Declaració de València de l’ESPO sobre l’apoderament dels ports europeus

L’Organització Europea de Ports Marítims i els seus membres s’han reunit a València per a celebrar la seua assemblea general l’1 de juny, on van acordar la següent Declaració:

Els ports marítims europeus han exercit un paper estratègic i essencial al llarg de les recents crisis. Els ports són socis claus per a la futura sostenibilitat i resiliència d’Europa i són més necessaris que mai. Per a intensificar aquest paper i donar ple reconeixement a la seua contribució crucial a la descarbonització i apoderament d’Europa, la ESPO demana als governs que potencien l’ecosistema portuari europeu a tots els nivells. Això implica el ple reconeixement del paper estratègic i essencial dels ports. A més del suport financer i no financer necessari perquè els ports siguen robustos i resistents a l’hora de seguir les seues estratègies i vies de descarbonització i apoderament d’Europa, es necessiten inversions incessants i urgents per a salvaguardar i continuar millorant les infraestructures portuàries crítiques i optimitzar la connectivitat marítima i de l’interior dels ports perquè aquests continuen sent nodes essencials en la cadena de subministrament, garantint la mobilitat de les persones i els actors estratègics en el nou panorama energètic.

En els dos últims anys, el paper estratègic i essencial dels ports europeus ha passat a primer pla.

Durant la crisi de la COVID-19, els ports europeus van mantindre la continuïtat de les operacions i van garantir la seguretat del subministrament. Els ports europeus van activar els plans de contingència, la qual cosa va fer que els ports romangueren plenament operatius durant aquesta crisi. Més que mai, els ports europeus van demostrar el seu paper essencial i crític a l’hora de facilitar el subministrament de béns i materials necessaris.

En l’actual crisi geopolítica provocada per la invasió russa a Ucraïna al febrer de 2022, els ports europeus tornen a exercir un paper crucial per a mantindre operatives les cadenes de subministrament i establir noves rutes alternatives, incloses les vies humanitàries i les vies de solidaritat per a les exportacions ucraïneses. A més, els ports europeus són fonamentals per a salvaguardar el subministrament d’energia i reduir la dependència energètica de Rússia. Els ports europeus seran fonamentals per a empoderar Europa a curt termini, en potenciar la creació de rutes alternatives per al subministrament de gas i augmentar l’emmagatzematge de gas. Al mateix temps, els ports seran fonamentals per a intensificar els esforços de preparació d’un panorama energètic sense combustibles fòssils a Europa.

Perquè els ports exercisquen aquest paper estratègic i essencial tant en la recuperació com en la descarbonització i apoderament d’Europa, l’ESPO creu que els ports han de ser potenciats de quatre maneres:

  1. El paper estratègic i essencial dels ports i els seus organismes gestors ha de ser plenament reconegut per les institucions europees i els governs nacionals, regionals i locals. Els ports i les seues infraestructures han de ser considerats com a actius estratègics per les administracions.
  2. Els ports han de tindre prioritat en els plans d’inversió nacionals i de la UE. En un context econòmic globalment difícil, caracteritzat per la pujada dels tipus d’interés, la inflació, el fort augment dels preus de l’energia i la pertorbació dels mercats de matèries primeres, caldrà establir prioritats financeres. Els ports han de considerar-se en aqueix context.
  3. Els ports exerceixen funcions específiques i tenen perfils diferents. Per tant, els organismes gestors dels ports han d’identificar i impulsar, juntament amb les seues parts interessades, les inversions que més valor afegit aporten i que millor contribueixen a la consecució dels objectius de descarbonització i repotenciació d’Europa de la UE en els seus contextos individuals. Els ports han de comptar amb les eines i han de rebre suport per a desenvolupar el millor cas de negoci i la millor opció econòmica per a complir amb la seua missió i evitar els actius encallats.
  4. Els ports d’Europa han de poder comptar amb un marc legislatiu i un clima d’inversió que els permeta planificar a llarg termini i, al mateix temps, continuar sent àgils i flexibles per a poder respondre ràpidament a les canviants realitats econòmiques, geopolítiques i mediambientals. Els procediments d’autorització i els processos de finançament, així com altres procediments administratius, han d’accelerar-se i aplicar-se en coherència amb els objectius generals de la UE i no han de retardar innecessàriament la realització dels projectes.