• L’Autoritat Portuària de València (APV) acull el primer prototip d’energia solar flotant en aigües marines

València, 12 de setembre de 2023.- .- La startup PV NEXUS ha posat en marxa la primera unitat d’un projecte pilot innovador d’energia solar flotant en aigües marines espanyoles. En concret, el Port de València acull este primer prototip d’energia solar flotant. “Valenciaport donarà suport a totes aquelles innovacions que, com aquesta, suposa avançar clarament cap a la descarbonització i la transició energètica. Este és un pas més i evidentment té tot el nostre suport per a poder impulsar el canvi d’energies en els ports que ens ajude a aconseguir l’objectiu zero emissions en 2030”, ha destacat Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València (APV).

Per a Mohamed Amine Koubaa, fundador i director de Desenvolupament de l’empresa, el projecte PVFOILX1-PORTS- d’energia solar flotant en aigües marines- té com a objectiu estudiar la viabilitat tècnica inicial d’un nou sistema modular fotovoltaic flotant que permetria obtindre energia neta a través de plaques solars instal·lades sobre l’aigua de la mar.

Després de mesos de disseny, simulacions numèriques i fabricació en el Laboratori d’Estructures de l’ETSI de Camins, Canals i Ports (Edifici Retiro) de la Universitat Politècnica de Madrid, s’ha posat en marxa en aigües de la dàrsena valenciana la primera fase d’experimentació. Per a això, s’ha instal·lat un primer prototip a xicoteta escala que compta amb una potència inferior a 1 KWp, monitorat i controlat a distància per tecnologia IoT.

Des de la perspectiva R+D+i, s’han estudiat funcionalitats clau com la flotabilitat adaptable a la dinàmica de l’onatge i la robotització del seu posicionament, els resultats del qual són la base per a estudis més avançats.

Primeres conclusions del projecte

Des de PV NEXUS destaquen el valor que aporta el desenvolupament del prototip en un entorn desafiador com el marí portuari, ja que, més enllà de les simulacions numèriques, permet extraure conclusions de valor i oferir garanties per a una execució favorable en fases pre-comercials posteriors.

En este sentit, la startup ja està estudiant la possibilitat de desenvolupar nous pilots de major escala, entre ells, una integració potencial per a la producció d’Hidrogen Verd, que gràcies al programa Ports 4.0 obririen un ampli ventall de possibilitats de creixement per al projecte.

Ports 4.0

El projecte s’emmarca en el programa Ports 4.0, del Port de València i la Fundació Valenciaport. El fons de capital Ports 4.0 és el model d’innovació oberta corporativa adoptat per Ports de l’Estat i les Autoritats Portuàries Espanyoles per a atraure, secundar i facilitar l’aplicació del talent i emprenedoria al sector logístic-portuari espanyol públic i privat en el context de la 4a revolució industrial. L’objectiu principal del Fons és promoure i incorporar activament la innovació disruptiva o incremental com a element de competitivitat, d’eficiència, sostenibilitat, seguretat i protecció en el sector logístic-portuari espanyol, tant públic com privat per a facilitar la seua transició cap a l’economia 4.0. L’energia solar fotovoltaica flotant està cridada a desenvolupar-se amb força en els pròxims anys, i amb iniciatives com la de Ports 4.0, Espanya podria convertir-se en un referent europeu.