El VCFI és l’índex creat per l’Autoritat Portuària de València per a reflectir l’evolució de les tarifes del mercat d’exportació de contenidors plens per via marítima des de Valenciaport. El VCFI respon a les sigles en anglés de València Containerised Freight Index. Este índex servirà als carregadors com a ferramenta per a preveure l’evolució dels nolis amb els seus mercats d’interés, la qual cosa suposa un element determinant del cost de les seues operacions d’exportació. D’altra banda, també serà útil per als operadors que oferixen els nomenats servicis, al constituir un element de benchmarking de l’evolució dels nolis en el mercat i els seus propis.

VCFI General

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

Comentari VCFI febrer 2024

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha experimentat un lleu descens del -1,51% al febrer en comparació amb el mes anterior, i s’ha situat en els 1.752,72 punts i ha acumulat un creixement del 75,27%. Es destaca l’increment dels nolis en l’àrea d’Europa Atlàntica (26,67%), els Països Bàltics (15,43%), alhora que la caiguda en l’àrea del Subcontinent Indi (-6,48%) i Centreamèrica i el Carib (-4,62%), entre altres.

Com es va anticipar anteriorment, calia esperar que els nolis aconseguiren el seu punt màxim, especialment donat el context de la tradicional sobredemanda que es produïx tant abans com després de l’Any Nou Xinés (del 10 al 17 de febrer), juntament amb l’aturada de l’activitat productiva en el gegant asiàtic. Això ha portat al fet que els preus dels nolis mostren una certa tendència a tornar al seu curs habitual, i fins i tot traduir-se en una caiguda a la fi de febrer i inicis de març. Este patró es reflectix clarament en el resultat del VCFI per al mes de febrer en el seu conjunt.

Malgrat este lleuger descens, els nivells de nolis continuen sent notablement alts en comparació amb el mateix mes d’anys anteriors, impulsats pels creixents costos operatius de les navilieres a causa de l’escalada de tensions a Orient Mitjà. La reconfiguració de servicis i rutes de les navilieres en resposta als atacs al Mar Roig, optant per rutes alternatives més llargues, ha resultat en un augment en els costos de combustible. I, a més, es destaca el fet que, al febrer, el preu mitjà per barril de cru Brent es va situar en 83,48 $, en comparació amb els 80,12 $ del gener, el que reflectix un augment del 4,2%. Al mateix temps, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel Oil) utilitzat en el bunkering en els principals ports del món ha experimentat un increment del 3,2%, i ha passat de 641,03 $ al gener a 661,85 $ al febrer, el que contribuïx encara més a la pressió sobre els costos d’operació de les navilieres.

A pesar que el mercat navilier ha entrat en el tradicional “període de calma” entre l’Any Nou Xinés i la temporada alta d’estiu, la demanda contínua de tonatge addicional arran del conflicte al Mar Roig continua sent una realitat. Això ha resultat en una reducció addicional en la flota de vaixells portacontenidors inactius en la segona mitat de febrer. En este sentit, i malgrat el fort flux de vaixells de nova construcció, l’oferta de vaixells portacontenidors ultres grans continua sent ajustada a causa de la capacitat addicional absorbida per la desviació a través del Cap de Bona Esperança. Segons les dades oferides per Alphaliner, a la fi de febrer, no hi havia cap vaixell de més de 18,000 TEU, i només una unitat per damunt de 12,500 TEU, que estiguera comercialment inactiva. A més, es va comptabilitzar un total de 78 vaixells amb 177,295 TEU inactius comercialment en la seua última enquesta amb data del 26 de febrer. Este percentatge representa el 0,6% de la flota total de contenidors i marca el nivell més baix en 23 mesos.

Al mateix temps, segons la consultora Linerlytica, els nivells de congestió portuària a escala mundial continuen sent continguts. En la setmana 8, els nivells de congestió portuària van ser d’1,41 milions de TEU, la qual cosa representa un 4,9% de la flota total. Esta dada se situa fins i tot per davall de la setmana 8 de l’any 2023, quan s’hi van comptabilitzar un total d’1,72 milions de TEU immobilitzats per congestió portuària. En conseqüència, la capacitat d’adaptació de l’oferta en el transport marítim continua ajudant a contindre els colls de botella en la indústria logística i les cadenes de subministrament a escala mundial, tal com ho demostra l’Índex de Colls de Botella del Banc d’Espanya, que continua sent significativament inferior als nivells màxims registrats durant la pandèmia.

VCFI Meditèrrania Occidental

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un increment respecte al mes anterior de l’11,73%. Amb això, el VCFI per a l’àrea del Mediterrani Occidental s’ha arribat a situar en els 1.298,77 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 92,88% des de l’inici de la sèrie en 2018.

Quant a Valenciaport, segons les dades més recents, s’ha registrat una lleu disminució en el volum d’exportacions cap al Marroc, mentres que les exportacions cap a Algèria s’han mantingut estables i el trànsit cap a Tunísia ha experimentat un augment.

VCFI Orient Llunyà

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

En l’àrea de l’Orient Llunyà, s’hi ha registrat un augment del 8,58%, i ha aconseguit els 2.648,30 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 168,43% des de l’inici de la sèrie el gener de 2018. Estes dades contrasten amb el marcat augment que es va produir al gener per als nolis amb esta àrea, influenciat per l’estacionalitat del moment. Com s’anticipava, a mesura que la demanda ha anat disminuint amb la finalitat de les festivitats de l’Any Nou Xinés, la indústria està experimentant un cert alleujament.

En efecte, pel que fa a Valenciaport i segons les dades més recents disponibles, s’ha notat una lleugera disminució en el volum del trànsit d’exportació cap a la Xina, principal soci comercial de l’àrea de l’Orient Llunyà. Amb tot això, és crucial considerar la singularitat del context actual, marcat per la Crisi del Mar Roig, que prové d’un conflicte geopolític l’evolució del qual continua sent incerta.