UNCTAD ONU
  • Una delegació de deu representants del programa ‘Train For Trade’ de l’ONU (Organització de Nacions Unides) han visitat durant una setmana el Port de València i s’han format en matèria d’innovació i medi ambient, aspectes clau en la gestió de recintes portuaris per a l’organisme internacional

València, 24 de juliol de 2023.- La innovació i la cura de l’entorn són dues estratègies transversals en la gestió de Valenciaport. I és precisament la seua implementació pràctica el que més ha despertat l’interés de la delegació de representants del programa formatiu ‘Train For Trade’ (Programa de Gestió Portuària) – de l’ONU (Organització de Nacions Unides)- que ha conegut el recinte valencià i s’ha interessat pel seu model d’organització i funcionament.

Les instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València (APV) han acollit durant una setmana a un grup de deu alumnes provinents de l’Argentina, el Perú, Bolívia i República Dominicana del programa organitzat per la Conferència de Nacions Unides per al Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), que s’han format de la mà d’experts de Valenciaport i la comunitat portuària de València. Rubén Marín, subdirector general de Valenciaport i Juan Manuel Díez, cap de Planificació Estratègica i Innovació de la APV, els han acompanyats en la visita al recinte portuari.

El projecte formatiu s’organitza per als participants que hagen completat amb èxit el curs de Gestió Portuària Moderna i els casos pràctics/tesi de la qual hagen sigut seleccionats com un dels millors. Els alumnes aprenen aspectes clau i diferenciadors de la gestió de ports que són referents a nivell mundial.

En els molls valencians, la delegació de la UNCTAD ha mostrat interés per la implementació del model d’innovació desenvolupat per la APV. “Estic impressionat amb la facilitat per a desenvolupar projectes d’innovació portuària amb Valenciaport. Crec que aquest caràcter obert fa més fàcil que el port cresca i s’adapte a qualsevol necessitat futura. M’encantaria replicar el model al meu país”, ha assegurat el representant bolivià.

Lluita contra el canvi climàtic i innovació

L’objectiu d’esta formació és compartir idees i formar als gestors portuaris per a transferir aquest coneixement entre els recintes portuaris. En aquest sentit, Díez ha assenyalat després de la visita que “és clau mostrar els projectes en matèria d’innovació i medi ambient que tenim en marxa i els seus resultats perquè altres ports puguen replicar-los amb garantia d’èxit”.

Durant una setmana, les instal·lacions del Port de València han acollit el programa de formació de directius de ‘Train For Trade’, una iniciativa que prepara a instructors dels països que formen part del programa perquè ells puguen aportar els coneixements en els ports dels seus països i ensenyar-los els models de gestió portuària que estan aprenent en el Port de València.

Col·laboració amb la UNCTAD

L’Autoritat Portuària de València col·labora amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) en programes de formació portuària des de l’any 2001. En 2007, les dues entitats van signar un conveni de col·laboració per al desenvolupament del programa de capacitació portuària ‘Train for Trade’ als països en vies de desenvolupament de parla hispana que ha inclòs accions com a missions d’assistència tècnica a països d’Amèrica Llatina i celebració de seminaris a València i Gijón.

El material d’estudi és actualitzat regularment per la UNCTAD amb la col·laboració d’experts portuaris de les Autoritats Portuàries de València i Gijón. Es compon de manuals, vídeos, avaluacions, exercicis individuals i grupals que estan disponibles en la plataforma a distància de TrainForTrade.