Durant la reunió es va analitzar la situació dels diferents trànsits i es va destacar la sisena posició que en 2018 va aconseguir Sagunt en el rànquing del sistema portuari espanyol de mercaderia general no contenitzada.

Sagunt, 5 de març de 2019.- El Consell de Qualitat del port de Sagunt va celebrar el passat dia 28 de febrer una nova sessió. Durant la reunió, que va estar presidida pel director general de l’Autoritat Portuària (APV), Francesc Sánchez, es van presentar els avanços dels diferents Grups de Treball que es coordinen des de la Marca de Garantia.

En la reunió, es va analitzar la situació dels diferents trànsits i es van presentar les dades estadístiques vinculades als vaixells i a les mercaderies que utilitzen les instal·lacions del port de Sagunt. En aquest sentit, es va destacar la sisena posició que en 2018 va aconseguir Sagunt en el rànquing del sistema portuari espanyol de mercaderia general no

Contenitzada en aconseguir un volum de 3.859.816 tones, que equival a un creixement del 33,21% respecte a l’any 2017, situant-se per davant d’altres recintes com Tenerife, Bilbao, Santander, Passatges o Tarragona. Així mateix, també es va destacar l’evolució positiva que mostra el trànsit de vehicles nous sense matricular i el de productes siderúrgics.

Quant a l’activitat dels diferents grups de treball, es va exposar la situació de les diferents línies d’actuació en les quals el GT de vehicles nous està treballant. D’aquesta forma, es va informar sobre l’última reunió que va mantindre aquest grup en la qual es van analitzar els resultats de l’Informe d´ANFAC (Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions) sobre la Valoració de la Logística Marítim-Portuària 2017. Cal recordar que, en aquest informe, Sagunt figura com el port millor valorat, juntament amb Santander i Pasajes, malgrat trobara penalitzat al no disposar d’accés ferroviari.

Respecte a les puntuacions atorgades a Sagunt en l’estudi d´ANFAC, es va proposar sol·licitar informació més detallada sobre alguns dels aspectes que es valoren amb la finalitat de poder enfocar amb més exactitud les mesures de millora a adoptar. D’altra banda, també es va informar sobre les actuacions dutes a terme en matèria de senyalització, il·luminació, auditories de càrrega/descarrega i pavimentació, així com les pròximes activitats previstes. En aquest sentit, es va comunicar la participació del GT en les jornades de formació dirigides al personal manipulador dels vehicles que s’estan dissenyant a fi de divulgar la importància de les bones pràctiques que proporcionen un tractament adequat al vehicle conforme els requeriments dels fabricants. D’aquesta forma, es pretén ressaltar la rellevància que aquest tipus de trànsit suposa per al port i les implicacions que l’operativa d’aquesta mercaderia, al seu pas per les terminals portuàries, té per als clients finals (línies navilieres i empreses fabricadores de vehicles).

Quant al GT Trànsit Siderúrgic, es va realitzar un seguiment de les mesures contemplades en el pla d’acció definit en 2018 enfocat a millorar l’agilitat en la recepció i lliurament de la mercaderia, la seguretat en la manipulació i l’absència de danys durant els diferents processos que se succeeixen en l’operativa d’aquest trànsit.

Per part seua, en el grup de treball Trànsit de Contenidors es van ressaltar els avanços en diferents projectes relacionats amb el seu àmbit d’actuació, com el nou centre d’inspecció fronterera, l’accés ferroviari i la pròxima posada en marxa de l’eixida automàtica del recinte portuari per als contenidors que disposen de l’autorització duanera corresponent.

Finalment, es va adonar de les accions comercials més rellevants que s’estan desenvolupant i es va valorar les línies de col·laboració amb els clients finals, entre els quals destaquen els fabricants d’automoció membres d´ANFAC.