• Així ho reflecteix el València Containerised Freight Index (VCFI) que registra una caiguda significativa no sols en el Orient Llunyà sinó també en el seu índex general amb un descens del 25,57% 
  • L’indicador es sitúa per davall dels 1.500 punts, en concret en 1.403,47 
  • El VCFI – que mesura la tendència i evolució del cost del transport de contenidors per mar des del recinte valencià- acumula ja deu mesos seguits en descens i se situa en una xifra similar a desembre de 2020 
  • L’índex es posiciona prop dels nivells observats en l’època prepandèmica i en línia amb el comportament del Xangai Containerized Freight Index (SCFI) 
  • L’àrea del Mediterrani Occidental descendeix un 8,04% encara que s’ha incrementat el volum d’exportacions des del Port de València cap a Tunísia i el Marroc 

València, 7 de juliol de 2023.- El cost del transport per mar segueix a la baixa per desé mes consecutiu. Destaca la caiguda dels nolis d’exportació des del Port de València a l’àrea de Orient Llunyà que descendeixen al juny un 33,07%. En aquesta mateixa línia, el València Containerised Freight Index (VCFI) registra una caiguda significativa al mes de juny, esta vegada del -25,57% i respecte al mes de maig, situant-se en els 1.403,47 punts, passant a acumular un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 40,35%. L’Índex es posiciona amb una xifra similar a la de desembre de 2020.

En aquest sentit, l’última lectura del VCFI es situa prop d’aconseguir els nivells observats en l’època prepandèmica i en línia amb el comportament que el Xangai Containerized Freight Index (SCFI). La caiguda de l’índex dels nolis ha sigut la tònica general, destacant, en concret, l’accentuat declivi en les àrees de Llatinoamèrica Atlàntica (-49%), Llatinoamèrica Pacífica (-49%) i els EUA i el Canadà (-45%), entre altres.

Sense eixir del continent americà, el mes de juny ha caigut significativament la demanda per part d’Amèrica del Nord. Un descens que s’ha convertit en tònica en els últims mesos a causa dels alts nivells d’inflació, juntament amb la desacceleració de l’activitat econòmica i la restrictiva política monetària americana que s’ha traduït en una menor demanda.

De manera paral·lela a l’afebliment en la demanda per part d’Amèrica del Nord, ha tingut lloc la normalització en el nivell dels nolis d’exportació del continent asiàtic.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que refereix al subíndex del Mediterrani Occidental, s’ha tornat a observar una oscil·lació a la baixa disminuint en un -8,04%, arribant a aconseguir els 1.643,82 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 64,38% des de l’inici de la sèrie en 2018. Esta tendència reflecteix una oscil·lació a la baixa en el rendiment del subíndex a la regió del Mediterrani Occidental.

No obstant això, pel que respecta a Valenciaport, s’ha observat un increment en el volum de les vendes a l’exterior cap a Tunísia, un soci comercial destacat en la zona, igual que les exportacions cap al Marroc han experimentat un augment.

VCFI Orient Llunyà

Respecte a l’àrea del Llunyà Orient s’ha registrat una caiguda molt més pronunciada en comparació amb el mes de maig, del -33,07%, aconseguint els 1.170,97 punts. Això representa un creixement acumulat de tot just el 17,10% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018.

No obstant això i al mateix temps, els nivells d’exportació des de Valenciaport cap a la Xina, que és el principal soci comercial, han experimentat fluctuacions a l’alça segons les últimes dades disponibles.