• Joan Calabuig, president de Valenciaport, ha visitat este matí l’evolució de les obres d’instal·lació del parc fotovoltaic situat sobre el dic Príncep Felip que aportarà a partir de desembre d’enguany el 3% de l’energia elèctrica que consumeix el Port de València
  • El 85% de la instal·lació de l’estructura sobre la qual es fixen els panells ja està executada i un 15% de les plaques ja estan col·locades
  • Calabuig ha destacat la importància d’aquest projecte en el marc del pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València (APV) que contempla per al 2030 un port neutre en emissions “la posada en marxa d’aquest parc és clau per a convertir el Port de València en un recinte 100% verd”

València, 27 de juliol de 2023.- Joan Calabuig, president de Valenciaport, ha visitat este matí les obres de la instal·lació de la planta d’energia fotovoltaica situada sobre el dic Príncep Felip. Unes obres que ja estan executades al 85% en el cas de l’estructura sobre la qual es fixen els panells i al 15% en lo referent a la instal·lació de les plaques que dotaran d’energia solar al Port de València a partir d’esta mateixa tardor.

Calabuig ha destacat durant la visita la importància d’este projecte en el marc del pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València (APV) que contempla per al 2030 un port neutre en emissions “la posada en marxa d’este parc és clau per a convertir el Port de València en un recinte 100% verd”. En concret, esta instal·lació generarà 2.353 Mwh/any, és a dir, el 3% de l’energia elèctrica que consumeixen els molls valencians i començarà a funcionar a final d’any, a primers del mes de desembre.

El responsable de Valenciaport ha estat acompanyat per Francesc Sánchez, director general de l’Autoritat Portuària de València, i Federico Torres, director de Transició Ecològica. Durant la visita, Torres al costat de membres del seu equip i de la direcció d’obra, han desgranat els detalls del projecte, “els panells solars ocupen una superfície de 6.420 metres quadrats i compten amb un pendent del 30% per a realitzar l’aprofitament òptim del sol”, ha explicat Torres durant la visita.

La planta fotovoltaica que s’està construint en el “espaldón” del Club Nàutic i sobre el dic Príncep Felip és una de les dues plantes fotovoltaiques que s’estan instal·lant en el Port de València i que permetran avançar en l’autoproveïment d’energia verda al recinte valencià. De fet, l’APV també ha posat en marxa la construcció d’un altre parc solar sobre el sostre del magatzem per a vehicles de València Terminal Europa. Entre les dos, es produirà el 14% de l’energia elèctrica que precisa el recinte. Així mateix, Valenciaport està realitzant una prova pilot per a instal·lar més panells solars en un tercer emplaçament. Els dos primers projectes compten amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

A més, durant la visita s’ha parlat de l’evolució de les obres d’instal·lació d’una altra planta d’energia solar en l’embull 4 del Port de Gandia que, una vegada en funcionament, convertirà a este recinte en el primer port europeu energèticament autosuficient.

La descarbonització com a meta

Als projectes solars, cal afegir altres iniciatives relacionades amb l’ús de fonts d’energia renovable com l’eòlica, la solar, la biomassa, el biogàs, l’energia de les ones i mareomotriu i l’hidrogen. Així mateix, el pla desenvolupat per l’APV per a convertir-se en un port 100% verd contempla a més el desenvolupament d’altres plans transversals com per exemple l’ampliació de les connexions ferroviàries, la construcció de dues subestacions elèctriques per a permetre connectar els motors dels vaixells que atraquen en el recinte valencià a la xarxa elèctrica o l’ús de l’hidrogen en l’activitat portuària. Este pla de descarbonització contribuirà a l’objectiu estratègic de ser un port neutre d’emissions en 2030, avançant-se en vint anys als objectius marcats pel Pacte Verd europeu.