• La Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València ha produït esta mostra que recull la història de les torres de vigilància distribuïdes al llarg de la costa de la Comunitat Valenciana
  • L’exposició, que presenta la Conselleria de Medi Ambient, Aigua i Infraestructures, obri les seues portes a les 17 hores del 4 abril i es podrà gaudir fins al 22 del mateix mes, amb horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores

València, 10 d’abril de 2024.- L’Edifici del Rellotge acull des de hui i fins al dia 22 d’abril l’exposició ‘De temor i seda. Els talaies de la costa’. La mostra ha sigut produïda per la Càtedra Demetrio Ribes, un centre de la Universitat de València que porta dues dècades promovent la investigació i difusió de la història del transport i les seues infraestructures, l’obra pública i l’enginyeria en la Comunitat Valenciana.

L’exposició, que presenta la Conselleria de Medi Ambient, Aigua i Infraestructures en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, s’endinsa en la història de les torres de vigilància que es distribueixen al llarg dels prop de 500 km de costa de la Comunitat Valenciana. Estes talaies van formar un sistema coordinat de control del territori des de mitjan segle XVI. Com suggereix el títol de l’exposició, la seua construcció va ser impulsada pel temor a pirates i corsaris; la solució va ser el finançament per part de la Generalitat a través d’un impost sobre la seda. En el seu temps, el procediment es va considerar modèlic en els regnes hispànics. Es tracta d’un patrimoni vinculat a la mar, a la vigilància i a la seguretat en la navegació, i també a la dels habitants pròxims a la costa.

Aquest patrimoni, conforma un paisatge cultural de gran valor i amb rellevants elements patrimonials. El projecte aporta resultats i materials amb una orientació atractiva com a recurs cultural, d’oci i turístic. L’estudi que recolza l’exposició se sustenta en el rigor científic, mentre que la seua presentació a la societat es realitza de manera didàctica, amb un enfocament gràfic i audiovisual. La informació es presenta en valencià, espanyol i anglés.

L’exposició és de caràcter multidisciplinari i viatjarà a diferents localitats de la Comunitat Valenciana. En la capital, s’ha triat l’Edifici del Rellotge per la seua proximitat a l’antiga infraestructura defensiva que formava part del sistema, el Baluard del Grau. La mostra obri les seues portes a les 17 hores del 4 abril i es podrà gaudir fins al 22 del mateix mes, amb horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.