El dinamisme del tràfic marítim, l’escassetat de contenidors buits o l’augment dels preus dels combustibles marquen l’inici del 2021

El València Containerised Freight Index (VCFI) se situa en els 1.678,6 punts, la xifra més alta des de l’inici de la sèrie al gener de 2018

La xifra ociosa inactiva per motius comercials se situa en l’1,1%

La zona de Llunyà Orient encadena ja set mesos consecutius de creixement

València, 5 de març de 2021.- El Valencia Containerised Freightv Index (VCFI) ha registrat al febrer un augment del 6,83% respecte al mes anterior i se situa en els 1.678,60 punts, la xifra més alta des de l’inici de la sèrie històrica al gener de 2018. El dinamisme del trànsit marítim des de setembre de 2020 està provocant escassetat de contenidors buits en el mercat que dificulta la reserva d’espais en els vaixells i l’augment dels nolis. A més, també està influint el creixement del preu dels combustibles que es va iniciar a la fi de l’any passat. En esta conjuntura, totes les àrees analitzades pel VCFI, excepte una, han incrementat els nolis en este segon mes de l’any.

Pel que respecta a la demanda global, al gener (últimes dades disponibles) torna a créixer degut sobretot a l’empenyiment de càrrega en els ports xinesos, segons apunten des de l’estudi RWI/ISL que elabora l’Institut Leibniz d’Investigació Econòmica. No obstant això, al febrer, coincidint amb la celebració de l’Any Nou Xinés (de l’11 al 17), les anàlisis estimen que es reduirà l’activitat comercial el que afectarà la demanda i oferta de capacitat en el mercat de transport marítim, encara que en menor mesura que en anys anteriors. A més, l’informe Good Trade de l’Organització Mundial del Comerç assenyala l’activitat del transport marítim continua creixent des de l’inici d’enguany. Este empenyiment del comerç per via marítima des de setembre de 2020 està provocant escassetat de capacitat i de contenidors buits en el mercat el que dificulta la reserva d’espais en els vaixells i pressiona encara més a l’alça els nolis.

La flota ociosa, si tenim en compte únicament aquella que es troba inactiva per motius comercials, cauria fins al 1,1% a mitjan febrer, corresponent la resta a operacions de reparació, manteniment, etc, segons les dades de Alphaliner. Malgrat aquests nivells tan baixos, els problemes per a contractar slots en els vaixells continuen.

Un altre dels aspectes que marquen l’alça dels nolis és el preu del petroli que segueix amb la tendència creixent que va iniciar a l’octubre de 2020. Així, el preu mitjà del Brent europeu al febrer va ser de 62,28 dòlars per barril, un 13,71% més que al gener. Un comportament similar té el valor de bunkering, que des de l’últim trimestre de 2020 està creixent fins a acostar-se cada vegada més als nivells de preus de finals de 2019.

Pel que respecta a les àrees geogràfiques, en totes les analitzades pel VCFI creixen els nolis excepte Llatinoamèrica Pacífica on descendeixen un -2,70%. Les zones més actives han sigut els Estats Units i el Canadà (12,90%), Centreamèrica i Carib (6,95%), Àfrica Costa Occidental (3,43%) i Mediterrani Oriental (3,06%). Cal destacar el cas dels Estats Units on continuen els forts problemes de congestió en alguns dels seus principals ports el que provoca efectes negatius sobre les cadenes de subministrament. Alguns analistes del mercat portuari indiquen que els col·lapses en alguns ports del sud de Califòrnia provoquen retards d’entre 7 i 10 dies per a poder descarregar la mercaderia. Esta circumstància al costat de la falta de capacitat i de contenidors buits estan pressionant a l’alça els nolis amb destinació cap a estos ports.

VCFI Mediterrani Occidental

El Sub-índex amb el Mediterrani Occidental va tornar a créixer un 5,98% situant-se en els 1.218,86 punts. D’esta manera, encadena tres mesos consecutius de fortes pujades (11,68% al desembre 2020 i 3,05% gener 2021). Esta evolució està influïda pel context global de manca de volum i de contenidors buits, i per l’augment dels tràfics d’exportació des de Valenciaport amb el Marroc i Algèria des de finals de l’any passat.

VCFI  Orient Llunyà

Quant al Sub-índex de Orient Llunyà, encara que al febrer modera el seu ritme de creixement al 2,18%, encadena ja set mesos consecutius a l’alça fins a situar-se en els 2.943,25 punts. La celebració de l’Any Nou Xinés i els efectes que té per a les cadenes de producció i el comerç internacional sembla que s’amaguen després d’aquesta moderació. Esta celebració sol suposar un augment de la flota ociosa en el mercat global, però la falta de capacitat ha fet que l’ús dels vaixells es mantinga actiu. A més, segons assenyalen des de Alphaliner, algunes fàbriques van implementar dates de tancament “flexibles”, mentre que unes altres planegen permanéixer obertes i continuar traient demanats des de la Xina, per la qual cosa el seu efecte s’espera que siga menor que en anys anteriors.