 3 d’octubre de 2022.- Un port al servei de Gandia, la seua comarca, la ciutadania i el seu teixit empresarial. El Moll dels Borja del Port de Gandia ha acollit la inauguració de l’exposició que recull els 130 anys del recinte gandiense. L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, i la comissària de l’exposició Ester Medán, han visitat aquesta mostra que posa en valor els 130 anys del Port de Gandia. Un recinte que va nàixer per a l’exportació de les taronges per impuls de les gents de La Safor.

L’alcalde de Gandia ha indicat que “és important aquesta celebració ja que la ciutat ha prosperat i crescut de la mà del Port. Gandia té un futur immillorable perquè el port també té unes perspectives de present i futur molt bones. El Port de Gandia és memòria viva de les persones d’aquesta localitat. Esta mostra ens permet veure com ha evolucionat el comerç i com ha anat desenvolupant-se la ciutat”.

Per la seua part, Aurelio Martínez ha destacat la importància d’aquesta celebració “per a la comarca de La Safor” i ha assenyalat que en aquesta exposició es pot veure “l’evolució del Port des de la seua creació pels veïns de la localitat a l’actualitat, que mostra una part de la història de la ciutat i la seua prosperitat. Les fotografies reflecteixen els diferents períodes des de l’exportació de les taronges a l’actual amb les importacions de fusta o paper. De fet, ahir l’ambaixadora de Finlàndia ens va destacar les relacions entre aquest port i el seu país”.

Els visitants que recórreguen el Molls dels Borja es trobaran amb 13 elements que representen les 13 dècades del recinte portuàri amb 13 fotografies que mostren la història i evolució del Port de Gandia. Aquestes imatges s’han seleccionat en col·laboració amb l’arxiu històric de Gandia i el seu ajuntament que han cedit les fotografies. A més, també ha participat el fotògraf Pep Aparisi que ha facilitat dues imatges que estaran en la capçalera i al final de l’exposició.

Aquest dissabte 22 d’octubre continua l’agenda d’activitats amb:

– 10.30h Visita guiada per les instal·lacions portuàries

– 11.30h Conferència «130 anys del Port de Gandia» a càrrec de Fernando Gimeno, exresponsable de gestió de serveis portuaris del Port de Gandia i autor del llibre «Història del Port de Gandia».

– 12.30h Acte institucional amb el parlament de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.

– 13.00h Concert Vermut amenitzat pel grup «The Velvet Rock Band».

– 14.00h Fideuà Popular condimentada pels cuiners de l’Associació Gastronòmica i Cultura Fideuà de Gandia amb la col·laboració de la Cofraria de Pescadors.

Un port pròxim a la seua ciutat

El Port de Gandia s’ha convertit en un referent en l’itinerari verd de l’APV, un recinte que combina la seua activitat comercial amb la seua obertura a la ciutat. Així, des del punt de vista d’exposicions, la ciutat va acollir aquest estiu ‘Quino. Mafalda i molt més’ a la ciutat, una mostra que va rebre més de 12.000 visitants i va ser tot un èxit per a la ciutat. O ‘El Port de Forges’ en la qual es va fer un recorregut a l’obra de l’humorista gràfic Antonio Fraguas.

En aquesta línia, l’APV està potenciant la integració ciutat-port a través de diferents iniciatives com la creació del comité assessor del Port de Gandia, organisme presidit per l’alcalde que té l’objectiu d’afavorir la resolució de qüestions relatives a la interrelació dels recintes portuaris amb les respectives trames urbanes.

Valenciaport i l’ajuntament porten anys col·laborant en aquesta integració port-ciutat amb exemples com el passeig en el moll dels Borja, o els projectes que s’estan realitzant entre els embulls de fruiters del 5 al 17, i l’espai situat entre la seua façana sud i el límit de l’àmbit portuari comercial. L’altra àrea en la qual s’ha actuat inclou l’edifici i la plaça de la Llotja de pescadors i l’entorn de l’església de Sant Nicolau.

Primer port autosuficient energèticament

També cal destacar la licitació de la instal·lació i el manteniment d’una planta d’energia solar que se situarà en l’embull 4 del Port de Gandia que situarà al recinte gandiense com el primer port europeu a ser autosuficient energèticament. També cal posar en valor el nou accés sud ha suposat el final al trànsit pesat que diàriament travessava el districte del Grau de Gandia; el que ha suposat una reducció del nivell de soroll per als veïns d’aquesta zona.

A més, el Port de Gandia tindrà un pla estratègic específic que permetrà enfortir, planificar, definir i coordinar les inversions en infraestructures que impulsaran i dinamitzaran l’economia de la comarca de La Safor com les obres en el moll Serpis.

Dinamisme de l’activitat en 2022

Segons les últimes dades del Butlletí Estadístic de l’APV corresponent a setembre, en els primers nou mesos de l’any, pel recinte gandiense s’han mobilitzat 194.642 tones de mercaderies que representen una millora del 25,25% respecte al mateix període de 2021. D’aquestes, el 78% són importacions i la resta són productes dedicats a l’exportació. Un total de 63 vaixells han fet escala en el Port de Gandia per a fer alguna operació comercial, huit més que l’any passat. Uns trànsits que comencen a recuperar les dades anteriors a la crisi de la COVID-19 d’un port que actualment manté relacions comercials amb 23 recintes d’11 països.

Les importacions de paper i pasta, amb 83.006 tones i un augment del 20%, és la principal mercaderia que gestiona el recinte. A continuació, se situen les importacions d’altres productes siderúrgics, amb 49.469 tones, el doble que l’any anterior. En tercer lloc, es troben les exportacions de productes químics amb 41.899 tones, xifra similar a la de 2021.