El Mediterrani Occidental es converteix en l’àrea on els nolis han experimentat un major creixement aquest mes, amb una taxa del 2,94%, encadenant 3 mesos consecutius de pujada. Per contra, l’índex del Llunyà Orient descendeix un 1,10%.

València, 7 de juny de 2019.- El València Contenidor Freight Index (VCFI) per al mes de maig mostra un lleuger augment del 0,02% respecte al mes d’abril, experimentant un creixement acumulat des de gener de 2018 del 7,26%, i un 2% si es consideren només les dades de l’any 2019. Malgrat que pot semblar un comportament estable en la dinàmica general de nolis, en realitat, quan s’analitza la informació per àrees geogràfiques s’observa un comportament bastant dispar i les oscil·lacions a l’alça d’unes i a la baixa d’unes altres es compensen, deixant com a resultat aquest valor pròxim a zero.

D’una banda, entre les àrees que experimenten un descens en els nolis d’exportació el mes de maig destaca la forta caiguda patida amb el Subcontinent indi (9,46%) i, en menor mesura, amb els Països Bàltics (3,75%) i el Llunyà Orient (1,1%), la qual cosa és necessari posar en perspectiva amb els pesos relatius de cada àrea en l’índex, sent Llunyà Orient molt més rellevant que les dos anteriors.

El comportament dels nolis a l’Índia contínua amb la tendència a la baixa iniciada a l’octubre de 2018 i que arriba fins a l’actualitat, amb l’excepció del lleuger repunt experimentat el mes de març. Este descens pot relacionar-se amb la caiguda en els nivells de nolis per a les línies amb el Llunyà Orient que es deu en gran manera a la reducció temporal de la demanda, tal com pronosticava alguna de les navilieres més importants del sector. Prova d’això és la lleugera pujada experimentada per la flota ociosa, passant de representar el 1,3% sobre el total de flota activa a la fi d’abril al 1,6% a mitjan maig. Com apunten des d’Alphaliner, este repunt es deu a l’eliminació d’algunes eixides pertanyents als serveis amb el Llunyà Orient.

En sentit contrari, en referència a les àrees incloses en el VCFI que han experimentat un augment en els seus nivells de noli el mes de maig destaquen tant el Mediterrani Occidental (2,94%) com a Oriental (2,69%), Llatinoamèrica Pacífica (2,54%), Centreamèrica i Carib (1,40%) i Àfrica Costa Oriental (1,22%).

L’augment dels preus d’exportació amb els països del Mediterrani podria haver-se del creixement dels fluxos d’exportació des de Valenciaport, amb una tendència a l’alça des de principi de l’any que es manté fins a l’actualitat en la majoria d’ells. A més, este creixement al Mediterrani és conforme al comportament que mostra el SCFI per a maig. Quant als països americans, el creixement del PIB en el primer trimestre de l’any en alguns d’ells com Xile o el Perú i les bones expectatives que mantenen enfront del context econòmic global per als pròxims mesos, podria traslladar-se pressionant moderadament a l’alça els nolis.

Finalment, les àrees que es mantenen sense canvis respecte al mes anterior són Europa Atlàntica i Llatinoamèrica Atlàntica, mostrant els seus nolis una gran estabilitat. També amb canvis molt moderats trobem Àfrica Costa Occidental (0,20%), Orient Mitjà (0,24%) i Nord Amèrica (-0,03%). En este últim cas, els nolis amb els EUA si mantenen un lleuger creixement degut a la major demanda de fluxos d’exportació des d’Espanya i la Comunitat Valenciana iniciat l’any 2018, però la moderada caiguda de nolis amb el Canadà compensa aquest resultat.

Quant al preu del petroli, és necessari destacar la seua gran estabilitat el mes de maig, aconseguint els 71,17 dòlars i mantenint pràcticament el mateix nivell d’abril (71,23 dòlars), en línia amb el pronosticat pels analistes per a enguany.

Mes informació al següent enllaç