• El València Containerised Freight Index (VCFI) – referència dels nolis des de l’àrea Mediterrània amb la resta del món- es manté estable al març i marca un creixement del +2,13%
  • L’Índex se situa en els 1.790,11 punts i acumula un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del +79,01%
  • Els màxims increments s’observen en Àfrica Costa Oriental (+6.08%), seguida dels EUA i el Canadà (+5.92%) i Orient Mitjà (+4.96%) mentre que els majors decreixements s’han donat en els nolis de l’àrea dels Països Bàltics (-39,42%)
  • Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental aquest passat mes s’ha situat en els 1.935,40 punts (+0,34%), mentre que el d’Orient Llunyà ha registrat una caiguda del -9,68%, aconseguint els 2.424,39 punts

València, 12 d’abril de 2024.- Els nolis d’exportació des del Port de València s’estabilitzen al març i experimenten un lleu increment del +2,13%. Així ho reflecteix el València Containerised Freight Index (VCFI) que en el tercer mes de 2024 se situa en els 1.790,11 punts – mantenint-se en nivells similars als registrats durant el primer trimestre del 2021-. El VCFI acumula un creixement des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 79,01%.

L’Índex reflecteix augments en els nolis d’exportació des del Mediterrani cap a l’àrea d’Àfrica Costa Oriental (+6.08%), seguida dels EUA i el Canadà (+5.92%) i Orient Mitjà (+4.96%) mentre que els majors decreixements s’han donat en els nolis de l’àrea dels Països Bàltics (-39,42%).

Segons es detalla en l’anàlisi de l’últim informe VCFI – referència dels nolis des de l’àrea Mediterrània amb la resta del món-: “existeix una major demanda de transport marítim derivada del comerç internacional. Això ha portat a un increment considerable en el rendiment mundial de contenidors durant quatre mesos consecutius. L’última lectura destaca que, sense la marcada caiguda del trànsit de contenidors en els ports xinesos, influenciada en certa manera per l’impacte de l’Any Nou Xinés, l’augment hauria sigut encara més significatiu. A més, en els ports europeus, el trànsit de contenidors va augmentar quasi un tres per cent, possiblement impulsat per la recuperació de les exportacions alemanyes, així com pels incidents al Mar Roig”.

El trànsit marítim acumula en els últims mesos una sèrie de disrupcions que han causat el que s’ha denominat com la “tempesta perfecta” provocant l’augment dels nolis: la sequera en el Canal de Panamà -que dificulta el pas de grans embarcacions-; els atacs dels hutíes de Iemen a vaixells de mercaderies al Mar Roig -que han obligat a desviar gran part del trànsit entre Àsia i Europa pel Cap de Bona Esperança-; i el recent incident de la solsida del pont de Baltimore.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un lleuger increment respecte al mes anterior del +0,34%. Amb això, el VCFI per a l’àrea del Mediterrani Occidental se situa en els 1.935,40 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del +93,54% des de l’inici de la sèrie en 2018.

Quant a Valenciaport, segons les dades més recents, s’ha registrat un increment en el volum d’exportacions cap al Marroc i Algèria, mentre que les exportacions cap a Tunísia han decrescut.

VCFI Orient Llunyà

En l’àrea de l’Orient Llunyà, s’ha registrat una caiguda del -9,68%, situant-se en els 2.424,39 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del +142,44% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018. Pel que fa a Valenciaport i segons les dades més recents disponibles, els trànsits amb l’àrea de l’Orient Llunyà han incrementat, i la Xina, continua situant-se com a principal soci comercial en aquesta àrea. Això es deu, principalment, a l’increment en les molles valencianes del trànsit de transbord amb origen principalment a Àsia i destinació en altres ports del Mediterrani.