La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana ha acompanyat als ambaixadors de la Unió Europea a Espanya durant la seua visita al Port de València

Els ambaixadors de la UE han destacat el valor estratègic de Valenciaport per a Europa i la seua aposta per la sostenibilitat

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha realitzat una presentació dels serveis i xifres de Valenciaport a la delegació que ha recorregut les instal·lacions portuàries

València, 21 d’octubre de 2022.- Els ambaixadors de la Unió Europea a Espanya han destacat el valor de Valenciaport com a porta d’entrada i eixida de mercaderies i persones amb la resta del món, la seua importància per a les relacions econòmiques d’Europa, el compromís de l’Autoritat Portuària de València (APV) amb el creixement sostenible i el seu objectiu de zero emissions en 2030. Així els han exposats els representants institucionals dels països europeus que han visitat el Port de València on han conegut els serveis i l’operativitat del primer port europeu de contenidors del Mediterrani i el quart d’Europa.

La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé i el president de l’APV, Aurelio Martínez, han rebut als representants institucionals i han mostrat les característiques dels tres recintes de València, Sagunt i Gandia. Durant la presentació, Pilar Bernabé ha assenyalat que “hem de continuar apostant per Valenciaport com una gran infraestructura fonamental per a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana, però també per a tot l’estat espanyol perquè és un dels principals motors que contribueixen al desenvolupament econòmic d’aquest país”.

La delegada del Govern ha destacat que “el Port de València és el principal recinte de transport de contenidors d’Espanya i el quart d’Europa, i és un exemple d’avantguarda, d’innovació i d’aposta per una economia sostenible. Podem afirmar amb orgull que el Port de València és un exemple de com abordar la reducció de la petjada de carboni i les emissions de CO₂.”
“Valenciaport -ha continuat Bernabé- està treballant en noves innovacions relacionades amb l’hidrogen o en energies renovables com la fotovoltaica que faran que un important percentatge de l’electricitat que es consumisca serà autosuficient. En aquesta línia cal destacar també l’aposta pel Port de Gandia que amb la instal·lació fotovoltaica serà el primer port autosuficient”.

Per a Bernabé “és perfectament comprensible que els ambaixadors hagen vingut a conéixer el Port de València per la seua gran capacitat per a les empreses exportadores, però també per la seua importància com a enclavament logístic per a ser un hub portuari”.

Aquesta visita forma part del viatge de treball organitzat per l’ambaixador a Espanya de la República Txeca, Ivan Jancárek, amb els ambaixadors de la Unió Europea destinats a Espanya que estan recorrent la Comunitat Valenciana. Jancárek ha destacat la “oportunitat per a conéixer un dels principals recintes portuaris d’Europa. Una porta d’entrada i eixida de mercaderies i persones, un hub per a crear ocupació i contribuir al desenvolupament d’Europa. Aquest port és important per a Espanya però també per a Europa perquè tenim un mercat unit que necessita la porta d’entrada d’aquest port que serveix per a tots els països de la Unió”.

Estratègic per a Europa

La delegació que ha visitat el Port de València ha estat composta pels ambaixadors a Espanya d’Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia, Portugal, Suècia, Republica Checa i representants de la Comissió Europea.

L’ambaixadora de Finlàndia, Sari Rautio, ha destacat durant la seua visita a les instal·lacions que “és un port organitzat, modern i amb un pla de zero emissions per al 2030 meravellós i compromés amb els objectius europeus”. L’ambaixadora finlandesa també s’ha mostrat molt orgullosa “de les relacions comercials del seu país amb el port de Gandia al qual importem pasta de paper i fusta”.

L’ambaixador de Suècia, Teppo Tauriainen, ha apuntat “la posició estratègica de Valenciaport al Mediterrani, una situació important per a Europa”, mentre que l’ambaixador d’Itàlia, Riccardo Guariglia, ha assenyalat “la importància del trànsit marítim per als països mediterranis i europeus, i ports com el de València són estratègics per a les relacions comercials d’Europa amb la resta del món”.

Per la seua part, Aurelio Martínez ha explicat les xifres i serveis de Valenciaport dirigits a les empreses de la seua hinterland i a la ciutadania. Durant la presentació ha explicat que “el Port de València està especialitzat en el contenidor, que acapara el 75% de l’activitat i representa el 40% del trànsit import/export per transport marítim d’Espanya. El nostre posicionament estratègic ens dona l’oportunitat d’oferir servei a moltes regions espanyoles, i ser un referent per a l’exportació però també per al transbord el que ens situa com un port hub estratègic del Mediterrani”. El president de l’APV també ha explicat als ambaixadors l’objectiu Valenciaport 2030 per a ser un recinte neutre en emissions amb projectes com les instal·lacions fotovoltaiques ja licitades, l’electrificació dels molls o l’ús de l’hidrogen, entre altres”.