• Les activitats d’aquesta Càtedra fomentaran la competitivitat del teixit empresarial que depén econòmicament de les activitats portuàries valencianes
  • La transició energètica, la resiliència davant el canvi climàtic, la digitalització i la innovació en la cadena logística, la intermodalitat marítim-ferroviària i l’automatització de terminals portuàries, seran els principals objectes de desenvolupament
  • El president de l’Autoritat Portuària de València, Joan Calabuig, i el rector de la Universitat Politècnica, José Esteban Capilla, han signat la constitució de la Càtedra
  • Per a Calabuig, “iniciatives com aquesta són fonamentals com a eina de col·laboració amb altres ports, organitzacions o empreses nacionals i estrangeres que, a més, fomenten la posició de lideratge dels molls valencians”

València, 26 de juliol de 2023.- Amb l’objectiu d’impulsar la innovació i fomentar noves línies d’investigació i formació en l’àmbit de la gestió portuària, Valenciaport i la Universitat Politècnica de València (UPV) s’han aliat per a crear la Càtedra Valenciaport d’Innovació Logística-Portuària.

La finalitat d’aquesta Càtedra és capitalitzar la posició de lideratge de Valenciaport generant un coneixement que serà aprofitat per a millorar la competitivitat del teixit empresarial que depén econòmicament de les activitats portuàries valencianes. En este sentit, la transició energètica, la resiliència davant el canvi climàtic, la digitalització i la innovació en la cadena logística, la intermodalitat marítim-ferroviària i l’automatització de terminals portuàries, seran les àrees en les quals se centraran les seues activitats, totes elles prioritàries per al desenvolupament del pla estratègic mediambiental de Valenciaport i centrades en complir amb l’objectiu 2030 zero emissions.

La signatura de constitució de la Càtedra s’ha realitzat en l’edifici del Rectorat de la UPV. A ella han assistit per part de la Universitat Politècnica: José Esteban Capilla, rector de la UPV; Dolores Salvador, vicerectora d’Ocupació i Formació; Esther Gómez, vicerectora d’Estudiants i Emprenedoria; Eugenio Pellicer, director d’ETS d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports; i Ángel Ortiz, director d’ETS d’Enginyeria Industrial. I per part de l’Autoritat Portuària de València (APV): Joan Calabuig, president de Valenciaport; Francesc Sánchez, director general; i Juan Manuel Díez, director de Planificació Estratègica i Innovació.

En l’acte, Calabuig ha destacat la importància fomentar estudis de l’àmbit portuari per a mantindre i promoure la posició de lideratge dels molls valencians i crear sinergies amb altres recintes. “Esta Càtedra estudiarà matèries relacionades amb l’activitat portuària i la protecció del medi ambient, i serà una eina de col·laboració amb altres ports, organitzacions o empreses, ja siguen nacionals o estrangeres”, ha destacat Calabuig. Per a Capella, “la posada en marxa d’aquesta Càtedra ajuda a connectar l’entorn portuari amb la societat, amb la indústria, la innovació i la transformació”.

El desenvolupament de totes les activitats lligades a la Càtedra es durà a terme a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports. Així mateix, en funció dels projectes concrets realitzats per la Càtedra, podran col·laborar en aquests, altres Centres, Departaments i Instituts.

Aportar coneixement

Les línies temàtiques que seran eix de la Càtedra estan lligades a les següents activitats relacionades amb el transport, la logística i els ports:

  • Difusió i comunicació continuades, cap a la societat en general i les comunitats portuària i universitària en particular, dels estudis realitzats en La Càtedra, tant estrictament acadèmics com de caràcter divulgatiu, en els camps propis d’esta.
  • Organització de seminaris, webinars, jornades i conferències públiques, per a la presentació davant agents socials i econòmics interessats i/o especialitzats en l’àmbit dels estudis realitzats en La Càtedra.
  • Col·laboració en el desenvolupament de seminaris, jornades i reunions organitzades per institucions nacionals i internacionals de rellevància en els camps vinculats a en La Càtedra. Suport a l’elaboració d’estudis i anàlisis realitzades per tals institucions.
  • Presentació en congressos científics i/o altres espais d’interés dels resultats de les tesis doctorals la realització de les quals és secundada per la Càtedra en els seus camps d’interés.
  • Col·laboració en programes de postgrau, com ara el Màster en Gestió Portuària i Transport Intermodal, el Màster en Logística i Gestió Portuària o el Curs d’Innovació i Digitalització del Sector Logístic-Portuari, entre altres.
  • Seminaris de difusió de l’activitat de la APV i les oportunitats de desenvolupament professional en els ports, en fòrums com a Activa el teu Futur, Fòrum d’Ocupació, etc.
  • Cofinançament de beques predoctorals en temes propis de l’activitat logístic-portuària
  • Publicació d’articles i monografies derivades de tesis doctorals i projectes de I+D+i conjunts.

Impuls a la formació

L’Autoritat Portuària de València promou la formació com un dels seus principals eixos estratègics. Al costat de la conservació de l’entorn i el foment de la innovació formen part del seu pla de desenvolupament i creixement a llarg termini. “La formació entorn a la sostenibilitat i la intermodalitat són fonamentals per al futur d’aquest sector, per això, gràcies als acords formatius amb la UPV – com aquesta Càtedra o el Màster de Gestió Portuària- millorem la competitivitat dels treballadors i per tant de les empreses del sector”, ha assenyalat el president de la APV.

En este sentit, en matèria formativa, Valenciaport compta a més amb la Càtedra d’Economia Portuària que desenvolupa al costat de la Universitat de València (UV) amb la qual es fomenta el desenvolupament de coneixement i activitats valuoses per a la comunitat portuària, les empreses que operen en el territori nacional i internacional i la societat en general. En ella es promou la investigació relacionada amb l’anàlisi i seguiment periòdic de la conjuntura econòmica internacional, del comerç i la seua implicació marítim-portuària. A més, des de fa més de tres dècades té en marxa juntament amb la Fundació Valenciaport i el suport de la UPV el Màster en Gestió Portuària i Transport Intermodal (MGPT). El MGPT s’ha consolidat com el programa de formació en castellà, especialitzat en ports i transports, de major prestigi internacional, trobant un ampli ressò entre els professionals i postgraduats d’Espanya, Europa i Amèrica Llatina.