• El recinte valencià és el primer del món a operar diàriament amb una màquina apiladora de contenidors que funciona exclusivament amb hidrogen
  • El projecte d’hidrogen H2PORTS ha realitzat hui una demostració pública dels seus tres pilots en el Port de València: la Reachstacker desenvolupada per Hyster, el cap tractor 4×4 d’hidrogen desenvolupada per Atena i la hidrogenera que subministra el combustible en operativa real
  • Les terminals MSCTV i VALTE (Grup Grimaldi) han acollit aquesta demostració pública
  • Per a Francesc Sánchez, director general de la Autroridad Portuària de València (APV), “este projecte reafirma el compromís de Valenciaport amb la descarbonització i l’ús d’energies alternatives als combustibles fòssils. Aquest projecte que presentem hui és pioner a Europa, un èxit de la Fundació Valenciaport, de l’Autoritat Portuària València, de la Comissió Europea i de totes les empreses i institucions que col·laboren en el projecte H2PORTS”
  • Per a Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport “un dels elements de competitivitat d’este port ha sigut la innovació. Per això, des de fa temps, hem provat tot tipus de tecnologies que han fet que aquest siga un port referent en el món en sostenibilitat, digitalització i eficiència”

València, 28.11.23. El Port de València ja és el primer recinte europeu i del món a utilitzar en operativa real una ReachStacker o apiladora capaç de moure contenidors de més de 30 tones usant l’hidrogen com a únic combustible. I per a mostrar-ho, ha organitzat hui una visita pública dels tres pilots desenvolupats en el marc d’H2PORTS (projecte europeu coordinat per la Fundació Valenciaport en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València) on s’ha pogut veure treballant in situ la ReachStacker, el cap tractor 4×4 propulsada per hidrogen i l’estació mòbil de subministrament d’aquest combustible net.

L’esdeveniment de demostració s’ha desenvolupat primer en la sala d’actes de l’Autoritat Portuària de València (APV), i posteriorment en les terminals MSCTV i València Terminal Europa (VALTE) del Grup Grimaldi, on els participants han pogut veure les màquines en funcionament.

La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència de Francesc Sánchez, director de la APV; Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport; Federico Torres, director de Transició Ecològica de APV; Mirela Atanasiu, directora executiva de Clean Hydrogen Partenariat (entitat finançadora del projecte); i Josep Sanz, director de Transició Energètica i Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport i coordinador del projecte H2PORTS.

Durant l’esdeveniment, el públic ha pogut observar en directe les prestacions del prototip de ReachStacker de pila de combustible d’hidrogen desenvolupat per Hyster el qual s’ha mostrat en operativa real en la terminal de contenidors MSCTV. La ReachStacker d’hidrogen exposada és una innovadora solució de zero emissions que utilitza una pila de combustible del fabricant Nuvera per a convertir l’hidrogen en electricitat.

La màquina va arribar a la terminal de MSC per a realitzar proves al setembre de 2023, convertint-se en la primera màquina tipus ReachStacker a Europa que utilitza tecnologies de piles de combustible d’hidrogen per a equips de manipulació portuària en condicions reals de funcionament. L’hidrogen s’emmagatzema a bord de la ReachStacker en depòsits d’alta pressió que poden emplenar-se en 10-15 minuts. La pila de combustible d’hidrogen subministra energia als motors elèctrics o la retorna a les bateries en funció de la demanda de la tasca, al mateix temps que redueix les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la contaminació acústica en comparació amb una alternativa dièsel i amb un rendiment similar. Així mateix, l’eliminació del motor dièsel, la transmissió i altres components d’accionament mecànic de la ReachStacker pot ajudar els ports a reduir els costos d’explotació.

Segons ha assenyalat Sven Valentín, director de la terminal MSC a València (MSCTV), “el Port de València és el primer del món a operar amb una màquina apiladora de contenidors que funciona exclusivament amb hidrogen i això és possible gràcies al compromís de les empreses portuàries amb l’estratègia i els projectes de descarbonització de la APV que faran possible que els recintes valencians estiguen totalment descarbonitzats en 2030”. Per part seua, Jan Willem Van Der Brand, representant de Hyster -marca que ha desenvolupat el vehicle-, ha desgranat les capacitats i el funcionament de la ReachStacker destacant que “gràcies a aquesta col·laboració amb el Port de València s’ha desenvolupat aquest prototip i es posarà a prova la viabilitat de l’apiladora, el funcionament de la qual està resultant tot un èxit”.

Els assistents també s’han desplaçat a la terminal de VALTE on han pogut conéixer al detall la primera cabina de camió 4×4 o “cap tractor de terminal portuària” en el món propulsada amb hidrogen, que ha sigut desenvolupada per ATENA amb el suport de ENEA i la Universitat Parthenope de Nàpols. El tractor de terminal carregat amb hidrogen renovable ha realitzat una demostració de la seua autonomia, fiabilitat i potència enganxant un remolc de camió i realitzant un recorregut per la terminal. La prova ha sigut observada pels més de 150 assistents a la demostració que han vist com l’únic residu de la combustió de l’hidrogen eren gotes d’aigua.

