Es tracta d’un recorregut pels treballs del reconegut humorista gràfic i descobreix, a més, la seua figura multifacètica com a arquitecte, divulgador de la cultura i emprenedor social.

La mostra podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 31 de gener de 2021, tots els dies entre les 11.00 i les 18.00 hores.

“Què és la caricatura? La fesomia interior de les persones. Expressar amb un traç els trets del caràcter, traure l’ànima, la llum que ve de la persona, de l’alt. Si fiques un tros de vida i un tros de societat, o d’un monument, la llum és allí fixada, però en el contrari de la llum, es veu el negre de la tinta o l’espai que queda en blanc. Això ha sigut la meua vida: intentar dibuixar, comptar, d’una manera o d’una altra, i portar la llum que ve de l’alt. És com este edifici en el qual ens trobem, que si mirem a l’alt, podem veure els núvols i la llum”.

Així s’ha expressat José María Pérez, Peridis, el reconegut humorista gràfic, en la inauguració de l’exposició que protagonitza, oberta des de hui al públic, en l’Edifici del Rellotge del Port de València, al qual té dedicada una vinyeta i que ha comparat amb un lloc “de Florència o amb la Verona de Romeo i Julieta”. El dibuixant ha mostrat, així mateix, el seu orgull i agraïment per l’espai dedicat a la seua trajectòria en aquest emblemàtic lloc i ha comparat el dibuix amb la paella, que “té una mica de tot” i la seua elaboració “requereix temps, saviesa, com qualsevol art i ciència”.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat, per la seua part, la importància de posar en valor la figura del multifacètic Peridis i tindre les seues obres en el “Casal del Port”. “No és fàcil presentar a una persona tan multifacética, però sí que m’agradaria destacar que, a més del seu important treball com a humorista gràfic que ens ha acompanyat a la nostra generació amb les seues tires tots els dies i ens ha tret un somriure, darrere hi ha una persona molt més complexa. Per a mi és molt important la seua faceta social, el seu compromís amb la formació i l’ocupabilitat de les persones que tenen menys recursos, així com la seua participació en iniciatives d’innovació”, ha subratllat.

En la inauguració també ha estat present Ortifus que ha agraït la “labor de Valenciaport per posar en valor l’Edifici del Rellotge com a centre social al servei de la ciutat” i ha assenyalat que “és un honor compartir este espai amb un referent i mestre com Peridis”. De fet, Ortifus ha creat una vinyeta per a il·lustrar el moment: “Benvingut a la ciutat de la música i l’humor, amic Peridis”.

Una mirada a un autor multifacètic

Humor gràfic, arquitectura, escriptura, divulgació cultural i emprenedoria social són les característiques que defineixen la vida de José María Pérez i vénen recollides en aquesta mostra, que posa el fermall final a l’activitat cultural del 2020 en l’Edifici del Rellotge i dóna la benvinguda al 2021, podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 31 de gener, tots els dies entre les 11.00 i les 18.00 hores

Esta exposició es tracta d’una iniciativa de l’APV en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Fundació de la Universitat d’Alcalá per a donar a conéixer l’humor gràfic de Peridis com a vehicle de transmissió i difusió de valors culturals, mediambientals i socials. I és que este referent de la vinyeta, amb més de 40 anys de trajectòria professional, defensa uns pilars amb els quals s’identifica l’APV i que es recullen en les diferents mostres que ha acollit l’Edifici del Rellotge en els últims mesos.

Així, al llarg de més de 80 vinyetes i il·lustracions, la major part publicades en el diari El País on col·labora des de l’any de fundació del periòdic en 1976, es descobreix la trajectòria del dibuixant des dels seus inicis en els anys 60 fins a l’actualitat. En el centre de l’exposició està la columna en la qual es pujava l’expresident Adolfo Suárez i al llarg de les il·lustracions trobem a personalitats com Zapatero, Trump, Rajoy, Pedro Sánchez,…sense oblidar les referencia a temes mediambientals, culturals o socials.

Així mateix, l’exposició visibilitza la seua col·laboració com a restaurador i divulgador en edificis representatius del nostre patrimoni cultural. Es tracta d’una mirada a l’obra d’una persona multifacética i compromesa, en la qual s’explica, també amb elements audiovisuals, tant el procés creatiu de les seues vinyetes com el seu projecte de Llançadores d’Ocupació i Emprenedoria Social o la seua labor en la divulgació cultural.

El “Casal del Port” aposta per l’humor gràfic

L’exposició de Peridis suposa un pas més per a reconéixer a destacats humoristes gràfics que han il·lustrat l’Edifici del Rellotge, una iniciativa que enriqueix la nostra manera de veure el món. En anteriors edicions, les instal·lacions del Port de València han comptat amb altres dos genis de l’humor, Ortifus i Forges, exposicions que van tindre un notable acolliment, amb 10.500 i 12.000 visites respectivament.

En els últims anys, l’APV ha recuperat el paper de centre cultural de l’Edifici del Rellotge per a acostar a la ciutadania el “Casal del Port”. A través d’una àmplia labor expositiva s’han plasmat, principalment, temes relacionats amb l’activitat portuària que han sigut rebuts amb una significativa afluència de públic. Però l’activitat portuària no ha sigut l’única protagonista, l’edifici també ha acollit exposicions de diferent temàtica, com a “Imatges Inesborrables”, una mostra col·laborativa en la qual la societat valenciana ha compartit la seua mirada sobre la Covid-19, realitzada gràcies a les fotografies enviades per la mateixa ciutadania.