- L’icònic Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha acollit una mostra internacional de vinyetes humorístiques centrada en esdeveniments científics i tecnològics de totes les èpoques que ha atret la curiositat de 9.150 persones
- Des del 20 desembre de 2023 i fins al 4 de febrer de 2024 els visitants de ‘Ciència, Innovació…I molt d’humor’ han pogut conéixer prop de 200 vinyetes inspirades en descobriments, investigacions i personatges científics signades per humoristes de més de 30 països
- En el marc de l’exposició s’han realitzat tallers d’experiments destinats a un públic familiar, infantil i juvenil pels quals han passat col·legis, associacions, instituts i centres de dia
València, 6 de febrer de 2024.- La conjunció ‘humor i ciència’ ha sigut el tàndem que ha atret a 9.150 visitants fins a l’icònic Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València (APV). L’exposició de vinyetes ‘Ciència, Innovació…I molt d’humor’ ha estat oberta des del 20 de desembre i fins al 4 de febrer satisfent la curiositat de famílies, turistes, col·legis, instituts, associacions i centres de dia que han descobert que la ciència, la innovació i la tecnologia es poden aprendre també en clau d’humor.
Centrada en el caràcter divulgador que l’humor gràfic és capaç d’imprimir en matèries i conceptes complexos com els que manegen la ciència i la innovació, la mostra ha constat de prop de 200 vinyetes signades per humoristes de més de 30 països i de diferents èpoques posant en valor com l’humor pot convertir-se en un vehicle capaç d’integrar coneixement i valors culturals, mediambientals i socials.
Lukyan, Ortifus, Musa Gomus o Hamid Soufi, són només alguns dels vinyetistes que han donat vida a aquesta mostra i que amb les seues obres plenes d’enginy han sigut capaços d’acostar-nos el coneixement científic a través del riure i la ironia.
‘Ciència, Innovació i… molt d’humor’ -en línia amb la sèrie expositiva sobre humor gràfic que l’APV va començar fa sis anys- ha ressaltat el valor immaterial de l’humor com a canal de comunicació científic. La historiadora de l’Art Ester Medán, comissària d’aquesta exposició organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares, tenia per objectiu amb esta mostra “mostrar com l’humor té la capacitat d’atraure a les persones cap a temes que resulten complicats com en aquest cas la ciència, la innovació o la tecnologia. L’humor ens pot fer pensar i reflexionar en com afecten totes aquestes contribucions de la ciència a les persones”.
Més de 300 participants en els tallers
En el marc de l’exposició s’han realitzat 15 tallers destinats a un públic familiar, infantil i juvenil en els quals s’ha pogut experimentar amb la ciència. D’aquesta manera, s’ha aconseguit encuriosir de més de 300 visitants pel camp de la investigació i la innovació, al mateix temps que s’ha fomentat un pensament crític.
Cada sessió de taller estava pensada per a introduir als assistents en el fascinant món de la ciència a través d’experiments pràctics i divertits com, per exemple: fer un coet amb vinagre i bicarbonat; lava en un got; una bateria de llima; observar la reflexió màgica de l’aigua; fer neu o cristalls de sal, entre altres. A més, els més xicotets podien fer les seues pròpies vinyetes i exposar-les en un panell ad hoc per a això. Alumnes de Col·legi Llar La nostra Senyora del Rosari, estudiants de l’Institut Font de Sant Lluís i de la Universitat Popular, usuaris de l’UCA Grau Pare Porta, del Centre de Dia Cuidiscap o de l’Associació de Dany Cerebral Adquirit de València, són alguns dels grups que, al costat de nombroses famílies han pogut gaudir d’estos tallers.