El Comitè del Mecanisme Connectar Europa o Comitè CEF (Connecting Europe Facility) de la Comissió Europea ha aprovat la concessió d’ajudes a dos projectes del Port de València que facilitaran i acceleraran la possibilitat de connectar els vaixells a la xarxa elèctrica

Un dels projectes és un estudi (EALING) per a la coordinació de treballs de ports europeus “electrificats” i un altre (EALINGWorks Valenciaport) permetrà cofinançar la subestació elèctrica del Port de València, que recentment va rebre el vistiplau de la Generalitat

València, 19 de juliol de 2020.- El Comitè del Mecanisme Connectar Europa o Comitè CEF (Connecting Europe Facility) de la Comissió Europea ha aprovat la concessió d’ajudes a dos projectes del Port de València que facilitaran i acceleraran la possibilitat de connectar els vaixells a la xarxa elèctrica. Un dels projectes és un estudi (EALING) per a la coordinació de treballs de ports europeus “electrificats” i un altre (EALINGWorks Valenciaport) permetrà cofinançar la subestació elèctrica del Port de València, que recentment va rebre el vistiplau de la Generalitat. Tots dos projectes van ser estudiats i redactats per l’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació ValenciaPort.

El primer d’ells, el Projecte Global EALING (European flagship Action for cold ironing in ports) expressa la necessitat d’accelerar els esforços per a fer front al canvi climàtic, millorar la seguretat i el rendiment dels ports, contribuir a la transició cap a una energia més neta dels serveis de transport marítim prestats en les zones portuàries i complir les noves condicions derivades de la interrupció tecnològica cap a l’electrificació. El projecte se centrarà en la realització dels estudis necessaris per a satisfer la necessitat de construir noves infraestructures OPS o de millorar les existents en els ports participants, de conformitat amb l’aplicació de l’ús de l’electricitat en terra en els ports de la xarxa central de la RTE-T i en altres ports per a finals de 2025, i en la preparació de la documentació final per a les licitacions, amb la finalitat que els treballs comencen després de la finalització dels estudis necessaris per a cada port participant. El projecte s’adapta així a la Directiva 2014/94/EU, que en el seu paràgraf 5 de l’article 4 inclou que el subministrament d’electricitat en terra s’instal·larà amb caràcter prioritari en els ports de la Xarxa Central de la RTE-T, i en altres ports, a tot tardar el 31 de desembre de 2025, tret que no hi haja demanda i els costos siguen desproporcionats en relació amb els beneficis, inclosos els beneficis ambientals.

L’objectiu del segon dels projectes, el EALINGWorks Valenciaport: Preparation of the electrical grid of the Port of València for Onshore Powel Supply, és preparar la xarxa elèctrica del port per al subministrament de OPS als portacontenidors, transbordadors i creuers en les noves terminals del Port de València, tant la nova terminal de contenidors com la nova terminal de passatgers.

Atès que els vaixells atracats presenten una demanda d’electricitat bastant elevada, la instal·lació d’OPS en un port requereix la millora de tota la xarxa elèctrica. Actualment, el port de València rep electricitat de mitjana tensió (20kV) de tres subestacions elèctriques diferents d’alta i mitjana tensió: ST LA PUNTA, ST GRAU i ST ALBEREDA. L’ús de 20kV combinat amb els requisits de seguretat de subministrament en els ports fa que la quantitat màxima d’energia a demandar de la xarxa general per a usos no instantanis no ha d’excedir els 13 MW. La mitjana de la demanda total d’energia en el port cau entorn de 7 MW, sent molt freqüents les demandes entorn de 10 MW. Tenint en compte les característiques actuals de la xarxa elèctrica del port, no és realista considerar la OPS en els molls del Port de València, tret que es millore la xarxa elèctrica.

Una estimació conservadora de la demanda d’energia per a un portacontenidor és d’aproximadament 2 MW, 1 MW per a un transbordador i més de 10 MW per als creuers. Així doncs, la demanda total d’energia dels consumidors simultanis en el port de València superaria els 20 MW amb molta freqüència (per exemple, 4 portacontenidors, 2 transbordadors i 1 creuer), molt per sobre de la potència màxima assolible actual. La instal·lació d’una nova subestació elèctrica canviarà el panorama per complet. En este cas, el port rebrà electricitat a 132 kV, la qual cosa permetrà una major demanda d’energia que estarà limitada per la capacitat de la subestació, que inicialment serà de 60 MW, ampliable a 90 MW. Com a resultat, les obres incloses en el projecte EALINGWorks Valenciaport permetran l’adopció d’OPS i, per consegüent, importants reduccions de les emissions i els costos operacionals dels vaixells que facin escala en el port de València.