Aurelio Martínez: “Les ajudes d’Europa han d’arribar ja. Han de servir per a salvar malalts, no per a ressuscitar cadàvers”

Coincideix amb Vicente Pallardó que “és fonamental que els fons que s’han aprovat per a la recuperació d’Europa arriben com més prompte millor, o pot ser tard”

L’analista de l’Institut d’Economia Internacional (IEI) assenyala que “estos recursos no poden estar supeditats a països que no es comporten de manera adequada, caldrà sancionar-los d’una altra manera però no bloquejant estos fons”

Pallardó: “Espanya ha de presentar projectes de qualitat en infraestructures, digitalització i transformació verda per a aprofitar que estes inversions generen ocupació i riquesa”

L’analista del IEI destaca que projectes com la nova Terminal Nord són “imprescindibles, crucials i bàsics” per a l’activitat econòmica en la línia que marca Europa

Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), i Vicente Pallardó, analista de conjuntura econòmica de l’Institut d’Economia Internacional (IEI), han reclamat, en la presentació de l’Informe Trimestral d’Entorn Econòmic, l’arribada de manera immediata dels fons estructurals europeus per afavorir l’activitat econòmica i la recuperació empresarial. “Les ajudes han de valdre per a salvar malalts no per a ressuscitar cadàvers que és el que pot passar si arriben dins d’un any. Per això, és fonamental que les ajudes que s’han aprovat per a la recuperació d’Europa per la Covid-19 arriben com més prompte millor”, ha explicat Aurelio Martínez.

En esta línia, Vicente Pallardó ha indicat que “cal actuar de manera immediata per a frenar el cost econòmic i sanitari de la crisi i aplicar els fons estructurals que ha aprovat Europa el més ràpid possible. Cada mes que es retarden l’arribada d’estos fons, més empreses i ocupacions seran irrecuperables.” Per a l’expert de l’IEI estos recursos “han d’emprar-se ràpid i bé, i per a això Europa ha de deixar de lligar estos fons a qualsevol cosa que no funcione i, si un determinat país té comportaments inapropiats, caldrà sancionar-ho d’una altra manera però no bloquejant l’aplicació d’estos recursos destinats a la recuperació”.

Sobre l’ús de l’ajuda de la Unió Europea, l’analista de l’IEI ha subratllat que “Espanya ha de tindre projectes de qualitat, tant nous com el que ja estiguen en marxa, que generen riquesa i ocupació en infraestructures, digitalització i transformació verda. És fonamental donar suport a estos tipus de projectes perquè si no malgastarem una oportunitat considerable. Ara que Europa s’ha compromés i és activa, nosaltres hem de ser capaces d’aprofitar-ho”.

Així, ha assenyalat que projectes d’inversió com la nova Terminal Nord del Port de València són “imprescindibles, crucials i bàsics ja que generaran riquesa i ocupació qualificada que és exactament el que necessitem. Europa ens està dient que posa a disposició 140 mil milions per a Espanya perquè generen projectes en infraestructures d’alt valor afegit com el dissenyat per al port de València”.

“El govern espanyol pot endeutar-se perquè el Banc Central Europeu (BCE) cobrirà tot el deute. Per això, cal activar qualsevol projecte que ara mateix podria ser recolzat per l’Executiu central i després acollir-se als fons europeus” ha subratllat Pallardó, qui ha continuat que si la compra de deute per part del BCE es limita en algun moment o arriba al seu topall sense que estiguen els fons europeus de recuperació ens “trobarem amb pèrdues d’empreses i ocupacions, per això és molt important que estiguen funcionant en la primer meitat de 2021”. L’especialista del IEI ha matisat que els fons tenen un termini de 2021-2026 pel que “cal aplicar-los ja perquè si es posposen els projectes no podrem començar-los ja que són iniciatives que necessiten mesos d’elaboració i anys per a veure resultats”.

Marcats per la Covid-19

Durant la presentació de l’Informe, Pallardó ha assenyalat que Espanya se situa entre els països amb major caiguda de l’activitat econòmica i casos de Covid-19 per cada cent mil habitants. Per a l’analista del IEI cal exigir una valoració detinguda perquè “esta és la cinquena epidèmia del segle XXI, arribaran més i cal aprendre de cara al futur per a actuar de manera àgil i ràpida”.

Així, ha explicat que la inversió ha anat caient en les últimes dècades en els principals països europeus i el que cal fer és fomentar-la “perquè és el creixement futur, són les ocupacions i la riquesa per als pròxims anys. Occident té un problema per a generar les ocupacions del futur i per això ha de fomentar i afavorir els projectes d’inversió”.