• Així ho reflecteix el València Containerised Freight Index (VCFI) – que mesura el comportament i evolució del cost del transport de contenidors per mar des del recinte valencià- que se situa en els 1.300,19 punts al juliol. Es manté per tant en nivells similars a l’últim trimestre del 2020 
  • Contínua la tendència a la baixa en els nolis de Llunyà Orient en descendir un -18,92% l’últim mes 
  • En canvi, incrementen els índexs en l’àrea d’Europa Atlàntica en un 24,11% i també amb els Països Bàltics que augmenten un 19,86% 
  • El transport marítim continua contraient-se en 2023 – reflex del que ocorre en el comerç internacional- situació que s’observa en els principals ports europeus de contenidors 
  • L’àrea del Mediterrani Occidental estabilitza la seua caiguda amb un -0,64% encara que s’ha incrementat el volum d’exportacions des del Port de València cap al Marroc

València, 4 d’agost de 2023.- Un mes més el cost del transport per mar des del Port de València es manté en nivells de l’últim trimestre de l’any 2020. Així ho reflecteix el València Containerised Freight Index (VCFI) – que mesura la tendència i evolució dels nolis del recinte valencià- que se situa en els 1.300,19 punts al juliol, mostrant una caiguda del -7,36% respecte a l’índex general del mes anterior. El VCFI acumula un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 30,02%.

Contínua també el descens dels nolis d’exportació des dels molls de Valenciaport a l’àrea de Orient Llunyà que, encara que mostra signes d’estabilització, continua registrant una baixada al juliol del -18,92% enfront del -33,07% que va marcar al juny d’enguany. En esta mateixa línia, el València Containerised Freight Index mostra una caiguda moderada en l’índex amb Orient Mitjà (-11,61%) i també amb el Mediterrani Occidental (-0,64%) però significativa en les àrees de Llatinoamèrica Atlàntica (-23,48%). En canvi, incrementen els índexs en l’àrea d’Europa Atlàntica en un 24,11% i també amb els Països Bàltics que augmenten un 19,86%.

En este sentit, la lenta recuperació econòmica a nivell internacional – un creixement llastrat per la forta inflació i l’endeutament- continua condicionant el comportament del comerç mundial que continua a la baixa i, en paral·lel, decreixen també els preus del transport. Esta disminució en els nivells del comerç s’observa en la contracció en el trànsit que han experimentat, entre altres, els principals ports europeus de contenidors: El Port de Rotterdam, Hamburg, Anvers i València.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que refereix al subíndex del Mediterrani Occidental, s’ha tornat a observar una oscil·lació a la baixa disminuint en un -0,64%, arribant a aconseguir els 1.633,34 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 63,33% des de l’inici de la sèrie en 2018. Esta tendència reflecteix una estabilització en el rendiment del subíndex a la regió del Mediterrani Occidental.

No obstant això, pel que respecta a Valenciaport, s’ha observat un increment en el volum de les vendes a l’exterior cap al Marroc, un soci comercial destacat en la zona. Per contra, les exportacions cap a Tunísia s’han contret i, pel que respecta a Algèria, continuen sent mínimes.

VCFI Orient Llunyà

Quant a l’àrea del Orient Llunyà s’ha registrat una caiguda més moderada en comparació amb el mes de juny, del -18,92%, aconseguint els 949,47 punts. Això representa un decreixement del -5,05% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018.

No obstant això i al mateix temps, els nivells d’exportació des de Valenciaport cap a la Xina, que és el principal soci comercial, han experimentat fluctuacions a l’alça segons les últimes dades disponibles.

Si desitgen llegir l’informe complet, poden consultar este vincle