L’exposició “Un món a bon port” que acull l’Edifici del Rellotge finalitza este dijous 21 d’octubre. En ella s’inclouen panells i vídeos explicatius sobre els ODS

El port de València explica en esta mostra el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’ONU en l’Agenda 2030

València, 19 d’octubre de 2021.- “L’aigua és el nostre major recurs, em compromet a cuidar-lo”. “En la meua bossa de mà per als imprevistos més fruita i menys plàstic”. “No hi ha un planeta B, protegim-lo”. Si pogueres enviar un missatge per a millorar el planeta… quin seria? Els anteriors són alguns dels missatges que han escrit els visitants de l’exposició “Un món a bon port. Navegant amb els ODS”.

Esta  mostra ensenya a través d’un format interactiu els projectes que està realitzant el Port de València i la seua comunitat per a contribuir als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides. Uns propòsits necessaris perquè la ciutadania prenga consciència dels problemes socials, busque una solució per a ells i així aconseguisca la prosperitat per a tots.

L’exposició l’han visitada ja més de 2.000 persones de totes les edats i 500 d’elles han deixat missatges de compromís sostenible en el mur habilitat per este propòsit. Així, este panell, que s’ha convertit en el gran èxit de l’exposició, compte una explicació de cada ODS i s’ha completat amb un collage de desitjos per un futur millor en diferents idiomes. Les persones que vulguen deixar la seua proposta o desig podran fer-ho fins a estedijous, dia en què finalitza la mostra.

Esta iniciativa cerca generar xicotets canvis en la rutina diària de cada persona. Estas van des de reduir el consum de plàstic fins a millorar la seua alimentació i tenen com a objectiu millorar tant la seua qualitat de vida com la del seu entorn. A més, aquesta proposta requereix el compromís de tota la població, ja que accions que poden semblar insignificants si només les realitza una persona es poden provocar grans canvis en la humanitat si es realitzen en conjunt. És a dir, si una persona recicla, els efectes no es percebran tant com si ho fa tota la població, ja que aquests seran molt més majors i beneficiosos.

Les persones interessades podran accedir a l’exposició de manera gratuïta en horari ininterromput d’11.00 a 19.00 hores fins a este dijous 21 d’octubre. Una vegada allí, els curiosos podran realitzar un recorregut a través de diferents panells dividits en blocs de ODS, amb imatges i dades, així com la contribució que es realitza en el Port de València. Tant els textos com els materials audiovisuals estan adaptats al braille i al llenguatge de signes i també es poden descarregar per codi QR per a escoltar-los pel telèfon. A més, té una part destinada per als xiquets amb activitats per a conéixer els ODS i l’activitat portuària. És per això, per la qual és una exposició inclusiva en la qual es tenen en compte les necessitats especials de la majoria dels col·lectius.

La comunitat portuària amb els 17 ODS

En el primer bloc “Que ningú es quede arrere”, s’expliquen els assumptes relacionats amb Fi de la Pobresa (1), Fam Zero (2), Salut i Benestar, Educació de Qualitat (4) i, Igualtat de Gènere (5). A més, també s’analitza la iniciativa Aportem-Port Solidari, una associació en la qual col·laboren més de 30 organitzacions de la comunitat portuària, i que ajuda a les persones més vulnerables dels barris pròxims al Port a millorar les seues condicions de vida.

En el segon bloc “El planeta a les nostres mans”, es tracten els propòsits del Port de València en relació amb l’Aigua Neta i Sanejament (6), Producció i Consum Responsable (12), Acció pel Clima (13), Vida Submarina (14) i, Vida d’Ecosistemes Terrestres (15). Al mateix temps, s’expliquen campanyes com No Plàstic per a eliminar un milió de botelles de plàstic del port i incidir en el mal que provoca el consum d’aquest material per al medi ambient.

D’altra banda, el tercer bloc anomenat “Prosperar amb la naturalesa” està focalitzat en Energia Assequible i No Contaminable (7), Treball Decent i Creixement Econòmic (8), Indústria, Innovació i Infraestructures (9), Reducció de les Desigualtats (10) i, Ciutats i Comunitats Sostenibles. Per a això, el port de València ha creat la iniciativa Valenciaport en la qual es compromet a crear ocupació i riquesa per a la seua àrea d’influència.

Finalment, es tracten els temes de Pau, Justícia i Institucions Sòlides (16) i Aliances per a aconseguir els Objectius (17). Amb ells, es pretén apostar per un model de treball transparent, inclusiu i solidari en el qual Valenciaport es convertisca en l’aliat perfecte d’institucions i empreses per a aconseguir un desenvolupament econòmic, social i sostenible.