• La nova infraestructura, que va començar a funcionar en període de proves al desembre, generarà 2.297 Mwh/any, és a dir, el 3,5% de l’energia elèctrica que consumeixen els molls valencians. Mentre que el parc solar que s’està construint sobre la sitja de VTE generarà el 18,5%
  • Este projecte s’emmarca en el pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València (APV) que contempla per als pròxims anys un port neutre en emissions
  • El projecte ha sigut subvencionat pels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya

València, 17 d’abril de 2024.- La instal·lació solar del Moll Príncep Felip ja està operativa al 100%. La infraestructura es va connectar a la xarxa elèctrica en període de proves al desembre i, des del mes de gener de 2024, està funcionant a ple rendiment subministrant una mitjana del 3,5% de l’energia que consumeix el recinte.

La importància d’este projecte s’emmarca en el pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València (APV) que contempla per als pròxims anys un port neutre en emissions. La posada en marxa d’esta infraestructura és el primer pas per a convertir el Port de València en un recinte 100% verd. En concret, esta instal·lació generarà 2.297 Mwh/any i la seua primera fita es va registrar el dia 1 de gener d’enguany, dia en què va abocar a la xarxa elèctrica pràcticament el 100% de l’energia que va precisar el Port per al seu funcionament.

A la planta fotovoltaica sobre el dic Príncep Felip se li sumarà en breu un altre parc solar sobre el sostre del magatzem per a vehicles de València Terminal Europa. Entre ambdues, es produirà el 22% de l’energia elèctrica que precisa el recinte. Tots dos projectes compten amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

Este matí, Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha realitzat una visita a la instal·lació acompanyada de Federico Torres, responsable de Transició Energètica de l’APV. Durant la visita s’ha parlat d’altres projectes energètics en marxa, com la imminent posada en marxa de la instal·lació d’una altra planta d’energia solar en l’embull 4 del Port de Gandia que, una vegada en funcionament, convertirà a aquest recinte en el primer port europeu energèticament autosuficient i a més s’ha anunciat que en paral·lel s’estan buscant noves localitzacions per a altres projectes relacionats amb l’energia solar.

Chao ha agraït des de la pròpia instal·lació el treball realitzat per l’equip tècnic de l’Autoritat Portuària de València i de les empreses adjudicatàries que han fet possible “que una instal·lació tan important que en el seu moment va ser un projecte hui ja és una realitat tangible que ens està ajudant a aconseguir els nostres objectius de descarbonització”.

2.290 mòduls fotovoltaics

Torres ha explicat les característiques tècniques de la instal·lació i els objectius de rendiment que s’esperen amb la seua posada en marxa “compta amb una potència instal·lada de 1.039 kWp i generarà 2.297 Mwh/any, és a dir, el 3,5% de l’energia elèctrica que consumeixen els molls valencians”, ha assenyalat.

En total, la instal·lació està composta per 2.290 mòduls fotovoltaics que ocupen una superfície de 6.420 metres quadrats distribuïts en 850 metres lineals d’estructura, “els panells compten amb un pendent del 30% per a realitzar l’aprofitament òptim del sol,”, ha explicat Torres durant la visita.

La descarbonització com a meta Als projectes solars, cal afegir altres iniciatives relacionades amb l’ús de fonts d’energia renovable com l’eòlica, la solar, la biomassa, el biogàs, l’energia de les ones i mareomotriu i l’hidrogen. Així mateix, el pla desenvolupat per l’APV per a convertir-se en un port 100% verd contempla a més el desenvolupament d’altres plans transversals com per exemple l’ampliació de les connexions ferroviàries, la construcció de dues subestacions elèctriques per a permetre connectar els motors dels vaixells que atraquen en el recinte valencià a la xarxa elèctrica o l’ús de l’hidrogen en l’activitat portuària. Aquest pla de descarbonització contribuirà a l’objectiu estratègic de ser un port neutre d’emissions en els pròxims anys.