L’Any Nou Xinés i la instal·lació de “scrubbers” o filtres contra els gasos contaminants va elevar la flota ociosa fins al 8,8%, la qual cosa representa més de 2 milions de TEUs.

El VCFI de febrer indica que els nolis tornen a la moderació, després de registrar una retallada del 0,89%.

València, 6 de març de 2020.- El Valencia Container Freight Index (VCFI) torna a la senda de la moderació el mes de febrer en contraure’s un 0,89% respecte al mes anterior, aconseguint els 1.146,12 punts, quasi cent punts per damunt del nivell de febrer de 2019. No obstant això, quan es realitza l’anàlisi detallada del comportament de cada àrea s’observa una volatilitat de la sèrie des del mes d’octubre, ja que molt poques àrees encadenes més de dos mesos consecutius amb una tendència clara.

El comportament dels nolis del mes de febrer ha quedat determinat per diferents factors exògens que han influït en gran manera sobre el resultat final. Com tots els anys, el ritme habitual del comerç internacional es veu interromput en el principi de l’any per la celebració de l’Any Nou Xinés, període durant el qual es produeix un augment en la flota ociosa i els blank sailings a causa de l’alentiment de l’activitat a la Xina. Si bé això té conseqüències globals sobre el mercat del transport marítim, des d’inicis del 2020 este efecte s’ha intensificat a causa de l’aparició del coronavirus a la Xina.

En un context mundial on la fragmentació de les cadenes de valor i producció és molt elevada, i donat el pes de la Xina com a proveïdor de recursos, components i matèries primeres per a la producció a tercers països de tot el món, la demanda mundial i el creixement econòmic s’han vist ressentits, tal com apunten els principals organismes internacionals. A més, a això és necessari sumar l’increment de la flota ociosa provocat pels vaixells destinats a la instal·lació de scrubber. Tot això ha generat un increment en la flota ociosa que ha passat de representar el 6,2% sobre el total de flota activa el 3 de febrer (un nivell ja de per si mateix molt elevat) fins a aconseguir el 8,8% el 17 de febrer, superant els 2 milions de TEUs.

Així, estos factors sumats a la menor activitat a la Xina han provocat que el preu del petroli el mes de febrer es contraga un 14,77% respecte al mes anterior fins a situar-se en els 55,49 dòlars el barril. La mateixa tendència ha patit el preu del bunkering en els principals ports del món, on des de mitjan mes de gener ha iniciat una reducció en el preu del combustible amb baix contingut en sofre, així com en els convencionals.

Malgrat que estos factors espenten a la baixa els nolis, cal no oblidar que les navilieres s’enfronten a un escenari de majors costos operatius a causa de l’entrada en vigor de la normativa IMO 2020 que, de manera òbvia, té conseqüència en els preus del transport.

Per això, quan s’analitza l’evolució dels nolis del transport marítim per àrees, es poden distingir dos grups ben diferenciats. D’una banda, es troben aquelles que han experimentat un augment en els nolis d’exportació des de Valenciaport, com per exemple Àfrica Costa Oriental (4,07%) i en menor mesura en Àfrica Costa Occidental (2,01%), Centreamèrica i Carib (1,89%), Llatinoamèrica Pacifica (2,71%), Llatinoamèrica Atlàntica (2,28%) i els Estats Units i el Canadà (1,46%). D’altra banda, aquelles àrees que s’han mantingut constants (Europa Atlàntica i Països Bàltics) i les que han contret amb gran intensitat els nolis d’exportació, com són Subcontinent Indi (11,56%), Orient Mitjà (8,94%) i Llunyà Orient (7,76%).

En este sentit, el comportament dels nolis en els mesos precedents sembla exercir una forta influència sobre els actuals, com en el cas de les dues primeres àrees. Així, tant el Subcontinent Indi com Orient Mitjà havien encadenat des de novembre un creixement continuat en els seus nivells de nolis, patint per tant al febrer una forta contracció. A més, la reducció en els nolis també pot veure’s afectada per una demanda mundial feble, especialment en la ruta comercial Àsia-Mediterrani, on se situen estàs dues àrees.

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, després de la forta pujada en els nolis del mes de gener, al febrer tornen a moderar-se i es redueixen un 0,57%, situant-se l’índex en un valor de 1.077 punts, que, de mantindre’s en el temps, podria ser un incentiu per a la demanda cap a estes destinacions, clau per a la Comunitat Valenciana, com el Marroc, que en 2019 es va convertir en la huitena destinació de les exportacions valencianes.

Pel que respecta al subíndex del Llunyà Orient, des del fort creixement experimentat el mes de novembre (60,78%), els nolis han seguit un comportament tendent a la moderació en un context de pal·liar els possibles efectes negatius sobre la demanda que, després de l’Any Nou Xinés i l’esclat del coronavirus a la Xina i la seua posterior expansió per altres països asiàtics, s’ha vist molt ressentida.