El Tractor de Terminal compta amb una cadena cinemàtica híbrida de pila de combustible/bateria que permet al vehicle realitzar totes les tasques intensives que es requereixen durant les operacions de càrrega i descàrrega. El seu sistema d’emmagatzematge d’hidrogen, format per quatre tancs de tipus 3 (350 bar), té una capacitat total d’uns 12 kg, la qual cosa garanteix un funcionament continu d’almenys 6 hores abans de repostar, la qual cosa correspon a la duració mitjana d’un torn de treball. El motor elèctric és un dispositiu lleuger i eficaç, especialment adequat per a aplicacions que requereixen molta potència. Està alimentat per una bateria LiFePO4 d’alt rendiment, amb una capacitat energètica de 25 kWh, i per una pila de combustible Ballard de 70 kW. En concret, el motor elèctric pot rebre energia per a la tracció de la pila de combustible i la bateria simultàniament o carregar la bateria durant el frenat o les desceleracions. Al mateix temps, la pila de combustible pot subministrar energia tant al motor elèctric com a la bateria, en cas necessari. La cadena cinètica híbrida mostra una alta eficiència operativa, ja que és capaç de recuperar una part important de l’energia cinètica generada, podent arribar a valors de recuperació d’un 25%.

A més, els participants han visitat la hidrogenera, desenvolupada pel Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2) i han conegut els detalls de la gestió del subministrament i proveïment de carburant d’hidrogen realitzada per l’empresa Carburs Metàl·lics. Aquesta estació de subministrament es compon d’una part fixa, situada al moll de la Gità o Xità i d’una part mòbil, que és amb la qual es realitzen les recàrregues de carburant.

Els tècnics del CNH2 i Carburs Metàl·lics han explicat als assistents com han dut a terme l’operació de proveïment de carburant d’hidrogen de la ReachStacker, durant la qual ha sigut necessari que la part mòbil de la hidrogenera, que emmagatzema l’hidrogen comprimit a 300 i 450 bar i inclou un dispensador, es desplace fins a la terminal MSCTV. Durant el primer període de proves s’han realitzat amb èxit els tests de funcionament del proveïment de carburant d’aproximadament 30 kg d’hidrogen de la ReachStaker, duent a terme les tasques d’optimització segons els protocols de proveïment de carburant, complint amb els límits i procediments establits en la normativa d’aplicació.

Està previst que les proves pilot, iniciades el mes de setembre, s’allarguen fins a desembre de 2024 sotmetent a les màquines a les condicions reals d’operació en una terminal portuària.

L’hidrogen és un portador d’energia neta amb els avantatges del seu fàcil emmagatzematge i, quan s’utilitza, no produeix més emissions que les de calor i aigua. La pila de combustible d’hidrogen converteix l’H2 en electricitat, la qual cosa dona com a resultat un equip amb zero emissions que, si es combina amb l’ús d’hidrogen renovable, també és neutre en carboni. Aquesta tecnologia presenta alguns avantatges en comparació amb altres tecnologies d’emissions zero disponibles, com les versions elèctriques pures. Aquesta versió d’hidrogen també presenta una bona autonomia, un breu temps de proveïment de carburant i baixos costos de manteniment.

València, primer port a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions

Per a Francesc Sánchez, director general de l’Autoritat Portuària de València, “este projecte reafirma el nostre compromís amb la descarbonització, l’ús d’energies que siguen alternatives als combustibles fòssils i ens ajuda a aconseguir els objectius marcats en l’estratègia Valenciaport 2030: Zero emissions. És per descomptat, un projecte experimental pioner a Europa, un èxit de la Fundació Valenciaport, de l’Autoritat Portuària València, la Comissió Europea i de totes les empreses i institucions que col·laboren en el projecte H2PORTS”.

“En el futur els ports més competitius seran els més eficients en energies alternatives. En Valenciaport estem apostant per totes les opcions que conduïsquen a la descarbonització; i aquest projecte que hui presentem és probablement el primer del món que utilitza l’hidrogen en operatives de màquines de terminals portuàries”, ha afegit.

Per part seua, Federico Torres, responsable de Transició Energètica en Valenciaport, ha explicat la diversitat de projectes en els quals treballa l’APV per a proveir-se al 100% d’energies alternatives: subestacions elèctriques perquè els vaixells puguen connectar-se a la xarxa elèctrica, fotovoltaiques, hidrogen, l’energia de les ones i l’eòlica.

Per a Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport “un dels elements de competitivitat d’aquest port ha sigut la innovació. Per això, des de fa temps, hem provat tot tipus de tecnologies que han fet que aquest siga un port referent en el món en sostenibilitat, digitalització i eficiència”.

Finalment, Mirela Atanasiu, directora executiva de Clean Hydrogen Partenariat, ha reconegut “l’esforç de tots els tècnics, empreses i consorcis que han col·laborat en aquest projecte pioner i que serveix com a exemple per a tots els ports del món”.

H2PORTS

El projecte europeu “H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports” coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, i finançat pel programa Clean Hydrogen Partenariat, té com a principal objectiu provar i validar tecnologies d’hidrogen en maquinària portuària que permeten solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports suposa una inversió total de 4 milions d’euros i en ell participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, ATENA Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europe, Carburos Metálicos (grup Air Products) i Enagás.

Gràcies a aquesta iniciativa, el Port de València és el primer que incorpora tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte mediambiental de les seues operacions.

Sobre l’Associació per a l’Hidrogen Net: L’Associació per a l’Hidrogen Net, successora de l’Empresa Comuna Piles de Combustible i Hidrogen (Empresa Comuna FCH), té per objecte reforçar i integrar la capacitat d’investigació i innovació de la Unió Europea per a accelerar el desenvolupament i la millora d’aplicacions avançades d’hidrogen net llestes per al mercat, en els sectors de l’energia, el transport, la construcció i els usos finals industrials, reforçant al mateix temps la competitivitat de la cadena de valor de l’hidrogen net de la Unió. Els tres membres de l’associació són la Comissió Europea, les indústries de piles de combustible i hidrogen representades per Hydrogen Europe i la comunitat investigadora representada per Hydrogen Europe Research.