La terminal comptarà amb almenys 4 atracades i haurà de ser capaç d’acollir en una mateixa jornada dos vaixells de creuer i dos ferries.

La infraestructura garantirà l’operativa independent dels creueristes i els passatgers de línies regulars.

L’ordenació respectarà el depòsit d’aigua, la graderia de construcció de vaixells, 2 grues i la subnau A de la nau III de l’antiga drassana d’Unió Naval de Llevant, catalogats per la Càtedra Demetrio Ribes com a peces de valor històric artístic.

La nova terminal haurà de permetre que els vaixells atracats es connecten a la xarxa elèctrica i disposar de plaques solars fotovoltaiques en totes les teulades i cobertes.

El pla mediambiental proposat pel licitador suposarà fins a 20 punts en els criteris d’adjudicació.

La nova terminal de passatgers del Port de València es construirà sobre uns edificis històrics on s’aplicaran les tecnologies més eficients i més ecològicament sostenibles.

València, 4 de març de 2020.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha tret a licitació la concessió administrativa per a la construcció i explotació de la nova terminal pública de passatgers del port de València. Esta infraestructura se situarà en una superfície total d’aproximadament 100.000 m² situada entre el Moll de Ponent i el Moll de l’Espigó del Túria, en la zona anteriorment ocupada per la drassana d’Unió Naval de València. La concessió s’atorgarà per un termini de 35 anys, prorrogables fins a un màxim de 50 anys. El termini per a presentar oferta finalitza el pròxim 17 d’abril.

Característiques de la terminal

Atés el plec de bases del concurs, la nova terminal estarà destinada a atendre el tràfic de creuers, les línies regulars amb Balears i Algèria així com tràfic ro-ro. Per a això, la nova terminal haurà de disposar almenys quatre atracades, permetent almenys un d’ells l’atracada d’un creuer de 360 metres d’eslora i una altra atracada d’almenys 250 metres de longitud. Totes les atracades hauran d’estar equipats amb xarxa de subministrament elèctric per als vaixells. La terminal haurà de ser capaç d’acollir en una mateixa jornada dos vaixells de creuers, un en règim de port base i un altre en règim de trànsit, i dos vaixells tipus ferri / ro-pax.

Una terminal segura i accessible

Donades les seues característiques, la nova terminal haurà de garantir l’operativa independent dels passatgers de creuers i els passatgers de línies regulars. Així mateix, el plec contempla un edifici per a la recepció de passatgers proveït d’hall d’entrada, àrea per a depòsit d’equipatges, control de seguretat equipat amb raigs X i arcs detectors de metalls, espai per a duanes i per als cossos i forces de seguretat de l’Estat. Pel que respecta als serveis propis de la terminal, el plec contempla que, com a mínim, proporcione espai per a sanitat, àrea d’espera, passarel·les per a l’accés des del corredor d’embarque al vaixell i viceversa amb càmeres de seguretat, wi-fi, oficina de turisme, zona de banys públiques, sala de descans per a la tripulació i àrea de check-in per a les línies de creuer. Opcionalment, el concessionari podrà proporcionar altres serveis com a oficina per a l’APV, àrea per a grups grans, magatzems, zona VIP, àrea de restauració, zona comercial, vending, caixers, zones de lloguer de vehicles o sala de resos. El disseny de la terminal haurà de garantir l’accessibilitat per a les persones de mobilitat reduïda.

Pel que respecta a l’àrea exterior, la terminal haurà de comptar amb zona d’aparcament de curta estada amb almenys 100 places, zona d’estacionament per a autobusos i transport col·lectiu amb almenys 10 places i parada de taxis. Així mateix, disposarà d’una zona d’espera per a passatge de línia regular internacional per a l’Operació Pas de l’Estret amb 600 places d’aparcament, zona recreativa infantil i zona de restauració i serveis. La nova terminal comptarà amb dos accessos independents: el de vehicles pesants que arribaran a través de l’Accés Sud i el de vehicles lleugers que entraran a la terminal pels accessos previstos per la part ciutadana.

Edificis de valor històric artístic

L’ordenació de la nova terminal haurà de respectar els quatre elements de l’antiga drassana d’Unió Naval de Llevant catalogats per la Càtedra Demetrio Ribes com a peces de valor històric artístic. En concret, es tracta del depòsit d’aigua, la graderia de construcció de vaixells, 2 grues que podran ser col·locades en una altra ubicació i la subnau A de la nau III. En este últim cas, l’APV escometrà la rehabilitació de l’estructura, façana i cobertes d’este edifici mentre que el concessionari s’ocuparà de la resta de la reforma per a la seua adequació al nou ús previst, respectant l’arquitectura de la nau i la façana oest d’esta. Serà un edifici històric i emblemàtic de la València marítima que continuarà prestant servei a la ciutat i a la ciutadania – més de cent anys després de la seua construcció– ara, amb les més modernes tecnologies mediambientals.

Pla mediambiental

A més del pla de negoci, els licitadors hauran de presentar un ambiciós pla mediambiental que haurà d’incloure el compromís d’adopció d’un sistema de gestió ecològics i sostenibles, la participació en les iniciatives conjuntes que promoga l’APV així com un estudi d’avaluació d’impacte ambiental. Tal com estableix el plec, totes les atracades hauran d’estar equipats amb xarxa de subministrament elèctric als vaixells atracats; i totes les cobertes i teulades de les edificacions existents hauran d’estar dissenyades per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Així mateix, els licitadors hauran de presentar un pla de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per a la nova terminal pública de passatgers.

Criteris d’adjudicació

Per a l’adjudicació de l’oferta, el plec estableix 45 punts per a l’oferta econòmica i 55 punts per al pla de negoci. En concret, per a l’adjudicació dels punts relatius al pla de negoci, s’atorgaran 15 punts per a l’operativa de la terminal valorant els procediments operatius i l’organització de la terminal, l’ordenació de l’àmbit de la concessió, el projecte bàsic i la integració de la Subnau A de la Nau 3. Per part seua, l’estratègia general de negoci i el pla de RSC es valoraran amb 5 punts, respectivament. En el cas del pla de RSC, es tindran en compte l’estratègia de govern corporatiu així com les mesures d’igualtat de gènere, conciliació familiar i condicions d’accessibilitat universal. Per part seua, el Pla Mediambiental aportat pels licitadors permetrà obtindre fins a 20 punts. D’ells, 7 punts s’atorgaran a les mesures de reducció d’emissions de CO2 equivalents i/o en consum energètic en maquinària, equips i instal·lacions de la terminal; altres 7 punts s’atorgaran a la proposta amb un major percentatge d’ús d’energia procedent de fonts renovables; i els 6 restants s’atorgaran a la proposta amb un major percentatge de maquinària i equips elèctrics o que funcionen amb combustibles alternatius no derivats del petroli. Finalment, l’oferta de tarifes serà valorada amb 10 punts.